Εξεταστικές Τρέλες Φαιδράς Πορτοκαλέας

 Το σημερινό «Βήμα» καταγράφει μια ακόμα ιστορία εξεταστικής τρέλας. Θυμάμαι μια ανάλογη περίπτωση το ’62, τότε που εισήχθη στο Πολυτεχνείο η συνεπίθετη ανηψιά του αντιπρύτανη Δημοσθένη Πίππα, Όλγα. Ο υποψήφιος πέρασε στα ΤΕΙ χωρίς απολυτήριο. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά, στη χώρα της φαίδρας πορτοκαλέας… Ο ρομαντικός ποιητής Άγγελος Βλάχος (1838-1920) είναι διαχρονικά επίκαιρος στην εξωπραγματική ωραιοποίηση της Ελλάδας. Ραμπαγάς υπάρχει σύντροφε Οδυσσέα; Δείτε το ρεπορτάζ.

Απόφοιτος επαγγελματικού λυκείου της Κατερίνης πέρασε εφέτος σε ΤΕΙ της προτίμησής του αλλά δεν έγινε δεκτός στα προγράμματά του καθώς δεν μπόρεσε να πάρει απολυτήριο από το σχολείο του! Ο νεαρός δεν κατόρθωσε να εισαχθεί στο ΤΕΙ της προτίμησής του επειδή οι πανελλαδικές εξετάσεις προηγούνται για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων των προαγωγικών ενδοσχολικών εξετάσεών τους, στις οποίες και δεν συμμετείχε επειδή αρρώστησε. Πρόκειται βέβαια για ένα από τα θύματα των παρενεργειών που άφησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων. Το περιστατικό κατήγγειλε χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρ.Καλομοίρης.

Συγκεκριμένα και όπως κατήγγειλε ο κ. Καλομοίρης, ο μαθητής φοιτούσε σε επαγγελματικό λύκειο της Κατερίνης, έλαβε μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις κανονικά και συγκέντρωσε περισσότερα από τα 1.000 μόρια που απαιτούνταν για την εισαγωγή του σε ΤΕΙ της περιοχής. Οταν όμως έπρεπε να δώσει τις προαγωγικές εξετάσεις για να πάρει το απολυτήριό του από το σχολείο όπου φοιτούσε (οι οποίες δεν προηγούνταν, όπως είναι το λογικό, αλλά έπονταν των πανελλαδικών εξετάσεων), αρρώστησε και δεν μπόρεσε να παραστεί στη διαδικασία. Για αδιευκρίνιστους λόγους, ο νόμος δεν επιτρέπει στους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις λόγω ασθενείας.

Ο μαθητής έδωσε βέβαια εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, και πήρε το απολυτήριό του. Δεν είχε όμως πλέον τη δυνατότητα να γραφτεί στο ΤΕΙ της προτίμησής του, ενώ θα χρειαστεί να δώσει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι του 2010. Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής Κατερίνης ζητούν με έγγραφό τους προς το υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση στο πρόβλημα δηλώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *