Κάτω από τη βάση…και τη ζώνη

Η ανάρτηση των θεμάτων από την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ αμέσως μετά την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας αποκαθιστά το αυτονόητο της ενημέρωσης και της θεσμοθετημένης νομιμότητας δεκαετιών. Από τότε που η φωνή των ποδοσφαιρικών αναμεταδόσεων του Αντώνη Πυλιαρού εκφωνούσε τα θέματα εις επήκοον όχι μόνο των εξεταζόμενων αλλά και όλων των Ελλήνων. Η «υπόδικη ροπή» και τα «ψεγάδια» ενός τάχατες «διαρρέοντος» συστήματος εξοβελίζεται από τη λογική.

Το ανδροειδές όμως τηλεκανιβαλικό και «πολιτικό» μένος περασμένων και παρωχημένων αντιλήψεων περί «επιτυχίας» , «αποκάλυψης»  και «καταγγελίας» είναι επανεξεταστέο. Κάτω από τη βάση…

Μπορεί οι μαθητές μας να χρειάζονται «μετάφραση» λέξεων από τα ελληνικά στα ελληνικά για ένα κείμενο που γράφτηκε πριν από το 1964 από τον κορυφαίο ποιητή μας, όμως η ανδροειδής εξουσία έχει απόλυτη ανάγκη επαναπροσδιορισμού βασικών εννοιών και αξιών.

Η «γλώσσα στην ποίηση» του Σεφέρη είναι περισσότερο χρήσιμη παρά ποτέ σε μερικούς «πολιτικούς» και «δημοσιογράφους» προφανώς και σε πολλούς «δασκάλους» για να μην εξαιρέσουμε κανένα.

Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού, μερικά γρήγορα μολύβια, η τέταρτη εξουσία της προστασίας του πολίτη και κάποιοι «πολιτικοί» που πέρασαν και δεν είδαν, όλοι αυτοί αποδέχθηκαν άκριτα το αστείο σενάριο άλλων εξουσιών που συνήθως «τσαμπουκαλεύονται» όπως θα έλεγαν και οι μαθητές μας με το «εύκολο».

Τώρα που τα θέματα κοινοποιούνται επισήμως ενωρίτερα ουδείς ψόγος και κανένα υπονοούμενο. Ποιος αποκαθιστά όμως στη μνήμη των τηλεθεατών, των αναγνωστών και του Κωνσταντίνου το διασυρμό μου ως «εγκεφάλου της διαρροής»; Ποιος αποκαθιστά τον ανακριτικό ευτελισμό, το τυπικό της κράτησης χωρίς κορδόνια και ζώνες και τον υπερβάλλοντα ζήλο ενός νεαρού αστυφύλακα, με νοοτροπία μπάτσου, να μου φορέσει χειροπέδες; Κανείς.

Ίσως ο πανδαμάτωρ χρόνος που εκτονώνει το θυμό των ανθρώπων για τις στιγμιαίες ομογνωμίες σε «ηλίθιες ροπές» και άδικες πράξεις.

Ίσως η δικαιοσύνη που αργεί να έρθει όσο ο Γκοντό του Μπέκετ παρά τα αδιάσειστα στοιχεία των ηλεκτρονικών αναζητήσεων…

Ο μόνος λόγος πάντως που οι φροντιστές αναζητούν τα θέματα είναι για να υποδεχθούν τους μαθητές τους οι οποίοι πριν πάνε σπίτι τους θέλουν να μοιραστούν τα συναισθήματα και το αποτέλεσμα μιας κρίσιμης εξέτασης με τους δασκάλους τους.

 

Γιώργος Χατζητέγας
Καθηγητής Φυσικής – Φροντιστής
Πρόεδρος Ο.Ε.Φ.Ε.

 

Υ.Γ. Για τη Γιούλη και μερικές ακόμα που έγραψαν ότι τα θέματα ήταν το «συνδικαλιστικό μου όπλο» και άλλες φανταστικές ιστορίες υπενθυμίζω ότι καταθέτω τα «όπλα» τον Ιούνιο όπως είχα προαναγγείλει σε ανύποπτο χρόνο, γιατί δεν είμαι επαγγελματίας συνδικαλιστής αλλά δάσκαλος που επιλέγεται και αξιολογείται καθημερινά και απλά πρεσβεύει την εθελοντική και εργατική δημοκρατία. Χρωστάω ένα ευχαριστώ σε πολλούς από εσάς που με κρίνατε όλα αυτά τα χρόνια με δημοσιογραφικό ήθος και δώσατε βήμα στις απόψεις των φροντιστών χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες. Χρωστάω ακόμα σε όλους σας από ένα αντίτυπο του βιβλίου μου «το ιδεόγραμμα ενός φροντιστή· η ανατροπή του ελληνικού μύθου». Δεν σας το έστειλα ακόμα γιατί οι καλοί μου συνάδελφοι που τόσα χρόνια τους έστελνα τα θέματα το εξάντλησαν….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *