Η Άγνωστη Ιστορία της Ελληνικής Ιδιωτικής Παιδείας

Ανεξάντλητο σε άγνωστα περιστατικά της ελληνικής ιδιωτικής παιδείας το νέο βιβλίο του Λευτέρη Τσίλογλου που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από τον πρώτο φροντιστηριακό διωγμό του 1906 μέχρι την διετή Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή που ίδρυσε το 1921 ο Δημήτρης Γληνός μαζί με τον Σωτηρίου τον Κουγέα, τον Τούντα και τον Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Από τα ιδιωτικά μαθήματα του Αλέξανδρου Δελμούζου στην Ιστορία, την Φιλολογία και τα Φυσιογνωστικά τα οποία απευθύνονταν μόνο σε μαθήτριες 13 έως 16 χρονών(!) μέχρι την οδοντιατρική σχολή του Καρακατσάνη η οποία ιδρύθηκε το 1890 και από την οποία εξήλθον οι πλείστοι οδοντίατροι της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου…

Από την εκπληκτική Εμπορική και Βιομηχανική Ακαδημία που ίδρυσε το 1894 ο Όθωνας Ρουσόπουλος ένας χημικός με σπουδαία μεταπτυχιακά στη Γερμανία και με απόψεις προδρομικές και καινότομες για την επαγγελματική εκπαίδευση της εποχής μέχρι την παραχάραξη της διαθήκης του μεγάλου δωρητή Μαρασλή ο οποίος προόριζε το Μαράσλειο για τις πρωτοπόρες σπουδές του Ρουσόπουλου και όχι για ένα ακόμα Διδασκαλείο….

Το βιβλίο αυτό συμβάλλει  ουσιαστικά στην μελέτη των εκπαιδευτικών πραγμάτων στην Ελλάδα και φωτίζει την άγνωστη ιστορία της ελληνικής παιδείας.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα ιδίως στους προκατειλημμένους με την ελευθερία στην εκπαίδευση.

Το βιβλίο θα παρουσιασθεί επίσημα στις 22 Μαρτίου 2008 στις 18:00 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Park στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Φροντιστών και δεν πρέπει να λείπει από καμμία φροντιστηριακή βιβλιοθήκη μιας και αποτελεί ένα εξαιρετικό αφιέρωμα τιμής και μνήμης στους προδρομικούς Φροντιστές από το 1860 έως το 1940.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *