Επιτέλους Μια Πρόταση

Ο Απόστολος Κουτρουμπέλης από τις σελίδες του διαδικτυακού τόπου www.edu4u.gr καταθέτει μια πρόταση άξια προσοχής και λόγου. Η πρόταση της συμπλήρωσης των κενών θέσεων στην ελληνική τριτοβάθμια από εκείνους που επιθυμούν πράγματι να σπουδάσουν θα μπορούσε να είναι μια πάγια θέση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και το Υπουργείο θα μπορούσε να την υλοποιήσει απλά και άμεσα. Δείτε αναλυτικά τα προτεινόμενα και πάρτε μέρος στη σχετική διαβούλευση.

Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, με πολυετή ενασχόληση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμού και με σωρευμένη εμπειρία σε θέματα συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου. Θα θέλαμε από τη θέση αυτή να συγχαρούμε το Υπουργείο σας, για τη φετινή προσπάθεια που ξεκινήσατε με την Ηλεκτρονική Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Γνωρίζουμε πως για το όλο εγχείρημα, έχετε δεχθεί πολλές και ποικίλες επιθέσεις και πως θα δεχθείτε πολύ περισσότερες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η αλήθεια είναι πως στην όλη διαδικασία υπήρξαν αστοχίες, λάθη και αδικίες, θεωρούμε όμως πως τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι μαθητές μας θα είναι πολύ σημαντικά και πως, σε βάθος χρόνου, θα δικαιωθείτε για το εγχείρημά σας αυτό. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, εφόσον το επιθυμείτε, εμείς από τη μεριά μας, έχουμε όλη την καλή διάθεση να θέσουμε στη διακριτική σας ευχέρεια κα να καταθέσουμε συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις, για τη βελτίωση του συστήματος. Με τη σημερινή μας παρέμβαση, θα θέλαμε να θίξουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο υφίσταται επί δεκαετίες και κανένας Υπουργός, πριν από εσάς, δεν τόλμησε να αγγίξει, πόσο μάλλον να το επιλύσει.

Το Πρόβλημα

Μετά την εγγραφή των επιτυχόντων φοιτητών, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της πατρίδας μας, παραμένει ένας μεγάλος αριθμός κενών θέσεων. Οι θέσεις αυτές είναι είτε φανερές (δηλ. οι επιτυχόντες δεν προσέρχονται καν να εγγραφούν) είτε – οι περισσότερες – τελούν σε λανθάνουσα μορφή και αφορούν στις περιπτώσεις εκείνων που εγγράφονται μεν αλλά δεν φοιτούν στην πραγματικότητα, αφού ουδέποτε προσέρχονται έστω και για μια τυπική παρουσία, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα των φοιτητών.

Η Πρόταση

Φέτος, και με δεδομένα πως οι υποψήφιοι έχουν εγκλιματιστεί στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και πως το Υπουργείο σας έχει αναπτύξει αξιόπιστα αυτοματοποιημένα εργαλεία, είναι ίσως μοναδική ευκαιρία ώστε να επιλυθεί το παραπάνω πρόβλημα, προς όφελος των υποψηφίων που επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν, αλλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, λόγω του ότι η θέση που τους ενδιαφέρει παραμένει τελικά κενή, εξ’ αιτίας στρεβλώσεων και αγκυλώσεων του συστήματος. Προτείνουμε λοιπόν να ενσωματωθεί στη διαδικασία έκδοσης  αποτελεσμάτων το σύστημα της 2ης και 3ης κατανομής, όπως αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες (βλ. Κύπρο). Οι υποψήφιοι, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, να κληθούν να “Οριστικοποιήσουν” την εγγραφή τους ηλεκτρονικά, μέσα σε διάστημα 15 ημερών, ώστε να ενημερωθεί αυτόματα το πληροφοριακό σύστημα για τα πραγματικά κενά, τα οποία θα μπορούν διεκδικήσουν όσοι το επιθυμούν (ή εναλλακτικά μόνο όσοι δεν “επικαιροποίησαν” την εγγραφή τους, στην 1η φάση) στη 2η κατανομή και σε διάστημα 7 ημερών. Οι κενές θέσεις, που θα  προκύψουν από τις μετακινήσεις των 2 κατανομών, αλλά και από όσους λανθασμένα δήλωσαν πως ανήκουν σε Ειδική Κατηγορία (θα πρέπει εν τω μεταξύ να έχουν κληθεί να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, στις Γραμματείες των Τμημάτων εισαγωγής), προτείνουμε να διεκδικηθούν σε 3η κατανομή (διάστημα 7 ημερών).

Με δεδομένο πως το Υπουργείο σας έχει φέτος “κερδίσει” σημαντικά στη μάχη που δίνει με το χρόνο, για την έκδοση των αποτελεσμάτων κι επειδή θεωρούμε πως το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και ειδικά φέτος θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από ποτέ (από την επικοινωνία μας με τους υποψηφίους, έχουμε δει φέτος έντονη τάση στροφής προς ΚΕ.Μ.Ε., όταν η σχολή επιτυχίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις που αυτοί έχουν θέσει τόσο για τον τόπο όσο και για το γνωστικό αντικείμενο. Άρα στο τέλος της φετινής χρονιάς, θα προσμετρούνται στο πελατολόγιο των ΚΕΜΕ οι “πλασματικοί” φοιτητές, αλλά και όσοι δεν πέρασαν εξ’ αιτίας τους), θα σας παρακαλούσαμε πολύ σαν Υπουργό και Μητέρα, για χάρη των Μαθητών και μόνο,  να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην πρότασή μας και  με την ευαισθησία και το δυναμισμό που σας διακρίνει, να φροντίσετε για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Υ.Γ. edu4u ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ: H πρόθεσή μας είναι η επιστολή αυτή να αποσταλεί στην κ. Υπουργό την Παρασκευή 22/7. Τη θέτουμε σε διαδικασία διαβούλευσης προς εσάς, ώστε να τη συνδιαμορφώσουμε ανάλογα και με τα σχόλια που θα μας υποβάλλετε.

‘Ένα σημαντικό ερώτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε και το οποίο πιστεύουμε πως θα είναι καθοριστικό για την επιτυχία ενός πιθανού  τέτοιου εγχειρήματος, έχει να κάνει με το ποιοί τελικά θα μπορούν να συμμετέχουν στη 2η και 3η κατανομή.

Όλοι ή μήπως μόνο όσοι δεν “επικαιροποίησαν” την εγγραφή τους, ώστε το “σύστημα” να τους δώσει ένα κίνητρο για να “ελευθερώσουν” τη θέση τους εξ’ αρχής;

Παρακαλούμε θερμά, όσοι επιθυμείτε να καταθέσετε τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας, να δηλώσετε ενεργό συμμετοχή και με κόσμιο τρόπο. Η διαβούλευσή μας αυτή θα τεθεί υπόψη του Υπουργείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *