Θέλουμε και Εμείς … Πλούσιους Γονείς

Η Ξένια Κουναλάκη και ο Γιώργος Δελαστίκ περιγράφουν στον κυριακάτικο τύπο τις μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις στην Ε.Ε. και στις Η.Π.Α ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της Παιδείας. Το ευρηματικό σύνθημα «Θέλουμε και Εμείς… Πλούσιους Γονείς» στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία αλλά και στις Η.Π.Α. κυριαρχεί καθώς η εισαγωγή διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια είναι πια γεγονός στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και καθεστώς στα αμερικανικά.
Ο ταξικός χαρακτήρας της παιδείας όμως μόνο με τη στοχευμένη  και εξατομικευμένη χρηματοδότηση υπέρ των αδυνάτων μπορεί να καταπολεμηθεί στο πλαίσιο του συστήματος που βιώνουμε. Η παλαιότερη πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για «εγγυημένο ποσό στήριξης των σπουδών των οικονομικά ασθενέστερων» σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου σκοντάφτει στην τραγική κατάσταση της εθνικής οικονομίας.
Το μοντέλο της Κύπρου που απαλλάσσει κατά 3.000 ευρώ ετησίως την οικογένεια για τις ανώτατες σπουδές κάθε παιδιού της είναι μια δοκιμασμένη λύση κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφαιρεί δηλαδή το κυπριακό κράτος 3.000 ευρώ για κάθε παιδί που σπουδάζει από το φόρο της οικογένειας. Ρεαλιστικές λύσεις καθώς το κράτος φαίνεται να αδυνατεί να κάνει «πλούσιους όλους τους γονείς» του κοινωνικού συνόλου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *