[προτάσεις για επανάληψη] Νεοελληνική Γλώσσα

 Η κ. Ιωάννα Αγγελή με την πολύχρονη εμπειρία της τοποθετεί τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις για την αυριανή εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

«Το μάθημα της Γλώσσας δεν απαιτεί τη στείρα αποστήθιση των γνώσεων αλλά την άντληση γενικότερων γνώσεων από επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η αγωγή του πολίτη, ακόμα και από τη φιλοσοφία σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς, τις προσωπικές ανησυχίες και ευαισθησίες κάθε νέου ανθρώπου.

Ο μαθητής καλείται να αποδείξει και να επιχειρηματολογήσει με σαφήνεια, να προβάλει την εκφραστική του δεινότητα χωρίς ανούσια λεξιθηρία, σε ένα γραπτό με ειρμό και συνοχή. Το μέρος αυτό για πρώτη χρονιά διεκδικεί το 40% της συνολικής βαθμολογίας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές, που ο γραπτός λόγος δεν είναι το δυνατό τους σημείο, να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή βαθμολογία από το υπόλοιπο 60%, που απαιτεί εξάσκηση και προσοχή κι όχι απαραίτητα υπόβαθρο στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Μια προσεγμένη περίληψη, μια ολοκληρωμένη νοηματική τοποθέτηση, η εύστοχη απάντηση στην πλειοψηφία της θεωρίας και των γνωστικών ασκήσεων, που αποτελούν δύσκολη υπόθεση, σε συνδυασμό με μια συμπαθητική έκθεση είναι δυνατό να εξασφαλίσουν την επιθυμητή επίδοση για την πρώτη επιλογή του μηχανογραφικού.

 Το μάθημα της Γλώσσας, λοιπόν, δεν είναι μάθημα λογοτεχνικού ταλέντου, ούτε άκρατου υποκειμενισμού. Η προσεκτική ανάγνωση των εκφωνήσεων, η καλή επανάληψη της θεωρίας και ο έξυπνος χειρισμός των γνωστικών στοιχείων κάποιων βασικών θεμάτων που σίγουρα όλοι οι μαθητές έχουν διδαχτεί, αποτελούν τα βήματα για την επιτυχία. Η ψυχραιμία αποτελεί το επιστέγασμα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας.»

Μαζί με τις ευχές της καλής μας καθηγήτριας για την επιτυχία όλων των υποψηφίων εμείς προσθέτουμε τις διαδόσεις που συνήθως επαληθεύονται: Νεοελληνική Γλώσσα και Ευρωπαϊκή Συνείδηση, οι Τέχνες στα Σχολεία, το Διαδίκτυο και το Σχολείο, οι νέες τεχνολογίες, η βία, η Γλώσσα της Εξουσίας (!) και της διαφθοράς προσθέτουμε εμείς, η οικογένεια, e-books (!) Παιδεία, Διάλογος, Ανθρωπισμός. Τα πάντα όλα, Έλεος(!)

Μερικοί ταγοί της παραπληροφόρησης δίνουν και κείμενα λογοτεχνών, διανοούμενων και δημοσιογράφων. Άλλοι από το ιδιωτικό και δημόσιο σχολείο που στελεχώνει τις φετινές εξετάσεις είναι ανερυθρίαστα αινιγματικοί στα ιδιαίτερά τους. Αφού ακούγεται ότι κάποιοι θα είναι στις επιτροπές γιατί να μην αφήσουμε την αδιόρατη μυστικοπαθή υποψία ότι μπορεί ο άγνωστος θεματοδότης να είναι ο καλοπληρωμένος «ιδιαίτερος» με τις πολλές άκρες που χτυπάει τρείς φορές το κουδούνι…

Στο ίδιο σχολικό περιβάλλον κάποιοι ηλιθίως δεν επέδωσαν στους μαθητές τις εκφωνήσεις των διαγωνισμάτων προσομοίωσης του σχολείου για να μη «διαρρεύσει» το «συντεχνιακό» μυστικό! Κύριε Πρόεδρε κάποιοι εκθέτουν το σχολείο με τις «ιδιαίτερες» συμπεριφορές τους. Πάντως επειδή όλα τα θέματα τελικά κυκλοφορούν  μάλλον πρέπει να σας εγγράψουμε στην Προσομοίωση της Ο.Ε.Φ.Ε γιατί υπερέχει.

 Όπως έγραψε και πέρυσι το Ιστολόγιο και όπως πράττει κάθε αξιοπρεπής δάσκαλος που σέβεται τους μαθητές του και την αγωνία τους σας ξαναλέμε «Μην ψαρώνετε»! Δεν υπάρχει άγνωστο θέμα στην Νεοελληνική Γλώσσα. Το μόνο που μπορεί να σας ξαφνιάσει είναι το χιλιοστομετρικό χαρτί της τελευταίας σελίδας του τετραδίου της εξέτασης αλλά στην αυριανή εξέταση δεν θα υπάρχουν γραφικές παραστάσεις!

Αγαπητοί φίλοι καλή επιτυχία σε όλους! Οι σκέψεις μας σας συντροφεύουν.

Υ.Γ. 1. Μετά από παράκληση των μαθητών μας που ξαναδίνουν, σας παραθέτω και τις συμβουλές της κ. Μέγα που δημοσιεύθηκαν πέρυσι αλλά είναι πάντα επίκαιρες.

Την παραμονή των εξετάσεων, μετά τις 7 μ.μ., αφήνουμε τα στυλό και κλείνουμε τα βιβλία.

Ώρα για χαλάρωση. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει άγχος πριν τις εξετάσεις.

Κάντε μια βόλτα ή ακούστε τη μουσική που σας αρέσει.

Το βραδινό φαγητό να είναι ελαφρύ.

Νωρίς για ύπνο – καιρός για ανασυγκρότηση δυνάμεων.

Ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο πριν την εξέταση.

Έτοιμοι πια για το σχολείο.

Η επιτυχία στις εξετάσεις δεν εξαρτάται μόνο από τις γνώσεις αλλά και από την τεχνική που θα ακολουθήσει ο μαθητής.

Η εξέταση του μαθήματος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» αφορά τα εξής: Κείμενο για περίληψη / ασκήσεις (Συλλογιστική Πορεία, τρόποι και μέσα Πειθούς, συνώνυμα – αντώνυμα, δημιουργία προτάσεων, γλωσσικά στοιχεία, δημιουργία παραγράφου, τρόποι / μέθοδοι ανάπτυξης παραγράφου) και Παραγωγή Λόγου (Έκθεση)

περίληψη

Αρχικά, διαβάζω το κείμενο τουλάχιστον δύο φορές αργά και προσεκτικά. Αν δεν καταλάβω κάποια σημεία, τα διαβάζω ξανά και ξανά.

Δίνω το θεματικό κέντρο του κειμένου – κρατώ σημειώσεις – πλαγιότιτλους και γράφω την περίληψη: Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας θίγει το x θέμα (θεματικό κέντρο).

Αρχικά…(για την πρώτη παράγραφο) + πλαγιότιτλο.

Επιπροσθέτως…(για τις υπόλοιπες παραγράφους) + πλαγιότιτλους

Τέλος ή
Εν κατακλείδι…
(για την τελευταία παράγραφο) + πλαγιότιτλο.

ασκήσεις

Στη συνέχεια περνώ στις ασκήσεις, τις οποίες απαντώ με σαφήνεια.

Συγκεκριμένα π.χ.: αν ζητηθεί Συλλογιστική Πορεία θα πρέπει να απαντήσω : Παραγωγή ή Επαγωγή

ή αν ζητηθούν οι τρόποι και μέσα πειθούς:

►Επίκληση στη λογική με: επιχειρήματα και

     τεκμήρια

►Επίκληση στο συναίσθημα με: Περιγραφή,

Αφήγηση,

Χιούμορ,

Ειρωνεία, κλπ

Τεκμηριώνω πάντα την άποψή μου με αναφορές μέσα από το κείμενο. Μια τεκμηριωμένη άποψη πάντα «κερδίζει»

Όταν κολλήσω σε κάποια άσκηση, επειδή έχω ξεχάσει κάτι, περνώ στην επόμενη χωρίς να αγχώνομαι και να πανικοβάλλομαι, γιατί αυτό που μετρά περισσότερο είναι να συγκεντρώσω βαθμούς από το σύνολο του γραπτού.
το θέμα

Διαβάζω δύο – τρεις φορές το θέμα που ζητείται  να αναπτύξω. Ακολουθώ τα εξής βήματα:

Εξετάζω αν είναι: α) Προσχεδιασμένος προφορικός λόγος

Π.χ. Ομιλία: Προσφώνηση: Αγαπητοί συμμαθητές

Πρόλογος: Θεωρώ ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι έχουμε συγκεντρωθεί προκειμένου να συζητήσουμε…

Κύριο Μέρος: Ανάπτυξη ζητουμένων

Επίλογος: Συμπέρασμα

Αποφώνηση: Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

β) Άρθρο: Τίτλος

γ) Επιστολή: Προσφώνηση: Αξιότιμε κύριε

Πρόλογος: με αφορμή + θέμα

Κύριο Μέρος: Ανάπτυξη ζητουμένων

Επίλογος: Συμπέρασμα

Αποφώνηση: Με εκτίμηση

Για όλα τα είδη λόγου διατηρώ πάντα

● το ίδιο ρηματικό πρόσωπο:  α΄ ενικό

β΄ ενικό

α΄ πληθυντικό

β΄ πληθυντικό

● ενιαίο ύφος

Εντοπίζω τα ζητούμενα και δημιουργώ το διάγραμμα. Αν το θέμα που ζητείται μου είναι «άγνωστο» δεν πανικοβάλλομαι, αλλά προσπαθώ να διακρίνω αν ανήκει στις θετικές ή αρνητικές έννοιες.

Εάν πρόκειται για θετική έννοια τότε αντλώ γνωστικό υλικό από οποιαδήποτε θετική έννοια γνωρίζω.

Εάν πρόκειται για αρνητική έννοια τότε αντλώ το γνωστικό υλικό από οποιαδήποτε αρνητική έννοια γνωρίζω.

Πάντα υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των εννοιών, τα οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω.

Αφήνω πάντα χρόνο πριν από το τέλος της εξέτασης για να ελέγξω το γραπτό, να διορθώσω ή να προσθέσω κάτι που σκέφτηκα την τελευταία στιγμή.

Υ.Γ. 2.  Ο τίτλος με το χιλιοστομετρικό φόντο μεταφράζεται ελεύθερα «Θρήνος για το «κακό» Internet» το θέμα που κέρδισε τις φήμες των επαϊόντων.

Καλή Επιτυχία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *