Εργόσημο και Μπλοκάκι

Είναι εξοργιστικά αφελές να πιστεύει όποιος γνωρίζει τα τεκταινόμενα στο πλανόδιο εμπόριο της μαύρης παιδείας ότι το εργόσημο θα αποτιμήσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή των παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων. Η εμμονή όμως των κρατιστών που προΐστανται της απελευθέρωσης της εργασίας στο εργόσημο είναι τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση, που αντιπαλεύουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ιδιαιτέρων, υποκριτική. Είχα την ευκαιρία σε μια κοινωνική συνεύρεση να θέσω σε αρμόδιο κυβερνητικό τα απλά ερωτήματα που ακολουθούν χωρίς να λάβω πειστικές απαντήσεις.

Με ποιο φορολογικό κίνητρο ένας γονιός θα πληρώσει με εργόσημο τον οικοδιδάσκαλο του παιδιού του;

Πώς το εργόσημο θα περιορίσει τη μαύρη παιδεία των επίορκων καθηγητών του δημοσίου;

Πόσο νοητό και δίκαιο είναι ένας καθηγητής να αποτιμά τα ιδιαίτερα μαθήματά του με εργόσημο ανεξάρτητης εργασίας, ενώ όταν διδάσκει το ίδιο μάθημα στο φροντιστήριο η εργασία του να καθίσταται αυτομάτως εξαρτημένη και υποκείμενη σε κλαδικές συμβάσεις;

Στην ίδια συζήτηση όταν εξομολογήθηκα στον συμπαθή Υπουργό ότι συχνά αισθάνομαι την ανάγκη ως μαχόμενος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να «γιουχαΐσω» το πολιτικό σύστημα, μού θύμισε την υπαινικτικά την πολιτική μου καταγωγή που ως κομματικός χώρος κατηγορείται εσχάτως για ακρότητες. Οι συμπαθείς ως άνθρωποι και αξιολύπητοι ως προς τις ιδέες τους κρατιστές της χρεοκοπίας δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα στο οποίο οι ίδιοι την βύθισαν. Αναφορικά δε με την πληγή της μαύρης παιδείας των ιδιαιτέρων το πλαίσιο είναι απλό ως αρχική αφετηρία μιας μελλοντικής επίλυσης. Δημόσια μητρώα οικοδιδασκάλων, συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών για εκείνους που εκ παραλλήλου με την κατ’ οίκον διδαχή συνεργάζονται με τα νόμιμα φροντιστήρια και τέλος έκδοση παραστατικών νομιμότητας. «Μπλοκάκι» νομιμότητας για όσους παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα σύντροφοι της ιδίας όχθης. «Μπλοκάκι» και για το φροντιστήριο, αγαπητοί θεματοφύλακες της εργατικής δημοκρατίας, για όσους παραδίδουν ιδιαίτερα και ταυτόχρονα συνεργάζονται και με τα φροντιστήρια. Οι καθαρές κλαδικές συμβάσεις δεν μπορούν παρά να αφορούν μόνο τους αποκλειστικά απασχολούμενους στα φροντιστήρια και όχι εκείνους που λειτουργούν παράλληλα και ανταγωνιστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες στη μαύρη αγορά των ιδιαιτέρων. Ας αποτυπώσουμε την πραγματικότητα με καθαρούς κανόνες νομιμότητας για να μην τσαλαβουτάμε στις λάσπες της παραοικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *