Η Ταρίφα της Διαρροής Ι.Β.

Ο Απόστολος Λακασάς στη σημερινή Καθημερινή ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του γνωστού σκανδάλου της Ι.Β διαρροής.

Το περυσινό σκάνδαλο στις εξετάσεις του International Bacaleureat (I.B.) ξέσπασε όταν μαθητής «πιάστηκε» με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη. Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι παιδιά πέντε οικογενειών με ισχυρή οικονομική επιφάνεια, δύο εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, είχαν καταφέρει να πάρουν τα θέματα των εξετάσεων του I.B., δίνοντας 300.000 ευρώ για το πακέτο των θεμάτων. Κεντρικό πρόσωπο στη συναλλαγή φέρεται να είναι πρώην στέλεχος του προγράμματος I.B. στη Σχολή Ζηρίδη. Άλλωστε, ο Οργανισμός I.B. (IBO) αφαίρεσε από τη Σχολή Ζηρίδη την άδεια να οργανώνει το σχετικό πρόγραμμα. Το στέλεχος αυτό φέρεται να συνέδραμε εκπαιδευτικός που παλαιότερα είχε φροντιστήριο στους Αμπελοκήπους και τώρα δραστηριοποιείται στον χώρο των ιδιαίτερων μαθημάτων σε μαθητές εύπορων οικογενειών.

Μετά τη δημοσιοποίηση της διαρροής, οι φήμες οργίασαν. Ελέχθη ότι οι μαθητές που αγόρασαν τα θέματα άρχισαν να τα πωλούν και σε άλλους υποψηφίους, ενώ οι τιμές που ακούστηκαν κυμάνθηκαν από 5.000 έως 10.000 ευρώ για τα θέματα σε κάθε μάθημα. Ακούστηκε ότι συνολικά περί τους 40 υποψηφίους είχαν καταφέρει να υποκλέψουν θέματα εξετάσεων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πακέτα των θεμάτων που πουλήθηκαν δεν είχαν barcode. Αρα, το πιο πιθανό είναι να διέφυγαν από κάποιο από τα εκτυπωτικά κέντρα θεμάτων με τα οποία συνεργάζεται ο IBO, όπως αυτό της Σιγκαπούρης.

Η χώρα μας βρίσκεται υπό… επιτήρηση και από τον διεθνή οργανισμό του International Baccalaureate (IBO) μετά τη διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις πέρυσι τον Μάιο. «Σίγουρα θα υπάρχει εκπρόσωπός μας στις φετινές εξετάσεις του Μαΐου» ανέφεραν χθες στην «Κ» ο διευθυντής του IBO για την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή κ. Αντριαν Κίρνεϊ και η υπεύθυνη Υπηρεσιών για τα Σχολεία κ. Λουθ Μαρία Γκουτιέρεζ. Το IB είναι ένα διετές, υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οργανώνεται στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και όσοι το ολοκληρώνουν με επιτυχία αποκτούν ένα ισχυρό «διαβατήριο» για να γίνουν δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Τα δύο στελέχη βρίσκονται στην Αθήνα και, χθες, είχαν επαφές με τους διευθυντές των προγραμμάτων IB, που οργανώνονται σε 13 ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα «ώστε να συζητήσουμε και να οριστικοποιήσουμε νέους κανόνες ασφαλείας», όπως τόνισαν στην «Κ».

«Θα εισαγάγουμε ένα νέο σύστημα για τη μεταφορά και διανομή των θεμάτων του IB, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει πρόσβαση σε αυτά πριν από τις εξετάσεις. Δεσμευόμαστε για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων», λέει ο κ. Κίρνεϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αλλαγές που θα γίνουν φέτος στις εξετάσεις, που διαρκούν 20 ημέρες, θα είναι οι εξής:

Τα θέματα των εξετάσεων δεν θα αποστέλλονται στα σχολεία ημέρες πριν από τις εξετάσεις, αλλά θα συγκεντρωθούν σε κάποιο χώρο της Αθήνας και τα σχολεία θα λαμβάνουν με courier κάθε ημέρα μόνο τα θέματα του υπό εξέταση μαθήματος.

Ολα τα σχολεία θα ξεκινούν τις εξετάσεις την ίδια ώρα. Δηλαδή, ο πρωινός κύκλος θα αρχίζει στις 9 π.μ. και ο απογευματινός στις 1.30 μ.μ.

Στις φετινές εξετάσεις για το δίπλωμα αναμένεται να συμμετάσχουν περί τα 600 παιδιά και στόχος τόσο των στελεχών του IBO όσο και των υπευθύνων των σχολείων στην Ελλάδα είναι με τις αλλαγές να μπει μια τάξη στη διαδικασία. Βέβαια, όπως ανέφερε στέλεχος προγράμματος IB σε ελληνικό σχολείο, τα νέα μέτρα δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα γίνει κλοπή θεμάτων από κέντρα του εξωτερικού, (π.χ. από τη Γενεύη που είναι η έδρα του IBO, από άλλες χώρες όπου λειτουργούν σχολεία με προγράμματα IB ή ακόμη και από κέντρα όπου τυπώνονται τα θέματα τα οποία είναι πολυσέλιδα).

«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική χώρα για τον IBO. Οι μαθητές στα προγράμματα IB της Ελλάδας αυξάνονται περίπου 15% ετησίως. Θέλουμε να δούμε τις επιτυχημένες εξετάσεις που έγιναν την περίοδο του Νοεμβρίου να επαναλαμβάνονται», λέει η κ. Γκουτιέρεζ. Σήμερα στα προγράμματα IB στην Ελλάδα φοιτούν περίπου 1.000 μαθητές και ο ρυθμός αύξησής τους είναι υψηλότερος του διεθνούς μέσου όρου που προσεγγίζει το 12%.

Όχι μόνο στην Ελλάδα

Ως προς την… επιτήρηση των ελληνικών σχολείων, τα στελέχη του IBO θεωρούν δεδομένο ότι ο Οργανισμός θα είναι αυστηρός όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς κάθε άλλη χώρα με στόχο τη διασφάλιση της 40χρονης φήμης του προγράμματος. «Τον Μάιο του 2009 κάποιοι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση στα θέματα πριν από τις εξετάσεις. Πρόκειται για μία ποινική πράξη, η οποία ερευνήθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη και ο IBO συνέδραμε στην έρευνα. Από τη στιγμή που έχουμε κάποια κολάσιμη πράξη λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα», λέει η κ. Γκουτιέρεζ, τονίζοντας ότι ο βαθμός αυστηρότητας είναι ίδιος προς όλα τα σχολεία και τις χώρες με προγράμματα IB. Τα δύο στελέχη μετέφεραν στην «Κ» την εκτίμησή τους ότι σύντομα θα υπάρξει πόρισμα από την έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης όσον αφορά στα περυσινά γεγονότα. Από την άλλη, δεν θέλησαν να αναφέρουν πόσοι υποψήφιοι πέρυσι πήραν τα θέματα, ούτε και ποια ποινή τους επεβλήθη. «Είναι απόρρητα στοιχεία του IBO» ξεκαθάρισαν με εμφανή την πρόθεση, το ιδιαίτερα επιτυχημένο στην Ελλάδα πρόγραμμα να «γυρίσει σελίδα». Το πρώτο τεστ θα γίνει τον προσεχή Μάιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *