Στις Ελληνικές… Καλένδες το Εξεταστικό

Σε τρία περίπου χρόνια προσδιορίζει το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, για το οποίο έχει ξαναστηθεί και ο σχετικός Διάλογος. Εμείς πάλι λέμε ότι νωρίτερα από 2015 τίποτα δεν πρόκειται να γίνει! Ας δούμε όμως συνοπτικά το ρεπορτάζ…

Σε δηλώσεις του, χτες, ο Υπουργός Παιδείας περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα του Διαλόγου αυτού, λέγοντας ότι σε έξι μήνες τουλάχιστον θα συνταχθεί η πρόταση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το εξεταστικό, μερικούς μήνες αργότερα η πρόταση αυτή θα περάσει και από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, θα συζητηθεί και θα πάρει τη μορφή πρότασης νόμου. Οταν ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία, σύμφωνα με τον Α. Σπηλιωτόπουλο, θα ακολουθήσει και μια περίοδος προσαρμογής δύο ή τριών χρόνων. Οπως επανέλαβε, θα επιδιώξει τη συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πολιτικών δυνάμεων, ενώ δήλωσε πως «οι χρόνοι έχουν να κάνουν με αυτό που οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για το διάλογο ζητούν, και όχι από τη δική μας πλευρά, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε καχυποψία».

Θέλετε μια ρεαλιστική μετάφραση των παραπάνω:

Σε έξι μήνες το ΣΠΔΕ θα δώσει πράγματι μια γενική πρόταση η οποία στα δύσκολα σημεία της τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης θα είναι γενικόλογη και αόριστη.

Η πρόταση νόμου η οποία θα έχει τα γενικά χαρακτηριστικά της πρότασης κατά πάγια τακτική θα παραπέμψει σε Υπουργικές Αποφάσεις τα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα της αξιολόγησης μαθητών και της προσμέτρησης της επίδοσής τους και δε θα είναι έτοιμη πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές.

Μετά τις εκλογές βέβαια ένας νέος Υπουργός – γιατί στο ΥΠΕΠΘ όλοι οι Υπουργοί είναι μιας χρήσεως – θα βάλει στο Αρχείο την πρόταση και θα ξεκινήσει ένα νέο Διάλογο. Αν μάλιστα η νέα Υπουργός είναι από τις τάξεις της σημερινής αντιπολίτευσης αυτό θα είναι βέβαιο.

Όσο για τη συναίνεση αυτοί που τη ζητούν σήμερα θα την αρνούνται με προσχηματικά τερτίπια αύριο.

Με τον τρόπο αυτό κάθε νέα απόπειρα αλλαγών στο εξεταστικό θα έχει τον ορίζοντα μιας τριετίας τουλάχιστον με αφετηρία το 2011. Δηλαδή σε καμία περίπτωση πριν το 2015, για να μην πούμε με τη βεβαιότητα που μας δίνουν οι ανεπαρκείς «Στις Ελληνικές Καλένδες το Εξεταστικό..»

Μέχρι τότε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα υφίσταται τις συνέπειες τις αδυναμίας του πολιτικού κατεστημένου να συνεννοηθεί χωρίς κομματικά παιχνίδια και συντεχνιακές εξυπηρετήσεις. Όμως το τίμημα της αναξιοπιστίας και του εύκολου λαϊκισμού το πληρώνει ο Ελληνικός Λαός που φορολογείται από τη μια για το κρατικό σχολείο και βρίσκει ποιοτικές υπηρεσίες πληρώνοντας ξανά στο ιδιωτικό σχολείο, στο ιδιωτικό φροντιστήριο και στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο.   

Ο Ελληνικός Λαός που πληρώνει έχει απαιτήσεις πολιτικών αλλαγών στην Παιδεία και όταν ακούει παραμύθια ελεύθερης πρόσβασης και τη βροχή των γενικόλογων ιδεών θυμώνει…

Τι προτείνουμε εμείς; Ας εισπράξουμε μια επίσημη πρόσκληση από τους θεσμικούς Επαΐοντες του ΣΠΔΕ και τα λέμε. Στο κάτω κάτω δε γεμίζει η αίθουσα κ. Μπαμπινιώτη και δεν είμαστε στο 2004 που η Συλβάνα και ένας ανεκδιήγητος συνδικαλιστής της ΟΙΕΛΕ με φαιδρά προσχήματα δεν μας άφησε να μιλήσουμε σε μια άδεια αίθουσα… Μη φοβάστε τους Φροντιστές γιατί αυτοί θα σηκώσουν το βάρος των αλλαγών όπως το έκαναν πάντα… Δείτε πάντως και στο www.oefe.gr την πρόταση «από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια» που υπάρχει από το  2004 και είναι πάντα ρεαλιστική και επίκαιρη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *