Charter Schools

Την ώρα που οι έδρες νεοελληνικών σπουδών κλείνουν στις ΗΠΑ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, η «συστηματική προσπάθεια» της Αγκυρας μέσω ενός οργανισμού τουρκικών συμφερόντων να διεισδύσει στην αμερικανική εκπαίδευση, προκαλεί ανησυχία στους κόλπους της οργανωμένης ομογένειας.

Η Αθηναϊκή Ακαδημία, ένα από τα 4.150 Charter Schools, εκ των οποίων μόνο 6 διδάσκουν την ελληνική γλώσσα. Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «New York Times» και σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό ΜΜΕ ασχολείται με την «τουρκική προπαγάνδα» στην Αμερική. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα για υπέρογκα ποσά που εγκρίνει η Αγκυρα για να λειτουργούν έδρες και προγράμματα τουρκικών σπουδών σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, ο τουρκοαμερικανικός οργανισμός Cosmos Foundation συντονίζει τη λειτουργία 33 σχολείων στο Τέξας, που φέρουν την ονομασία «Charter Schools». Τα συγκεκριμένα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν είναι δημόσια, αλλά χρηματοδοτούνται από τις πολιτειακές αρχές, καθώς και από ιδιώτες.

Τα «Charter Schools» ξεκίνησαν να λειτουργούν τη δεκαετία του ’90. Αποτελούν μία ριζοσπαστική εκπαιδευτική καινοτομία στη δημόσια εκπαίδευση των ΗΠΑ και απολαμβάνουν ευρεία διακομματική υποστήριξη. Πρόκειται για δημόσια σχολεία τα οποία έχουν την υποχρέωση να πετυχαίνουν καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης από τα δημόσια και σε ανταπόδοση τους προσφέρεται η δυνατότητα να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία δράσης χωρίς τους περιορισμούς που έχουν τα δημόσια. Σήμερα λειτουργούν 4.150 σχολεία Charter, εκ των οποίων μόνο στα 6 διδάσκονται τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα (Archimedean Academy- Μαϊάμι, Ακαδημία «Πλάτων»-Φλόριδα, Αθηναϊκή Ακαδημία-Φλόριδα, Ακαδημία «Σωκράτης»-Βόρεια Καρολίνα και Ακαδημία «Οδύσσεια»-Ντέλαγουερ).

Το «Cosmos Foundation», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αποτελεί το μεγαλύτερο διαχειριστή σχολείων τσάρτερ στο Τέξας, έχοντας υπό τον έλεγχό του 33 σχολεία υπό την επωνυμία «Harmony Schools» -8 εκ των οποίων άνοιξαν κατά τον τελευταίο χρόνο- στα οποία φοιτούν περίπου 16.000 μαθητές και τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση περίπου 100 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση.

Στο ρεπορτάζ τίθενται διάφορα ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους και τα κίνητρα του εν λόγω ιδρύματος, τα περισσότερα στελέχη του οποίου, με βάση στοιχεία που παρατίθενται, έχουν δεσμούς με το τουρκικό θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα του Fethullah Gulen. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οπαδοί τού εν λόγω κινήματος δραστηριοποιούνται ευρέως στην ίδρυση και λειτουργία σχολείων τσάρτερ στις ΗΠΑ, τα οποία αριθμούν τουλάχιστον 125 σε αστικά κέντρα, σε 25 πολιτείες της χώρας.

Η πλέον συνηθισμένη ένσταση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων αυτών είναι ότι απασχολούν προσωπικό που είναι Τούρκοι και οι οποίοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ γι’ αυτό το σκοπό, στερώντας έτσι θέσεις εργασίας από εκατοντάδες αμερικανούς φορολογούμενους. Η μεγαλύτερη ανησυχία που διατυπώνεται αφορά το θέμα των ευρύτερων κινήτρων των «Harmony Schools», θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων διατίθενται για την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας, τούρκων ιδιωτών, τουρκικών εταιρειών και γενικότερα της τουρκικής κουλτούρας.

Εκτός από τα «Harmony Schools», στο Τέξας δραστηριοποιούνται και άλλα ιδρύματα με δεσμούς με το κίνημα Fethullah Gulen. Πρόκειται για το «Raindrop Foundation», ίδρυμα με στόχο την προώθηση της τουρκικής κουλτούρας στις ΗΠΑ καθώς και το Ινστιτούτο διαθρησκευτικού διαλόγου «Interfaith Dialogue» το οποίο προσφέρει υποτροφίες για σπουδές στην Τουρκία.

Πηγή “Ε”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *