De Facto non De Jure Κατάργηση

Σε ανακοίνωση του ΣΙΕΙΕ προς τα μέλη του, με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2012 , γίνεται διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ιδιωτική εκπαίδευση, δια της μεθόδου της αναπαραγωγής φράσεων ενός ανυπόγραφου άρθρου της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο με τη σειρά του είχε απομονώσει ένα μέρος μιας πρότασης του εκλογικού μας προγράμματος και -με αυτό τον τρόπο- είχε παρουσιάσει διαστρεβλωμένη την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Ζήτημα αιχμής για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η αναμόρφωση και η επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια η αυστηρή τήρηση του.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η τήρηση της νομιμότητας στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών ΙΕΚ, καθώς και η εργασιακή διασφάλιση των ιδιωτικών λειτουργών είναι άμεσα συνυφασμένα ζητήματα.
Οι Έλληνες γονείς δίνουν ετησίως περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, για ιδιαίτερα μαθήματα, για ωδεία, γυμναστήρια και άλλες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Εάν στα 2 δισ. ευρώ προστεθούν τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, τα έξοδα για σπουδές σε ΑΕΙ σε διαφορετική πόλη, από εκείνη της μόνιμης κατοικίας και τα δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το ποσό εκτοξεύεται στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 40% της συνολικής ιδιωτικής εκπαιδευτικής δαπάνης κατατίθεται σε υπηρεσίες που δεν παρέχει το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οδηγεί στη συρρίκνωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τελική επιδίωξη τον μηδενισμό των οικογενειακών δαπανών για εκπαιδευτικές ανάγκες. Στο μεταξύ τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια σχολεία θα πρέπει να πληρούν κοινούς και αυξημένους ποιοτικούς όρους λειτουργίας (υποδομές, προσωπικό κ.λπ.), ενώ φυσικά θα πρέπει να διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *