Η Εξαγορά της Ψήφου …στα ΑΕΙ

Το πολιτικό καμάκι των πρωτοετών φοιτητών περιγράφει ο Απόστολος Λακασάς στη σημερινή Καθημερινή. Οι τεχνικές της προσέγγισης είναι πλέον επιστημονικές και οι αντιπαροχές μεγάλες. Η Ελλάδα αναπαράγει παντού τις παθογένειες του ρουσφετιού, της εξυπηρέτησης, της συντεχνίας, της αθλιότητας εν ονόματι ενός ανεπίτρεπτου κομματισμού. Η συνείδηση των νέων ψηφοφόρων εξαγοράζεται με αστείες αντιπαροχές ευτελισμού. Δείτε το ρεπορτάζ της στρατολόγησης.
 

Η «επιχείρηση» στρατολόγησης νέων μελών από τις φοιτητικές παρατάξεις βρίσκεται στο ζενίθ αυτές τις μέρες. Έμπειρα παλιά μέλη προσεγγίζουν πρωτοετείς φοιτητές που πηγαίνουν στις γραμματείες των ΑΕΙ για την εγγραφή τους και τους προσφέρουν διευκολύνσεις για τις σπουδές τους, εξόδους και παρέα.

Οι 18χρονοι που βγαίνουν από τον σταθμό «Βικτώρια» και κατευθυνόμενοι προς την ιστορική ΑΣΟΕΕ της Πατησίων (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν εάν τους πλησιάσει κάποιος καλοπροαίρετος νεαρός για να τους πιάσει κουβέντα. Το πιθανότερο είναι ότι ο νεαρός ανήκει σε μία από τις φοιτητικές παρατάξεις του πανεπιστημίου και… ρίχνει τα δίχτυα του προς αλίευση νέων μελών μεταξύ των πρωτοετών φοιτητών. «Καλά», θα ρωτήσει κάποιος, «πώς ο φοιτητοπατέρας αναγνωρίζει τον πρωτοετή στον σταθμό του Ηλεκτρικού;». Το σήμα κατατεθέν είναι ο μεγάλος κίτρινος φάκελος, που περιέχει την ακτινογραφία θώρακος, που όλοι οι πρωτοετείς οφείλουν να προσκομίσουν στη γραμματεία της σχολής για να εγγραφούν. Τον τρόπο αυτό στρατολόγησης νέων μελών περιέγραψε ο έμπειρος φοιτητής Ηλίας Χ., μιλώντας χθες στην «Κ» για το κωμικοτραγικό κυνηγητό πρωτοετών στο οποίο επιδίδονται αυτές τις ημέρες των εγγραφών στα ΑΕΙ οι παρατάξεις. «Ανάλογα καρτέρια στήνονται και στον σταθμό του μετρό στην Ακαδημία, και στις στάσεις των αστικών λεωφορείων κοντά στη Νομική Σχολή» προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Βέβαια, το μεγάλο παιχνίδι γίνεται στις εισόδους των σχολών. «Με πλησίασαν δύο φοιτητές. Ο ένας ήταν της ΠΑΣΠ, ο άλλος της Πανσπουδαστικής. Ήταν ευγενικά παιδιά. Όμως, προτίμησα τον δεύτερο διότι ο πρώτος μου το ’παιξε … μάγκας, επειδή -λέει- θα ανήκει στο επόμενο κυβερνών κόμμα» μου λέει ο Δημήτρης, πρωτοετής φοιτητής στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών. Η στρατολόγηση γίνεται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με το ύφος των μελών της παράταξης. Έτσι:

– Οι παλιοί βοηθούν τους πρωτοετείς στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την εγγραφή τους. Μάλιστα, εκείνοι των πιο ισχυρών παρατάξεων (π.χ. ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) μπορεί να πάρουν τα δικαιολογητικά των πρωτοετών και να τους εγγράψουν. Επίσης, προσφέρουν ξενάγηση στη σχολή, ενώ τους υπόσχονται και σημειώσεις μαθημάτων ή ακόμη και φωτοτυπίες βιβλίων.

– Για τους πρωτοετείς από την επαρχία, καθώς είναι χαμένοι στο… Διάστημα, οι παρατάξεις φροντίζουν να ρίξουν από δίπλα τους κάποιον συντοπίτη. «Με τον τρόπο αυτό, ο νέος φοιτητής αισθάνεται πιο οικεία και πείθεται να εγγραφεί στην παράταξη ευκολότερα» λέει η… παλιοσειρά, που μίλησε στην «Κ» για το θέμα.

– Το κάλλος στη μάχη της στρατολόγησης. Και όμως συμβαίνει: οι φοιτητικές παρατάξεις επιλέγουν να βάλουν στον αγώνα τα αγόρια στην περίπτωση που οι πρωτοετείς είναι κορίτσια, και τα κορίτσια όταν το «θήραμα» είναι γένους ανδρικού. «Κάθε μέλος έχει οδηγίες να προσεγγίζει το έτερο φύλο» μου λέει ο Δημήτρης Τζ.

– Ένας ακόμη τρόπος να προσεταιριστούν πρωτοετείς είναι η διοργάνωση πάρτι ή τα καλέσματα για κοινή έξοδο. Όμως, στη μέθοδο αυτή, οι επιλογές ποικίλλουν με βάση την παράταξη. Έτσι, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ διοργανώνουν συναντήσεις σε μοδάτα κλαμπ όπου και προσκαλούν τους πρωτοετείς. Επίσης, διοργανώνουν ματς μπάσκετ ή ποδοσφαίρου σε γήπεδα μικρών διαστάσεων, «ώστε να καλλιεργηθεί η έννοια της παρέας» όπως λέει ο Ηλίας.

– Αντίθετα, οι αριστερές παρατάξεις επιλέγουν στέκια σε πιο λαϊκές περιοχές ανάλογες με το ύφος τους. Θησείο, Πετράλωνα προτιμώνται από τους Κνίτες, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνοι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στην περίπτωση, των δύο τελευταίων, όμως, προτιμώνται κυρίως τα μπαρ των Εξαρχείων. Μάλιστα, οι παρατάξεις αυτές μοιράζουν χιουμοριστικά φυλλάδια κοροϊδεύοντας τα μέλη των υπόλοιπων παρατάξεων που βγαίνουν προς άγρα νέων μελών.

Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς πώς οι πρωτοετείς δέχονται να παίρνουν μέρος σε αυτό το στημένο παιχνίδι… «Πολλοί έρχονται για την εγγραφή συνοδευόμενοι από τους γονείς τους. Άλλοι είναι μόνοι. Οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι ένα νέο βήμα στη ζωή. Για όσους έχουν μάθει να είναι περιτριγυρισμένοι από οικείους, οι παρατάξεις αποτελούν μια κάποια λύση» λέει ο Ηλίας. Τόσο όμως κίβδηλη!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *