Σεμινάριο Διδακτικής της Φυσικής

Η συντεταγμένη μας ομοσπονδιακή έκφραση με την ευθύνη του Σταύρου Λέτη διοργανώνει ένα σημαντικό σεμινάριο διδακτικής της Φυσικής το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου 2011 στην Χαλκίδα. Η πρωτοβουλία του Σταύρου που με ιδιαίτερη αγάπη συγγράφει και δημιουργεί στο μάθημα της Φυσικής είναι ανάγκη να την υποστηρίξουμε όλοι οι μαχόμενοι δάσκαλοι όχι μόνο με την παρουσία μας αλλά και με τις εισηγήσεις των διακεκριμένων. Στο ελληνικό φροντιστήριο υπάρχουν εξαίρετοι δάσκαλοι, σπουδαίοι συγγραφείς και εκπληκτικά τεχνόφιλοι συνάδελφοι που δμιουργούν στο νέο διαδραστκό πίνακα προσομοιώσεις εμπέδωσης και κατανόησης φαινομένων, ασκήσεων και προβλημάτων. Η νέα εποχή προβάλλει την ανάγκη της ανανέωσης των διδακτικών προσεγγίσεων και όλοι μας πρέπει να στηρίζουμε ανάλογες πρωτοβουλίες. Το υπογραμμίζω αυτό με ιδιαίτερη έμφαση γιατί γνωρίζω ότι σε παλιούς καλούς συναδέλφους υπάρχει η ταπεινή άποψη ότι δεν μπορώ εγώ ο μέγας φροντιστής να στείλω τους «καθηγητές μου» σε μια επιμόρφωση στην οποία οι εισηγητές θητεύουν ενδεχομένως στον ανταγωνισμό. Θυμάμαι πλήθος ανέκδοτων περιστατικών από ανάλογες εκδηλώσεις και από τις προσομοιώσεις της πρώτης περιόδου. Ας αφήσουμε στην άκρη τους εγωϊσμούς, σύντροφοι και ας ξανακαθήσουμε στα θρανία χωρίς το σύνδρομο της ιδιοφυΐας. Το ιστολόγιο πάντως υπόσχεται στο φίλτατο Σταύρο και σε όλους όσους στηρίζουν το έργο της επιμόρφωσης να «καρφώσει» δημοσίως μερικούς συναδέλφους που αν εισηγηθούν τις διδακτικές τους καινοτομίες θα δημιουργήσουν ένα σπουδαίο σεμινάριο βγαλμένο από την τάξη και τους δασκάλους που μοχθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δείτε την αναλυτική ενημέρωση της ΟΕΦΕ για το σεμινάριο και ασφαλώς προσδοκούμε ανάλογες προσπάθειες σε όλα τα μαθήματα.

Η Ο.Ε.Φ.Ε. οργανώνει σεμινάριο διδακτικής της Φυσικής, στη Χαλκίδα (στο ξενοδοχείο Lucy), το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 απόγευμα 5 μ.μ. – 9 μ.μ. και Κυριακή 27 Φεβρουαρίου πρωί 10 π.μ. – 2 μ.μ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φυσικούς φροντιστές και εργαζομένους σε φροντιστήρια μέλη τοπικών συλλόγων φροντιστών, που ενδιαφέρονται για την διδασκαλία της Φυσικής και την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών λογισμικών στην διδασκαλία της.

Κύριος σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τις προτάσεις διδασκαλίας εκπαιδευτικών φροντιστών σε κεφάλαια της Λυκειακής Φυσικής καθώς και τις πρωτοβουλίες που προτείνουν ή εφαρμόζουν στη διδασκαλία τους με καινοτόμες ή ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές πρακτικές και με τη χρήση των υπολογιστών. Επιπροσθέτως να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς φροντιστές σε επαφή με το εκπαιδευτικό λογισμικό, το διαδίκτυο και τη χρήση τους στις αίθουσες διδασκαλίας.

Ειδικότερα η θεματολογία του σεμιναρίου περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

• Προτάσεις διδασκαλίας

• Εκπαιδευτικό λογισμικό (παρουσίαση προτάσεων αξιοποίησης Εκπαιδευτικών Λογισμικών)

Καλούνται όλοι οι Φυσικοί – Φροντιστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο Διδακτικής της Φυσικής, με εργασία (προφορική εισήγηση) να την προετοιμάσουν και μέχρι τη Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου να στείλουν περίληψή της στην οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου.

Καλούνται επίσης όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του σεμιναρίου να δηλώσουν την επιθυμία τους στην οργανωτική επιτροπή μέχρι Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Έχουν κληθεί και θα παρουσιάσουν προτάσεις διδασκαλίας καθηγητές Φυσικής Πανεπιστημίων καθώς και συγγραφείς βιβλίων Φυσικής αλλά και βοηθημάτων Φυσικής. Εκδοτικοί οίκοι θα εκθέσουν τα βιβλία τους και εταιρείες εκπαιδευτικού λογισμικού και διαδραστικών πινάκων θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

Την Κυριακή θα γίνει και συζήτηση (στρογγυλό τραπέζι) για τα νέα προγράμματα σπουδών στο νέο λύκειο στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Ε.Ε.Φ. (Ένωση Ελλήνων Φυσικών).

Με τιμή η οργανωτική επιτροπή

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Λέτης Σταύρος

Email: letis@paideia-frod.gr

6948519713 – 22610 87474 (φροντιστήριο)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *