Έρχονται τα Vouchers

Τα πρώτα κουπόνια εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα αρχικής κατάρτισης σε νέους 18-25 ετών που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά ή δημόσια ΙΕΚ, θα μοιράσει από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας.

Το σύστημα των κουπονιών, γνωστών και ως «voucher», αποτελεί φιλόδοξο στόχο για το υπουργείο, που προτίθεται να το επεκτείνει και στην ανώτατη εκπαίδευση, υποχρεώνοντας τα Ιδρύματα να παρέχουν ανάλογα προγράμματα.

Ανοίγει ο δρόμος για την κρατική χρηματοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καταγγέλλουν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκφράζοντας φόβους για επέκταση του συστήματος και προς τα κάτω, δηλαδή σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ παραπέμπουν σε παραδείγματα υποβάθμισης της εκπαίδευσης (βλ. δημόσια σχολεία σε ΗΠΑ).

Αλλοίωση φυσιογνωμίας των παρόχων εκπαίδευσης, κατακερματισμός σπουδών, υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, είναι μερικές από τις συνέπειες της εφαρμογής του συστήματος κουπονιών, που ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή εξατομικευμένης χρηματοδότησης. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, επιμένει, και προς το παρόν επενδύει, στο νέο σύστημα με κοινοτικά κονδύλια που αφορούν προγράμματα διά βίου μάθησης. Για την ώρα, προσβλέπει σε προγράμματα ειδίκευσης και αποφοίτους που θα απορροφηθούν από κλάδους επαγγελματιών και τεχνικών.

Στο μέλλον θα φανεί πώς και από ποιους θα συνεχιστεί. Όπως ανακοίνωσε, τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των κουπονιών κατάρτισης είναι η δυνατότητα στους ωφελουμένους να επιλέγουν οι ίδιοι την ειδικότητα κατάρτισης και το φορέα αρχικής κατάρτισης, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες. Τα κουπόνια αρχικής κατάρτισης μπορούν να δίνονται σε δικαιούχους νέους:

* είτε με οικονομικά – κοινωνικά κριτήρια, για ειδικότητα σπουδών που οι ίδιοι επιλέγουν («voucher» κοινωνικών κριτηρίων).

* είτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το υπουργείο Παιδείας, από τις λειτουργούσες σήμερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ («voucher» επιλεγμένων ειδικοτήτων).

Τα πρώτα κουπόνια αρχικής κατάρτισης θα διανεμηθούν τον Σεπτέμβριο 2011. Συνολικά το έργο έχει προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2011-2015 και θα διανείμει κουπόνια κατάρτισης σε περίπου 55.000 νέους 18-25 ετών που επιθυμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *