Blogs Παιδείας

Το ιστολόγιο με ιδιαίτερη χαρά έλαβε την επίσημη διαπίστευση του γραφείου τύπου του Υπουργείου Παιδείας · ο blogger της κυβέρνησης που θαρρετά λέει την άποψή του μάλλον άνοιξε νέο μέτωπο με την Άννα καθώς λειτουργεί μια νέα ιστοσελίδα αποστασιοποίησης κατά την «Καθημερινή» του Σαββάτου · η Κοζανίτισσα Άννα με τη σειρά της άνοιξε μέτωπο με τον εξ Ημαθίας Μιχάλη με φόντο τη Δημαρχία της Αθήνας που διαγράφεται διεκδικήσιμη από το κυβερνών κόμμα για πολλούς και διάφορους λόγους · δείτε το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που ακολουθεί · φοβάμαι ότι όλοι φιλοτεχνούν επιμελώς το προφίλ τους και αγνοούν τη συλλογικότητα που απαιτείται για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της παιδείας.

Ένα ακόμη βήμα αποστασιοποίησης από το επίσημο σύστημα του υπουργείου Παιδείας, που θεσμικά απευθύνεται στην υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε χθες ο υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος. Ξεκίνησε τη λειτουργία μιας νέας ιστοσελίδας, παρότι εδώ και χρόνια υπάρχει η επίσημη ιστοσελίδα (www.ypepth.gr), που φιλοξενεί ό,τι σχετίζεται με το ΥΠΕΠΘ. Η κίνηση του κ. Πανάρετου αναμένεται να επιτείνει τη σύγχυση στην πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων, καθώς δημιουργείται δίπολο ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, η αυτόνομη ιστοσελίδα δοκιμάζει για μία ακόμη φορά τις σχέσεις του υφυπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, με την Άννα Διαμαντοπούλου. Η ιστοσελίδα στη διεύθυνση https://ypepth.opengov.gr/panaretos/ άρχισε χθες τη λειτουργία της. Για το θέμα εξεδόθη ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Γραφείο Υφυπουργού και η οποία αναφέρει ότι «βασικός στόχος είναι η ιστοσελίδα να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν, να σχολιάζουν, να συνεισφέρουν, αλλά -και το κυριότερο- να ελέγχουν τη δραστηριότητα του υφυπουργού». Για τον σκοπό αυτό, η σελίδα θα έχει «δύο ενότητες πρωτοποριακές για τα πολιτικά δεδομένα»:

Την ενότητα «Διαφάνεια» που θα αποτελεί την πλατφόρμα όπου θα δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις που υπογράφει ο υφυπουργός.

Την ενότητα «Διαβούλευση», στην οποία θα λειτουργεί ιστολόγιο (blog) που θα παρέχει τη δυνατότητα διάδρασης και διαβούλευσης με τους πολίτες πάνω στα ζητήματα του υπουργείου, κατά τα πρότυπα του https://opengov.gr/

Μάλιστα, όπως ενημερώνει ο κ. Πανάρετος, «στη σελίδα θα βρίσκονται διαθέσιμα τα βιογραφικά τόσο του υφυπουργού όσο και των συνεργατών του, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του υφυπουργού μέσω του ημερολογίου που περιέχει η σελίδα και μέσω του Twitter του υφυπουργού που είναι επίσης διαθέσιμο».

Ο ρόλος του

Η απόφαση του κ. Πανάρετου για τη δημιουργία διαφορετικής ιστοσελίδας από την επίσημη του ΥΠΕΠΘ αναμένεται να επιτείνει τη σύγχυση ως προς την ενημέρωση των πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Πανάρετος ουκ ολίγες φορές έως τώρα έχει επιλέξει να απαντήσει σε πληροφορίες για ζητήματα της αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ (π.χ. τι θα γίνει με τη θητεία των πρυτάνεων) μέσω του προσωπικού του blog, την ίδια στιγμή που δεν υπήρξε σχετική επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΕΠΘ.

Από την άλλη, η δημιουργία ξεχωριστής ιστοσελίδας κατά τα πρότυπα του opengov.gr (η ιστοσελίδα ελέγχου, διαλόγου και διαφάνειας του κυβερνητικού έργου) δημιουργεί απορίες για τον ρόλο του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Και αυτό διότι είναι αμφίσημο εάν στις αποφάσεις του ο κ. Πανάρετος ενεργεί ως υφυπουργός Παιδείας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υπό την υπουργό ή από τη θέση του πρωθυπουργικού συμβούλου που είναι αρμόδιος για το opengov.gr.

«Ένας δημόσιος λειτουργός δεν είναι παρά ένας πολίτης που εντέλλεται από τους συμπολίτες του να φέρει εις πέρας μια δημόσια αποστολή. Στους συμπολίτες του, λοιπόν, πρέπει να αναφέρεται και να τους ενημερώνει για τη διαχείριση της εντολής αυτής και την άσκηση του λειτουργήματός του», λέει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πανάρετος, δίνοντας την εντύπωση ότι αγνοεί πως την πολιτική ευθύνη των ενεργειών των υφυπουργών την έχουν ο αρμόδιος υπουργός και ο πρωθυπουργός.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *