Ηλεκτρονικές Μετεγγραφές και Αδικίες

Μαζί με τα ειλικρινή συγχαρητήρια όλων μας στην πολιτική ηγεσία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών και των συγγραμμάτων ας γίνει με τον ίδιο απλό τρόπο και η ανανέωση των αδειών των φροντιστηρίων. Για την οικονομία αλλά και την πραγματική καταγραφή των νομίμων σε κοινή διαδικτυακή θέα. Η επανάσταση του αυτονόητου και της λογικής επέρχεται με καθυστέρηση ετών! Ωστόσο, οι αδικίες δεν εκλείπουν καθώς οι γόνοι πολύτεκνων και τριτέκνων οικογενειών που εισήχθησαν στα ΤΕΙ της Χαλκίδας δεν έχουν πλέον δικαίωμα μετεγγραφής στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά. Δυστυχώς ο νόμος περί μετεγγραφών ανακοινώνεται εκ των υστέρων και οι υποψήφιοι αδυνατούν κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων να γνωρίζουν τι πραγματικά ισχύει. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει απάντηση περισσότερο πειστική από εκείνη της δωρεάν καθημερινής μεταφοράς, την οποία υπαινίχτηκε ο ειδικός γραμματέας σε πρωινή εκπομπή.

Εν τω μεταξύ ρεκόρ αιτήσεων και αντίστοιχα μετεγγραφών –θα ξεπεράσουν τις 10.000– περιμένει φέτος το υπουργείο Παιδείας γράφει στην Καθημερινή ο Απόστολος Λακασάς. Από φέτος οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το αποτέλεσμα της αίτησης άμεσα, ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο τμήμα υποδοχής από το πρώτο έτος. Επίσης, με τη χρήση της τεχνολογίας θα επιλέγουν από φέτος οι φοιτητές και οι σπουδαστές τα συγγράμματά τους. Τα νέα συστήματα αφορούν πάνω από 300.000 νέους, καθώς το 2009 στα 23 ΑΕΙ ήταν εγγεγραμμένοι 369.219 προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι «αιώνιοι», δηλαδή όσοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο σπουδών. Χθες, η ηγεσία του υπ. Παιδείας ανέφερε ότι «παγώνει» η διαδικασία καταγραφής των «αιώνιων φοιτητών» και ότι η σύνταξη μητρώων φοιτητών θα οργανωθεί με βάση τα όσα θα προβλεφθούν στο νέο νόμο πλαίσιο, η συζήτηση για τον οποίο θα αρχίσει την προσεχή Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Ειδικότερα, όσοι δικαιούνται χωρίς όρους μετεγγραφή (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, θύματα τρομοκρατίας, ορφανοί) θα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στο υπ. Παιδείας (η ηλεκτρονική διεύθυνση θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες) από τη Δευτέρα 4/10 έως και την Παρασκευή 15/10. Έπειτα από μία τυπική εξέταση των στοιχείων των αιτήσεων, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα ενημερώνονται άμεσα (σε διάστημα πενθημέρου) για να εγγραφούν στο τμήμα υποδοχής. Όσοι δικαιούνται μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους (έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία) θα υποβάλλουν μέσα στην ίδια προθεσμία αίτηση και δικαιολογητικά στη γραμματεία του Τμήματος όπου θέλουν να μετεγγραφούν. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα, ώστε οι δικαιούχοι να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο Τμήμα υποδοχής από το πρώτο έτος. Μετά τον τυπικό έλεγχο των δικαιολογητικών, θα ακολουθεί από τις γραμματείες ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων. Όσοι έχουν ψευδή στοιχεία, θα διαγράφονται από το Τμήμα υποδοχής, ενώ εάν διαπιστωθεί δόλος (η έρευνα θα γίνεται με συμμετοχή εισαγγελέα) θα διαγράφονται και από το Τμήμα όπου εισήχθησαν.

Από τις 4/10 θα γίνεται ηλεκτρονικά –μέσω της ιστοσελίδας www.eudoxus.gr– από τους φοιτητές και σπουδαστές η επιλογή συγγραμμάτων. Όπως ανέφερε χθες η υπ. Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με τις νέες διαδικασίες για μετεγγραφές και συγγράμματα θα εξοικονομηθούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *