Το κόκκινο βιβλιαράκι του Κάκτου…

Ακανθώδες και αιχμηρό το κόκκινο βιβλιαράκι του μαθητή που κυκλοφορεί από το τέλος του 2006 ο εκδοτικός οίκος Κάκτος. Το ανακάλυψα καθυστερημένα στις εορταστικές περιπλανήσεις στο κέντρο της πόλης. Σολιάζει τη σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης, την απαξίωση του δημόσιου σχολείου, το φροντιστήριο, τα ιδεολογήματα των συνδικαλιστών και των μέσων ενημέρωσης. Συνοπτικό περιεκτικό και εύστοχο προδίδει την ουσιαστική εμπλοκή του συγγραφέα με την ελληνική παιδεία και την βιωματική του σχέση με τους έφηβους μαθητές και τις αγωνίες τους. Μια ρεαλιστική και ήρεμη προσέγγιση που υπερβαίνει τα κλασικά στερεότυπα του οικονομισμού και το άλλοθι της εγχώριας υποχρηματοδότησης. Ποιος το έγραψε Οδυσσέα;

 Τα κόκκινα βιβλιαράκια έχουν πολλούς  “προγόνους” συγγραφείς, από εραστές της μορφωτικής επανάστασης όπως ο Μάο μέχρι τους φωτισμένους Δανούς δασκάλους που συνέγραψαν μαθητικές νουθεσίες στην δεκαετία του ΄70. Χωρίς υποδείξεις και τσιτάτα το βιβλίο καταγράφει αλήθειες και περιγράφει λύσεις το πολιτικό κόστος των οποίων ουδείς είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Η αναμέτρηση ανάμεσα στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης και στις αναδυόμενες δεξιότητες της νέας κοινωνίας που διδάσκονται εκτός του σχολείου έχει δημιουργήσει το μεγάλο χάσμα.

Το σημερινό σχολείο είναι αναμφισβήτητα καλύτερο και πιο δημοκρατικό από το γυμνάσιο Τυρνάβου της δεκαετίας του ΄70. Τα σημερινά παιδιά είναι πιο έξυπνα, πιο εφευρετικά, περισσότερο δημιουργικά και κοινωνικοποιημένα από τις προηγούμενες γενεές. Οι τεχνολογικές όμως εξελίξεις και επαναστάσεις έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα την απόσταση ανάμεσα στο κρατικό σχολείο και την κοινωνία.

“Shadow education moves beyond regular puplic schooling”  επιγράφουν την  σχετική τους εργασία οι Scott Davies και Janice Aurini από το McMaster University (Halifax 2003).

Όταν ο σημερινός δάσκαλος υπολείπεται καθημερινών εμπειριών της νέας επίπεδης τεχνολογίας που προσλαμβάνει ο έφηβος μαθητής από το δικτυακό χάος των πληροφοριών, είναι πραγματικά δύσκολο να εμπνεύσει και να διαχειρισθεί τη γνώση και τη παραγωγή της στη σχολική τάξη. Το σχολείο είναι σήμερα καλύτερο από το παρελθόν από κάθε άποψη αλλά και οι σημερινοί μαθητές είναι πολύ καλύτεροι από ότι ήμασταν εμείς. Ο μαθητής μαθαίνει σήμερα πολύ περισσότερα έξω  από το σχολείο και το δάσκαλο.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών έχει μετεξελιχθεί στον κόσμο των χαμένων πρωινών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κόκκινο βιβλιαράκι του Κάκτου και όλοι μας έχουμε ευθύνη γι’ αυτό.

 

One Reply to “Το κόκκινο βιβλιαράκι του Κάκτου…”

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!
    (ΑΝ ΚΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ, ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ – ΚΑΙ ΕΥΝΟΪΚΑ – ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΣ…)

    ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, ΖΗΤΩ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (ΑΥΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…) ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *