Φοροδιαφυγή ή Επιχειρηματικότητα

ceb1cf81cebaceb1cf83-ceb1cf80cf8cceb4ceb5ceb9cebeceb7

Ασκήσεις “Επιχειρηματικής Αριθμητικής” για Μαθηματικούς και μη , Προτείνει , ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων Παναγιώτης Ρεγκούκος τον οποίο συχνά φιλοξενούμε στο Ιστολόγιο …
“Ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες , η περίπτωση φοροδιαφυγής που έκανε μεγάλο φροντιστήριο των Αθηνών , με τους γνωστούς σε όλους τρόπους απόκρυψης κερδών . Ήδη υπάρχει μια άτυπη συζήτηση ανάμεσα στους φορείς και τα συλλογικά όργανα των φροντιστών , σχετικά με την φοροδιαφυγή , που καταλήγει σε συστάσεις «να μην φοροδιαφεύγουν» , χωρίς όμως να υποδεικνύονται τρόποι απελευθέρωσης από αυτή την ανάγκη (δεν εννοούμε βεβαίως την απληστία και την τάση για κλοπή, οι οποίες ουσιαστικά είναι παθολογικές καταστάσεις διαταραγμένης ψυχολογίας) .
Η ένταση της ανάγκης για φοροδιαφυγή , αυξάνεται κάθετα και εξαρτάται άμεσα από την έλλειψη κερδών , δηλαδή από το αρνητικό αποτέλεσμα της αφαίρεσης «έσοδα μείον έξοδα» . Βάζοντας τον φόρο στην κατηγορία «έξοδα» σε συνδυασμό με την λανθασμένη «λογιστική αντίληψη» της μείωσης των εξόδων για να προκύψουν κέρδη , είναι σαφές πως η φορολογία θα είναι το πρώτο «έξοδο» που θα κοπεί . Το φροντιστήριο χωρίς να πληρώσει ρεύμα , τηλέφωνο , καθηγητές κλπ. δεν μπορεί να λειτουργήσει . Λειτουργεί όμως άνετα , χωρίς να πληρώνει φόρο , παρακρατώντας τον , εμφανίζοντας έτσι πλασματικά κέρδη .
Η πρόταση μας
Πιστοί στην αντίληψη μας , να συνοδεύουμε την διαπίστωση ενός προβλήματος, με την καλύτερη λύση που μπορούμε να δώσουμε , σας προτείνουμε τις ακόλουθες ενέργειες, προκειμένου να διαχειριστείτε το θέμα της φορολογίας .
1. Ξεχωρίστε το ποσό της φορολογίας , από την διαχείριση των υπολοίπων ποσοτικών μεγεθών της οικονομία του φροντιστηρίου , όπως είναι : οι αμοιβές καθηγητών , τα έξοδα λειτουργίας , οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τα λειτουργικά έξοδα κλπ. Μην το υπολογίζετε στο ταμείο σας ή ότι είναι «δικά σας» χρήματα . Μην υπολογίζετε καθόλου το ποσό του φόρου στα οικονομικά σας σχέδια .
2. Εξετάστε αν μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα σας , αλλά μόνον το μέρος εκείνο που αφορά σε σπατάλες , «χαλάρωση» πληρωμών , αγορά μη άμεσων ή απαραίτητων προϊόντων και υπηρεσιών κλπ. και κάντε τις ανάλογες «περικοπές» .
3. Μελετήστε και εφαρμόστε τρόπους να αυξήσετε τα έσοδα !
Στις σωστές επιχειρήσεις, τα κέρδη προκύπτουν πάντα από την «αύξηση των εσόδων» και όχι από την «μείωση των εξόδων» (που όπως είπαμε πιο πάνω , είναι καθαρά λογιστική αντίληψη) .
Η «αύξηση των εσόδων» θα προκύψει από ενέργειες marketing , πωλήσεων και άσκησης σωστής επιχειρηματικότητας και όχι από την «αναμονή» να γίνουν εγγραφές από μόνες τους ή την σύλληψη όλων των καθηγητών που κάνουν παράνομα ιδιαίτερα ή από την μείωση των διδάκτρων (λόγω τιμολογιακού ανταγωνισμού) .
Το φροντιστήριο είναι μια «μικρή επιχείρηση παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών» και πρέπει να λειτουργεί έτσι, για να είναι βιώσιμη . Είναι επίσης μια «δυναμική λειτουργία» που λειτουργεί με την κινητήρια δύναμη της «επένδυσης» , δηλαδή της διαδικασίας «επενδύω ένα ευρώ για να κερδίσω πολλά περισσότερα από αυτό το ένα ευρώ» . Αν δεν γίνει η επένδυση , δεν πρόκειται να παραχθεί κέρδος .
Το στοιχείο εκείνο συνεπώς , που θα αυξήσει τα κέρδη σας , είναι οι επενδύσεις που θα κάνετε και όχι η παρακράτηση του ποσού του φόρου . Δεν υπάρχει αποδοτικότερη και δυναμικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση , από την επένδυση στο marketing και τις πωλήσεις , γιατί αυτές οι δύο λειτουργίες αυξάνουν τον τζίρο της και κατά συνέπεια τα κέρδη της , αν προγραμματιστούν σωστά (γιατί υπάρχει και η περίπτωση να αυξάνεται ο τζίρος και να μειώνονται τα κέρδη) .
Αν δεν «δώσετε» πρώτα στην αγορά, δεν θα «πάρετε» ποτέ !
Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι η επένδυση στις ενέργειες marketing δηλαδή στις ενέργειες για την προσέλκυση στο φροντιστήριο σας όλο και περισσότερων μαθητών και γονέων και στις ενέργειες πωλήσεων για την αύξηση των εγγραφών . Έτσι θα προκύψει σίγουρα αύξηση των εσόδων , δημιουργία κερδών και βεβαίως η δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο που σας αναλογεί, χωρίς πρόβλημα .
Δυστυχώς, η ύπαρξη της δυνατότητας φοροδιαφυγής, μειώνει το ενδιαφέρον σας στην σωστή οικονομική λειτουργία του φροντιστηρίου σας και ουσιαστικά σας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου δεν μπορείτε να «ζήσετε» αν δεν φοροδιαφύγετε . Όμως , αυτή είναι μια εξαιρετικά «εύθραυστη ασταθής ισορροπία» που σας γεμίζει άγχος και αγωνία για το μέλλον .
Αλήθεια , όσα χρόνια μπορείτε να λειτουργήσετε έτσι ;
Ελπίζουμε να φωτίσαμε λίγο περισσότερο την σκέψη και τον προβληματισμό σας σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής και να σας παρακινήσαμε να σκεφτείτε διαφορετικά, για να έχετε και διαφορετικά αποτελέσματα .” Προσυπογράφουμε !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *