Πανελλαδικές στη Σκιά των Ευρωεκλογών

Η Μάρνυ Παπαματθαίου στο σημερινό Βήμα μας δίνει μια εικόνα των τεκταινόμενων για την προετοιμασία των φετινών πανελλαδικών. Το ιστολόγιο παραθέτει το χρήσιμο ρεπορτάζ και προσθέτει ως απάντηση σε πολλούς συναδέλφους που μας στέλνουν σχετικά μηνύματα ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ως προς τον τρόπο και το χρόνο δημοσιοποίησης των θεμάτων. Εμείς θα είμαστε εδώ με αναλυτικές πληροφορίες, αναγκαίες επισημάνσεις και με τον αντικειμενικό ανθρωπίνως σχολιασμό των θεμάτων…

Δύο μήνες πανελλαδικών εξετάσεων, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν εφέτος «χαρτί» στην προεκλογική «τράπουλα» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκινούν στις 5 Μαΐου και τελειώνουν στις 13 Ιουλίου. Στο υπουργείο Παιδείας ζουν αυτές τις ημέρες με τον φόβο ενός λάθους στις εξετάσεις, το οποίο και θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τον μεγάλο όγκο των υποψηφίων θα ξεκινήσουν στις 15 του μήνα, ωστόσο δέκα ημέρες νωρίτερα θα εξεταστούν οι απόφοιτοι Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), Τεχνικών και Ναυτικών Λυκείων που καταργήθηκαν ως θεσμός και αντικαταστάθηκαν από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι περίπου 25.000 υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής, που για πρώτη φορά εξετάζονται πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ημερήσια γενικά λύκεια, θα έχουν εφέτος μια «δεύτερη ευκαιρία» εισόδου στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει εφέτος για την ανώτατη εκπαίδευση 88.262 θέσεις, τις οποίες θα διεκδικήσουν περίπου 125.000 εξεταζόμενοι όλων των κατηγοριών.

Εφέτος για πρώτη φορά οι υποεπιτροπές της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας σχεδόν διπλασιάζονται, ενώ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει επιλεγεί και ο νέος πρόεδρός της. Το όνομα του προέδρου της επιτροπής δεν έχει επιλεγεί ακόμη, ωστόσο στο κτίριο του Αμαρουσίου γίνονται συνεχείς συσκέψεις αυτές τις ημέρες επί του θέματος. Η μεγάλη εφετινή εξεταστική περίοδος, το γεγονός ότι «μπλέκονται πολλά άτομα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στο «Βήμα», και η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών, που αποτελούν ορόσημο για την πολιτική κατάσταση της χώρας, έχουν δημιουργήσει στο υπουργείο Παιδείας ανησυχία και έντονο εκνευρισμό. Πέρυσι πρόεδρος της επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν ο «δοκιμασμένος» κ. Γ. Δάσιος,ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον κ. Ναπ. Μήτση που ηγήθηκε της διαδικασίας το 2007. Ο κ. Δάσιος είχε φέρει το έργο σε πέρας αξιοπρεπώς και χωρίς φθορές, κάτι που επιθυμεί διακαώς και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόεδρος της Διεύθυνσης Οργάνωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων παραμένει ο επίσης επιτυχημένος κ. Χαρ. Μπαλίκος. «Oι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν από τους ελάχιστους θεσμούς στη χώρα μας που παραμένει αδιάβλητος» λέει σχετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κ. Μανιάτης. «Και αυτό εξαιτίας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε αυτές» συνεχίζει. «Η οποιαδήποτε προσπάθεια χρησιμοποίησής του για πολιτικούς σκοπούς από την κυβέρνηση ή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ήταν απόλυτα καταδικαστέα από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου της χώρας». Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τον κύριο όγκο των υποψηφίων θα ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας, η βαθμολόγηση του οποίου και αλλάζει από εφέτος. Η Έκθεση χάνει «πόντους» από την εφετινή χρονιά στη βαθμολόγηση των επιδόσεων των υποψηφίων. Πλέον θα έχει 40 μονάδες (αντί για 50 που είχε ως την περυσινή χρονιά), ενώ αυξάνονται από 25 σε 35 οι μονάδες της Άσκησης και παραμένουν οι 25 μονάδες της Περίληψης. Το διδακτικό έτος 2008- 2009 θα λήξει στις 13 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις για τον κύριο όγκο των υποψηφίων θα ολοκληρωθούν στις 29 του μήνα. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι εξετάσεις θα γίνονται εφέτος Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και όχι Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, για πρώτη φορά εφέτος δίνεται η δυνατότητα στα μέλη κάθε βαθμολογικού κέντρου να παρεμβαίνουν όταν κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σύγκλιση στην αξιολόγηση των βαθμολογητών. Στη διαδικασία της βαθμολόγησης ο πρώτος βαθμολογητής δεν θα υπογραμμίζει πλέον, όπως έκανε ως τώρα, τις ελλείψεις και τα σφάλματα πάνω στο γραπτό, αλλά απλώς θα αναγράφει με κόκκινο στυλό τον βαθμό στον ειδικό χώρο κάθε γραπτού, θα υπογράφει στην ειδική θέση του γραπτού και μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης θα επιστρέφει τα γραπτά στην επιτροπή του βαθμολογικού κέντρου. Ο δεύτερος βαθμολογητής θα σημειώνει με πράσινο στυλό πάνω στο γραπτό και θα αναγράφει τον βαθμό στον ειδικό χώρο κάθε γραπτού. Ο βαθμός είναι στην κλίμακα 0 ως 100.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δεύτερης βαθμολόγησης και αφού ελεγχθεί η αναγραφή του βαθμού του δεύτερου βαθμολογητή σε κάθε γραπτό και στις δύο θέσεις αριθμητικώς και ολογράφως, θα αποσφραγίζεται από τη γραμματεία ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή και θα ελέγχεται αν έχει διαφορά από τον δεύτερο βαθμολογητή μεγαλύτερη των 12 μονάδων. Εάν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από 12 μονάδες στην κλίμακα 0 ως 100, τότε το συγκεκριμένο τετράδιο- αφού επικαλυφθούν οι βαθμολογίες του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή- θα παραδίδεται από τη γραμματεία στον αναβαθμολογητή που όπως είναι φυσικό δεν θα έχει σχέση με εκείνους που βαθμολόγησαν το γραπτό για πρώτη ή για δεύτερη φορά.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *