Ρελάνς με Διπλές Πανελλαδικές

Σε πλήρη αντίθεση με τις πληροφορίες της προηγούμενης ανάρτησής μας, η Μάρνυ Παπαματθαίου στο Βήμα μας δίνει μια άλλη εικόνα αγωνιστικής ετοιμότητας του Υπουργείου της Παιδείας αναφορικά με το νέο εξεταστικό. Εμείς παραθέτουμε όλα τα δημοσιεύματα με την λογική επισήμανση της ύπαρξης πολλαπλών κέντρων εξουσίας στην πολύπαθη παιδεία που το ένα επιχειρεί να αναιρέσει το άλλο … Δείτε το δημοσίευμα του Βήματος.

Νέο σύστημα Πανελλαδικών με διπλές εξετάσεις την ίδια ημέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο παρουσιάζει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο όλες οι καινούργιες πλευρές του νέου συστήματος βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Βήματος που τις παρουσιάζει σήμερα. Το νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2014, εντάσσει στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών τα ίδια τα πανεπιστήμια, διατηρώντας ωστόσο στο παιχνίδι και την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία τελικά δεν θα καταργηθεί αλλά απλώς θα αναμορφωθεί. Έτσι με νέα σύνθεση, πιθανότατα λιγότερα μέλη και με νέο όνομα η ΚΕΕ θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο, και μάλιστα όχι μόνο νια τα θέματα των Πανελλαδικών.Τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σε συνεργασία με τον αναβαθμισμένο κοσμήτορα της σχολής στην οποία υπάγονται, θα καθορίζουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα, αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των εισακτέων τους. Με το νέο εξεταστικό σύστημα όποιος θέλει να σπουδάσει, π.χ., Μαθηματικά θα έχει να κάνει με τη διοίκηση του Μαθηματικού Τμήματος και μόνο. Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, καθώς ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές, τελικά και με δεδομένες τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή στην ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ αποφασίστηκε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε τμήματα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος , οι αλλαγές που θα ανακοινώσει σύντομα το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνουν τα εξής:
• Οι απολυτήριες και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε κοντινούς χρόνους, το πιθανότερο την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα καθορίζονται ανά μάθημα. Έτσι, για παράδειγμα, ένας μαθητής θα εξετάζεται το πρωί στα Μαθηματικά σε ενδοσχολικό επίπεδο, θα κάνει ένα διάλειμμα λίγων ωρών και στη συνέχεια θα εξετάζεται ξανά στο ίδιο μάθημα (αν φυσικά ανήκει στο επιστημονικό αντικείμενο που τον ενδιαφέρει) σε εθνικό επίπεδο για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο.
• Τα θέματα τόσο στις απολυτήριες όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις θα επιλέγονται κεντρικά από την Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο εκείνα των απολυτήριων εξετάσεων θα διορθώνονται στο σχολείο, ενώ εκείνα των πανελλαδικών εξετάσεων θα διορθώνονται κεντρικά στο υπουργείο Παιδείας από τις επιτροπές των εξετάσεών του.
• Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι από τρία ως πέντε ανά κατεύθυνση. Όπως είναι γνωστό, με το σύστημα του Νέου Λυκείου που έχει ήδη ανακοινωθεί τα επιστημονικά πεδία αντικαθίστανται από δύο κατευθύνσεις στη Β’ Λυκείου (θετική, Θεωρητική) και τρεις κατευθύνσεις στη Γ’ Λυκείου (με μία επιπλέον κατεύθυνση σε αντικείμενα Δικαίου και Οικονομικά). Κοινό πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα σε όλες τις κατευθύνσεις θα είναι η Έκθεση.
• Οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης θα εξετάζονται ακόμη σε Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Βιολογία.
Εκείνοι της θεωρητικής Κατεύθυνσης σε Αρχαία, Ιστορία, Νέα Ελληνική Γλώσσα. Και εκείνοι της Τρίτης Κατεύθυνσης σε Μαθηματικά, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων και το ποια από αυτά θα επιλεγούν τελικά θα αποφασιστούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.
• Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί της Β’ και της Γ Λυκείου, όπως γινόταν στο παρελθόν.
• Τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα βάζουν συγκεκριμένο πλαφόν για τα μαθήματα βαρύτητας στο επιστημονικό τους αντικείμενο (για παράδειγμα, το Μαθηματικό Τμήμα θα ζητάει βαθμολογία τουλάχιστον 15.000 μορίων για την εισαγωγή υποψηφίων στα προγράμματά του). Έτσι ο κάθε υποψήφιος θα ξέρει από νωρίς ποιον βαθμό πρέπει να πετύχει για την εισαγωγή του στο τμήμα που τον ενδιαφέρει.
• Η ύλη στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα είναι αυστηρά προσδιορισμένη (δηλαδή από συγκεκριμένο κεφάλαιο σε συγκεκριμένο κεφάλαιο ανά βιβλίο), αλλά θα είναι ευρεία. Για παράδειγμα, στην Ιστορία θα προσδιορίζεται μόνο ότι εξεταστέα ύλη αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ή στα Αρχαία ότι εξεταστέα ύλη θα αποτελέσουν τα κείμενα του Πλάτωνα.
• Στις απολυτήριες εξετάσεις θα λαμβάνεται υπόψη και ένα γενικό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο θα δίνουν όλοι για να εκτιμηθούν το επίπεδο τους και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής δουλειάς που έγινε στη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο τους.
Οι λεπτομέρειες του νέου εξεταστικού συστήματος αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τους αρμοδίους, να ανακοινωθούν εντός του επόμενου 20ημέρου.
Οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι δεν ρωτήθηκαν
Το νέο σύστημα… εμπλέκει στην εξεταστική διαδικασία πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κάτι που άλλωστε ζητούσαν επί χρόνια οι διοικήσεις τους. Ωστόσο, με την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου για τη λειτουργία τους σε εκκρεμότητα και τις διοικήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ έτοιμες να προσφύγουν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας για το εκλογικό σύστημα με το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας ότι θα εκλεγούν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών μοιάζουν δύσκολες.
Σε αυτή τη συγκυρία, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων μόνο με το εξεταστικό δεν ασχολούνται, ζητούν ωστόσο να ενημερωθούν εγκαίρως για την όποια απόφαση τελικά ληφθεί και να εκφράσουν γνώμη για το πώς θα καθοριστούν οι συντελεστές βαρύτητας και τα προαπαιτούμενα μαθήματα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και στο υπουργείο Παιδείας λέει ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Κ. Ρέμελης. Κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει ερωτηθεί ως σήμερα, ούτε και έχει εκφέρει άποψη νια το πώς θα εμπλακούν στην εξεταστική διαδικασία νια την εισαγωγή των πρωτοετών φοιτητών τους .
Είχε γίνει μια νύξη περί εξεταστικού συστήματος πλιότερα σε μια από τις συνόδους πρυτάνεων, αλλά δεν είχαμε καταλήξει σε καμία απόφαση, ούτε είχαμε καμία ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας. Δεν ξέρω όμως σε ποιον βαθμό το υπουργείο Παιδείας θα θελήσει να μας έχει συνομιλητές. Γι ‘ αυτό διατηρώ πραγματικά έναν προβληματισμό προσθέτει ο κ. Τσάρτας.
Μήπως δεν είναι καν απαραίτητο να ζητήσουν τη γνώμη μας συμπληρώνει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Γάτσιος. Υπάρχει μια ασάφεια και μια προχειρότητα στις κινήσεις του υπουργείου που μας αφορούν ως σήμερα, οπότε απλά συμβουλεύω να μην κοιτάζουμε τις εντυπώσεις στα θέματα που θα ακολουθήσουν αλλά την ουσία καταλήγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *