Στατιστικά Κυπριακών Φροντιστηρίων

Η «Σημερινή της Κυριακής» αποτυπώνει τη στατιστική των κυπριακών φροντιστηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, και διαπιστώνει μια γενική αύξηση. Δείτε την άποψη του ψυχολόγου κ. Νεόφυτου Χαραλάμπους για το φαινόμενο αλλά και τα στατιστικά της Λειτουργού της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Δήμητρας Κώστα.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Νεόφυτο Χαραλάμπους, αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, είναι μια γενική αύξηση στα φροντιστήρια που στέλνουμε τα παιδιά μας, αλλά λόγω μόδας και μιμητισμού, και όχι επειδή πραγματικά υπάρχει ανάγκη. «Στέλνουμε τα παιδιά μας σε φροντιστήρια επειδή απλώς τα στέλνουν οι γείτονες. Δεν κοιτάζουν οι γονείς αν εξυπηρετούνται τα παιδιά τους με αυτή την υπερβολή στα φροντιστήρια, αλλά περισσότερο βλέπουν το ότι βολεύονται οι ίδιοι, αφού πιθανόν ν’ απαλλάσσονται από κάποιες ευθύνες, όπως το να ασχοληθούν μαζί τους. Παρά να καθίσουν, για παράδειγμα, να παίξουν μαζί με το παιδί τους, το στέλνουν να το φροντίσουν τα φροντιστήρια», ανέφερε στη «Σ» ο κ. Χαραλάμπους. Για να προσθέσει ότι με το να βαρυφορτώνουμε τα παιδιά μας, ιδιαίτερα με γνωσιολογικές δραστηριότητες, με σκοπό να μάθει και άλλα γράμματα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι τα παιδιά μας να χάνουν την ανεμελιά της παιδικής τους ηλικίας, κάτι που φεύγει ανεπιστρεπτί. «Σημασία έχει το μέτρο. Αν μεγαλώνοντας το παιδί όντως χρειάζεται να πάει κάποιο φροντιστήριο για να καλύψει ανάγκες του, να πάει. Όχι, όμως, επειδή το θέλουν οι γονείς. Σε αυτές τις μικρές ηλικίες τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο αγωγή και όχι εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, τονίζοντας πως το παιδί έχει καιρό να μορφωθεί και δεν χρειάζεται να το γεμίζουμε με μαθήματα, χωρίς να του αφήνουμε χρόνο να παίξει και να δει φίλους του.

ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια πριν, το 1970, οι εγγραφές σε ιδιωτικά φροντιστήρια ήταν 3.572, ενώ το έτος 2007-2008 φθάσανε τις 36.830. «Οι εγγραφές στη συμπληρωματική εκπαίδευση σε ιδιωτικά φροντιστήρια που είναι εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αυξομειώνονται αναλόγως της χρονικής περιόδου και των δεδομένων της εποχής», είπε η Λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας Δήμητρα Κώστα, επιβεβαιώνοντας τα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν πως ενδιάμεσα του 1970- 2008, υπήρξαν περίοδοι πραγματικής αύξησης στις εγγραφές, όπως και ουσιαστικής μείωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τη χρονιά 1996-1997 οι εγγραφές σε ιδιωτικά φροντιστήρια έφτασαν τις 52.890, το 1997-1998 τις 54.822 και το 1998-1999 τις 54.571.Τη χρονολογική περίοδο 1999-2000, που μπήκαν στα στατιστικά της υπηρεσίας αποκλειστικά και μόνο τα εγγεγραμμένα φροντιστήρια στο Υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές μειώθηκαν ραγδαία στις 44.871. Από την άλλη, οι εγγραφές των μαθητών σε κρατικά φροντιστήρια άρχισαν το 1991-1992 και ήταν μόνο 1277. Αμέσως, την επόμενη χρονιά και για σχεδόν μια δεκαετία, μειώθηκαν στις 494 και από το 2000 και μετά συνεχώς οι εγγραφές στα δημόσια φροντιστήρια αυξάνονταν, με τη χρονιά 2007-2008 να υπάρχουν συνολικά 4096. Σύμφωνα με τη Λειτουργό της Στατιστικής Υπηρεσίας, στατιστικής εκπαίδευσης, τα πράγματα πρέπει να τα δούμε συνολικά. «Ξεκίνησε να υπάρχει μείωση στα εγγεγραμμένα του Υπουργείου Παιδείας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια, αλλά και μια αντίστοιχη αύξηση στα κρατικά. Φυσικά, σημαντικό είναι ότι το 1970-71 ο μαθητικός πληθυσμός ήταν 110.880, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ενώ το 2007-2008 είχαμε 122.412 μαθητές», συμπλήρωσε η Λειτουργός, τονίζοντας ότι τα στατιστικά της υπηρεσίας περιλαμβάνουν μόνο τα εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας φροντιστήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *