Το Τέλος της Βάσης

Το τέλος της βάσης στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ανακοινώθηκε αποτελεί την πολύπαθη κατάληξη ενός προαναγγελθέντος γεγονότος. Ιδού το σκεπτικό της απόφασης αλλά και η προαναγγελία στα μετεγγραφικά · υπομονή ολίγων ωρών. Ελπίζω να μην αγγίξει τα παιδιά των πολυμελών οικογενειών.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θέσπιση της βάσης του 10 πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. έχουν σήμερα καλύτερους φοιτητές από αυτούς που είχαν μέχρι το 2006.Αντίθετα, έχουμε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε «κολλέγια» αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου.

Με το νομοσχέδιο καταργείται ο περιορισμός της βάσης του 10, όπως αυτός θεσμοθετήθηκε. Άλλωστε αντιβαίνει στην παιδαγωγική λογική των πανελλαδικών εξετάσεων όπως αυτές γίνονται σήμερα, με όλους τους μαθητές να εξετάζονται στα ίδια μαθήματα, ανεξάρτητα από την προσωπική τους επιλογή σπουδών.

Η ανταπόκριση των υποψηφίων στις σχολές και στα τμήματα των Α.Ε.Ι. μετά τη φετινή διαδικασία, και σε συνδυασμό με στοιχεία των προηγούμενων ετών, θα αποτελέσουν και ενδεικτικά στοιχεία για τη συνολική χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση την οποία μελετά το Υπουργείο.

Η μετεγγραφή φοιτητών και σπουδαστών με διάφορα κριτήρια ίσως να αποτελεί διέξοδο στις προσωπικές ή οικογενειακές τους ανάγκες, παράλληλα όμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των ΑΕΙ και το παρεχόμενο επίπεδο σπουδών,  με την δραματική υπερφόρτωση ορισμένων σχολών και ιδρυμάτων και την υπολειτουργία άλλων

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιχειρείται η εξισορρόπηση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών και σπουδαστών, μέσω της ορθολογικότερης κατανομής τους στα ομοειδή τμήματα. 

One Reply to “Το Τέλος της Βάσης”

  1. Πραγματικά Κρίμα!
    Δλδ ακόμα και μαθητές με βαθμους 2 και 3 θα εχουν δικαίωμα στις σπουδες και θα είναι συμφοιτητες με άλλους που κοπιασαν και μοχθησαν.

    Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να φαινονται ολοι φοιτητες και να μην εχουμε εξαρση ανεργιας. Γιατι αλλο αποτελεσμα δεν θα φερει αυτο το μετρο.

    Οι δικαιολογιες οτι οσοι αποτυγχανουν πανε στο εξωτερικο και στα κολλεγια προφανως και ειναι αστειες.

    Αυτοί μας αξίζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *