Μαύρα Ιδιαίτερα και Αδαείς Πολιτικοί

Το ιστολόγιο αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ της «Σημερινής» για τα μαύρα ιδιαίτερα στην Κύπρο. Διαβάστε προσεκτικά τις τοποθετήσεις πολιτικών και συνδικαλιστών της ΟΕΛΜΕΚ για να αντιληφθείτε γιατί το φαινόμενο της αληθινής παραπαιδείας κυριαρχεί. Οι ομοιότητες δεν είναι συμπτωματικές.
 

Άρχισαν χθες και επίσημα οι αστυνομικές έρευνες

Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που δαπανώνται σε παράνομα ιδιωτικά φροντιστήρια, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Τάκης Μανώλη καλεί την ΟΕΛΜΕΚ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗ
Η ΟΕΛΜΕΚ γνωρίζει τα πάντα

Στο στόχαστρο της Αστυνομίας μπήκαν οι καθηγητές που διατηρούν παράνομα φροντιστήρια. Χθες, το Αρχηγείο Αστυνομίας έδωσε οδηγίες στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις με σκοπό να κινηθούν οι διαδικασίες διενέργειας των ερευνών για τις 161 περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φροντιστηρίων που λειτουργούν παράνομα και δόθηκε στην Αστυνομία την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε «ότι η υποχρέωσή μας να διερευνήσουμε τις καταγγελίες είναι αυτονόητη, όμως εκ των πραγμάτων παρουσιάζονται κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες. Είναι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο, διακριτικότητα, λεπτό και σοβαρό χειρισμό ώστε εάν και εφόσον κάποιος οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, να μην είναι ευάλωτος».

Ο κ. Κατσουνωτός εξήγησε ότι από το σύνολο των 161 υποθέσεων οι 76 αφορούν καθηγητές που είναι διορισμένοι στο Δημόσιο και οι υπόλοιπες αδιόριστους καθηγητές που φέρονται, με βάση τις καταγγελίες, να παραδίδουν παράνομα φροντιστηριακά μαθήματα.

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «πρόκειται για υποθέσεις που ενέχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, θα πρέπει να γίνει παρακολούθηση, αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού, επιβάλλεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κ.ά. Άρα επαναλαμβάνω απαιτείται να υπάρξει χρόνος, μεθοδικότητα, παρακολούθηση και αξιολόγηση». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υποβλήθηκαν τέτοιου είδους καταγγελίες στην Αστυνομία, αφού έχουν διερευνηθεί και στο παρελθόν, ενώ κάποιες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κατσουνωτός εξήγησε ότι η παρανομία έγκειται στην παραβίαση της νομοθεσίας περί ιδιοκτητών φροντιστηρίων. Δηλαδή, οι παραβάτες παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια και οι ενέργειες της Αστυνομίας δεν αφορούν τη μη καταβολή φόρων ή κοινωνικών ασφαλίσεων.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Κατσουνωτός τόνισε ότι η προτεραιότητα της Αστυνομίας θα είναι η παραβίαση των νόμων από καθηγητές που είναι διορισμένοι στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι για σκοπούς διαφύλαξης του απόρρητου και της εμπιστευτικότητας των ερευνών έχει γίνει σαφής διαχωρισμός ώστε τα ονόματα που θα αποσταλούν στην κάθε Αστυνομική Διεύθυνση να μη διαρρεύσουν

Για την ΟΕΛΜΕΚ

Ο κ. Τάκης Μανώλη, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση που τήρησε η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Ελένη Σεμελίδου απέναντι στους εκπαιδευτικούς που διατηρούν παράνομα φροντιστήρια, ανέφερε ότι «η κ. Σεμελίδου κάνει φιλότιμες προσπάθειες και προσπαθεί να είναι καλή συνδικαλίστρια». Ο κ. Μανώλη έθεσε το ερώτημα, ωστόσο, «πώς είναι δυνατόν η ΟΕΛΜΕΚ να μην ξέρει τα μέλη της που παρανομούν, τη στιγμή που έχει γραφεία και αντιπροσώπους σε όλες τις επαρχίες. Άρα ξέρει τα πάντα η ΟΕΛΜΕΚ, απλά η κ. Σεμελίδου λέει ότι δεν θα γίνει αστυνομία». Σε ερώτηση τι θεωρεί ότι θα έπρεπε να κάνει η κ. Σεμελίδου στο θέμα αυτό, ο κ. Μανώλη είπε: «Ας κάνει ένα ενεργό σώμα με τα μέλη της, το οποίο να ασχοληθεί αποκλειστικά κατά επαρχία με τα παράνομα φροντιστήρια. Οφείλει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά η κ. Σεμελίδου. Το ίδιο και το Υπουργείο Παιδείας και η Αστυνομία. Εμπλέκονται πολλά υπουργεία σε αυτήν την υπόθεση: το Παιδείας, το Συγκοινωνιών που πρέπει να ελέγξει τα υποστατικά τους, το Δικαιοσύνης που πρέπει να εφαρμόσει το νόμο, το Οικονομικών για τους φοροφυγάδες, το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης και η ΕΠΑ». Ανέφερε, επίσης, ότι «οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους καταγγέλλονται. Είναι 5000, οι 3000 κάνουν φροντιστήρια και τρώνε με τρία κουτάλια, δεν πληρώνουν φόρους, και οι άλλοι 2000 που είναι νομιμόφρονες πληρώνουν φόρους. Έχει χωριστεί η κοινωνία σε δύο κατηγορίες: τα κοροΐδα και οι έξυπνοι».

Σεμελίδου: Δεν είμαστε διωκτική αρχή

Η «Σ» ζήτησε από την πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Ελένη Σεμελίδου να σχολιάσει την εισήγηση του κ. Μανώλη περί δημιουργίας ενός σώματος, το οποίο να ασχοληθεί με τα παράνομα φροντιστήρια, ανέφερε: «Εμείς δεν είμαστε διωκτική αρχή. Άλλοι έχουν την ευθύνη. Ας κάνει καλά το Υπουργείου Παιδείας που εργοδοτεί τους εκπαιδευτικούς. Εμείς δεν εργοδοτούμε κανέναν».

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου ανέφερε ότι τα χρήματα που δαπανώνται στα παράνομα φροντιστήρια ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο επί του θέματος.
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού απέρριψε την εκτίμηση ότι έχει χρεοκοπήσει το σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης. Σε δηλώσεις επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι «υπάρχουν αδυναμίες, γι' αυτό και προωθείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Στόχος, είπε, «είναι τα παιδιά να παίρνουν όλα τα εφόδια από το δημόσιο σχολείο και να μην έχουν ανάγκη από φροντιστήρια». Η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι όσες καταγγελίες είχε το Υπουργείο για παράνομα φροντιστήρια διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία για διερεύνηση και ότι σε μερικές περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Τρώνε τα εισοδήματα των οικονομιών μας

Το πρόβλημα της παραπαιδείας δεν λύνεται ούτε με διώξεις, ούτε με αστυνομικά μέτρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης. «Το φαινόμενο της παραπαιδείας είναι ένα σοβαρότατο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κοινωνία, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «τρώει τα εισοδήματα των οικονομιών μας». Ο ΔΗΣΥ, συνέχισε, έχει εισηγηθεί εδώ και καιρό τις προτάσεις για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτηρίων, μείωση του αριθμού μαθητών σε κάθε τάξη, αναθεώρηση των μαθημάτων και του ωρολογίου προγράμματος, εγκαθίδρυση με σοβαρότητα του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.

ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Η παραπαιδεία είναι κοινωνικό φαινόμενο

Οι καταγγελίες εκπαιδευτικών δεν λύνουν το πρόβλημα της παραπαιδείας, δήλωσε από την πλευρά της η Βουλευτής ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου. Η παραπαιδεία κατάντησε δυστυχώς ένα κοινωνικό φαινόμενο που για να λυθεί πρέπει να ληφθούν μέτρα αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, αξιολόγησης και αλλαγής του συστήματος διοριστέων, αλλαγής της κουλτούρας των μαθητών, άνοιγμα των πανεπιστημίων σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών ούτως ώστε αυτοί οι μαθητές που συναγωνίζονται για μια θέση στο πανεπιστήμιο να βρουν τις πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανοιχτές.

Γ. ΒΑΡΝΑΒΑ

Δεν λύεται με αστυνόμευση

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα τόνισε ότι το φαινόμενο της παραπαιδείας δεν μπορεί να παταχθεί με την αστυνόμευση, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίσπευση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης «που θα δίδει την ευχέρεια στους μαθητές να μην έχουν την ανάγκη των ιδιωτικών φροντιστηρίων για να μπορούν να διασφαλίσουν μια θέση στα πανεπιστήμια».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *