Υπέρ ΟΕΦΕ και Κατά Κρίση

120

Ένα μικρό σημείωμα δίκαιης κριτικής αλλά και επιβράβευσης θέλω να προσθέσω στα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες . Το ιστολόγιο άλλωστε έχει αποδείξει την ανωτερότητά του και δεν μασάει τα λόγια του .
Υπέρ  ΟΕΦΕ
• Προχώρησε στην κατεύθυνση της καθιέρωσης των συστημάτων ποιότητας και προς τιμήν της πολλοί συνάδελφοι , οι οποίοι πρωτοστατούν στα κοινά , έδωσαν το παράδειγμα . Μένει να γίνουν πολλοί περισσότεροι .
• Στήριξε ηθικά και οικονομικά τα συνέδρια του ENES και υπερέβη την εθνικοφροσύνη ελάχιστων γραφικών , οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της εκπαίδευσης .
• Αναβάθμισε και τυποποίησε ποιοτικά τα Επαναληπτικά Θέματα τα οποία προσδίδουν εκπαιδευτική αίγλη και οικονομική ανάσα . Να υπογραμμίσω μάλιστα την προσωπική μου συμβολή αλλά και το γεγονός ότι στηρίζω και συνεχίζω να συμμετέχω αδιαλείπτως στο εγχείρημα .
• Καθιέρωσε σπουδαία Σεμινάρια Διδακτικής τα οποία διαφαίνεται ότι θα είναι ένας σημαντικός θεσμός του μέλλοντος .
• Ολοκλήρωσε την πανελλαδική συγκρότηση του κλάδου με την αναβίωση ανενεργών συλλόγων και την αδιάλειπτη υποστήριξη των εκδηλώσεών τους .
• Καθιέρωσε σημαντικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας για την επιβράβευση των μαθητών που διακρίνονται και των Φροντιστών που ολοκληρώνουν την επαγγελματική τους διαδρομή . Διαφαίνεται μάλιστα ότι οι εκδηλώσεις βραβείων και ΣΕΠ όπως της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης , της Κρήτης, της Δυτικής Μακεδονίας θα καταστούν τα επόμενα χρόνια ο κοινός παρονομαστής όλων των συλλόγων της επικράτειας .

Κατά …  Κρίση 

• Έχασε κατά κράτος τη μάχη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου παρά τις μεμονωμένες συλλογικές εκλάμψεις , την προπέρσινη επιτυχημένη καμπάνια των υποτροφιών με τον ΣΚΑΪ και την εξαιρετική προσπάθεια των Ροδίων στα ακριτικά νησιά . Το Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν ταυτίστηκε στη συνείδηση του κόσμου με τα ιδιωτικά φροντιστήριά μας παρά το γεγονός ότι όλοι μας φιλοξενούμε στις μονάδες μας δωρεάν παιδιά ανέργων, μεταναστών και αναξιοπαθούντων. Δεν υπήρξε έγκαιρος κεντρικός σχεδιασμός για την συστηματική προβολή του κοινωνικού έργου , το οποίο οι Φροντιστές στο σύνολό τους επιτελούν .
• Έχασε κατά κράτος τη μάχη της Μαύρης Παιδείας , καθώς η αντιπαράθεση με την παραοικονομία των ιδιαιτέρων μαθημάτων έγινε μεμονωμένα χωρίς σύστημα και χωρίς την αξιοποίηση της εμπειρίας των ανθρώπων που σήκωσαν το βάρος μιας άνισης μάχης τα προηγούμενα χρόνια . Με μοναχικούς καβαλάρηδες η μαύρη παιδεία δεν μπορεί να περιοριστεί . Για να έχουμε όμως το ηθικό πλεονέκτημα της αντιπαράθεσης μαζί της θα πρέπει να επιβάλλουμε στο εσωτερικό του κλάδου τη νομιμότητα στο ακέραιο, να φύγουμε από την πρακτική της μισής απόδειξης, να εξαλείψουμε την υπασφάλιση των καθηγητών μας με εικονικά ωρομίσθια και να πάψουμε και εμείς οι ίδιοι να κάνουμε μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα.
• Μεσούσης της οικονομικής κρίσης δεν προσέφερε καμία συμβουλευτική επιχειρηματικής επιβίωσης των μικρών και μεγάλων φροντιστηρίων που δοκιμάζονται. Με γραφικό τρόπο είχαμε προτείνει κατ’ επανάληψη ένα συνέδριο επιχειρηματικής τεκμηρίωσης για το παρόν και το μέλλον των φροντιστηρίων. Παρά το γεγονός ότι πολλοί διακεκριμένοι συνάδελφοι με συμμετοχή στα κοινά αναζητούσαν σε επίπεδο ιδιωτικών συνευρέσεων συνεργατικές διεξόδους , η αγωνία αυτή δεν εκφράστηκε με θαρραλέο και υπεύθυνο τρόπο από την Κεντρική μας Διοίκηση .
• Η ΟΕΦΕ στοχοποίησε αντιθέτως τη συνεργατική δράση των αλυσίδων θεωρώντας ότι αποτελούν έναν κίνδυνο «υποδούλωσης» των συναδέλφων και «υπαλληλοποίησής» τους . Η δαιμονοποίηση των σύγχρονων επιχειρηματικών εργαλείων , όπως το franchise , λειτουργεί μάλιστα διαιρετικά για τον κλάδο και εισάγει αθέμιτους ανταγωνισμούς που αποδυναμώνουν τις κοινές μας δράσεις όπως τα Επαναληπτικά Θέματα . Για να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση το έλλειμμα μιας πρότασης συνεργατισμού και συγχωνεύσεων προς τον δοκιμαζόμενο κλάδο και για να μην παρεξηγηθώ θα πω ότι μόνο τα e-mail του κ. Ρεγκούκου για το «project 100» προσέφεραν ουσιαστικές προτάσεις προβληματισμού και διεξόδου στο σώμα των Φροντιστών από ότι προσέφερε η συντεταγμένη μας έκφραση . Να πω ακόμα ότι το 2002 τολμήσαμε σε καιρούς ευδαιμονίας να κάνουμε μια ειδική ημερίδα με τίτλο «Δομική Εξέλιξη και Ποιότητα» και δεν τολμήσαμε στις μέρες της πρωτόγνωρης κρίσης να ανοίξουμε αυτή τη σημαντική συζήτηση .
• Η δαιμονοποίηση όμως των franchise και των δικτύων δεν αφορά μεμονωμένα επιφανή στελέχη , τα οποία φροντίζουν εν κρυπτώ να συζητούν το αυτονόητο μέλλον των συνεργασιών σε δίκτυα αλλά και το άνοιγμα στις μορφές της διά βίου μάθησης οι οποίες αποτελούν μια ζωογόνο διεύρυνση των φροντιστηριακών υπηρεσιών . Μαθαίνω ότι δρομολογείται η ίδρυση πανελλήνιου συλλόγου Κέντρων Διά Βίου Μάθησης χωρίς οι πρωτεργάτες της κίνησης να ενημερώσουν τους Συλλόγους και τα Μέλη για τον σκοπό , την ωφέλεια και το νόημα μιας ακόμα συλλογικής μορφής . Είναι οι ίδιοι οι οποίοι μιλούσαν στο παρελθόν για τη διεύρυνση των ακτίνων δράσης της Ομοσπονδίας μας .
Διαπιστώνω ευκαιριακού χαρακτήρα αναπροσανατολισμούς ενώ πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες με το σύνολο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης , η οποία αλλάζει και ομογενοποιείται . Τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν πια φροντιστηριακά μαθήματα και ξένες γλώσσες . Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Φροντιστήρια ανταλλάσσουν υπηρεσίες και τα Κέντρα Μελέτης για το Δημοτικό επέρχονται . Πολύ πιθανό αύριο οι φροντιστηριακές μας δομές να γίνουν το πρόπλασμα για μικρά και ευέλικτα free schools κατά το αγγλικό πρότυπο . Απέναντι σε αυτή την κοσμογονία της ελεύθερης και ανοικτής εκπαίδευσης , εμείς υψώνουμε αναχώματα στο franchise και φτιάχνουμε νομικές περιφράξεις των κέντρων διά βίου μάθησης !

Να κλείσω με την υποσημείωση ότι κρατάω για τον εαυτό μου μόνο το δικαίωμα της γνώμης ενός ανθρώπου που εργάστηκε και θα συνεχίσει να εργάζεται για το κοινό των Φροντιστών με όλες του τις δυνάμεις . Λυπάμαι που σε καίρια θέματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις . Εγώ όμως τολμώ πάντα να πράττω κατά συνείδηση και κατά την ταπεινή μου κρίση να προσθέσω και ένα τελευταίο : αποδείχτηκε κάτι σημαντικό τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία της ΟΕΦΕ , η δυνατότητα να εναλλάσσονται Συμβούλια και Πρόεδροι χωρίς να παραβιάζονται σημαντικές κεντρικές επιλογές  όπως τα Υπέρ που προανέφερα . Η δημοκρατική όμως εναλλαγή των Προέδρων τείνει να καταστεί μια επικίνδυνη ανθρωποθυσία πολύτιμων στελεχών με την πρακτική των Προέδρων της μιας χρήσεως . Ο Αμοιραδάκης υπονομεύτηκε συστηματικά , ο Πετρόπουλος μέσα σε ένα δίμηνο μετά τον χαρακτηρισμό «ο πιο πετυχημένος Πρόεδρος» ανετράπη και ο σημερινός  δέχεται ήδη προειδοποιητικές βολές . Πρέπει κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι πρακτικές δεν ακυρώνουν την αυταξία των προσωπικοτήτων που βρέθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του κλάδου αλλά παραλύουν τη δυνατότητα των σχεδιασμών του Συμβουλίου που απαιτούνται εδώ και τώρα για να βρεθούμε ενωμένοι στην επόμενη μέρα . Υπέρ ΟΕΦΕ και Κατά … Κρίση προσωπική εκφέρω !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *