Εύλογες Ανησυχίες ή Συναρπαστικές Προκλήσεις;

Η ανακοίνωση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την εύλογη ανησυχία του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, ο οποίος στην επιστολή που ακολουθεί προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα αναρωτιέται αν το πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνει «στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της παιδείας» και τα ιδιωτικά σχολεία. Εξ όσων γνωρίζουμε επίσημη απάντηση δεν υπάρχει προς το παρόν. Τα φροντιστήρια πάντως μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι ανήκουν στο πνεύμα και στο γράμμα των προγραμματικών προτεραιοτήτων. Υπό την έννοια αυτή είναι εντελώς ανόητο να ανησυχούμε για την τύχη της μετενέργειας και των συμβάσεων αν τελικά προηγηθεί η κατάργηση των φροντιστηρίων ! Εμείς δεν σηκώνουμε βεβαίως καμία μαύρη σημαία για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, θεωρούμε αναγκαία την έλευση στο προσκήνιο των δυνάμεων που ονειρεύονται κρατικά μονοπώλια στην εκπαίδευση για να σβήσουν με πανηγυρικό τρόπο οι ψευδαισθήσεις του υπαρκτού παραλογισμού. Δεύτερον, δεν ανησυχούμε για την επαγγελματική μας τύχη γιατί ευτυχώς σε όλες τις γωνιές του πλανήτη το φροντιστήριο υποστηρίζει την εκπαίδευση και εμείς με το ελληνικό know how εύκολα θα επιβιώσουμε ως μετανάστες. Ούτως ή άλλως η λογική έχει προ πολλού μεταναστεύσει από τη δύσμοιρη χώρα. Δεν ονειρεύομαι όμως σε καμία περίπτωση την επιστροφή μου στην door to door παράδοση μαθημάτων, την οποία άσκησα αδιαλείπτως ως φοιτητής από το 1976 μέχρι το 1982. Και για να θυμηθούν οι παλαιότεροι ξεκίνησα με ωριαία αντιμισθία των 120 δραχμών και το 1982 που αποχαιρέτισα οριστικά τα μαύρα ιδιαίτερα η ωριαία αντιμισθία είχε ανέλθει στις 1400 δραχμές. Δείτε την επιστολή που σας προανέφερα και μην υποκύπτετε σε καμία κινδυνολογία γιατί τα προγράμματα συνήθως δεν εφαρμόζονται. Αν κατ’ εξαίρεση η ελληνική κοινωνία αποδεχθεί με κανόνες δημοκρατίας ένα κρατικό μοντέλο ίσων ευκαιριών στην παιδεία χωρίς επίορκους μαυραγορίτες τότε και εμείς θα χειροκροτήσουμε γιατί προφανώς δεν ανήκουμε στους δογματικούς και τους φοβισμένους. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις σύντροφοι και αυτό είναι συναρπαστικό.

Προς
τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Κύριο Αλέξη Τσίπρα

Κύριε Πρόεδρε,

Λάβαμε γνώση της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 2/6/2012.

Στην παρουσίαση του προγράμματος υπάρχει αναφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση η οποία όπως αναγράφεται στην εφημερίδα, έχει ως εξής :

«Αναφορά στην κατάργηση κάθε ιδιωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται αν θα καταργηθούν τα ιδιωτικά σχολεία.»

Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του κόμματός σας σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση γενικότερα (π.χ. παιδικούς σταθμούς, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και ειδικότερα σε σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, προκειμένου και εμείς να ενημερώσουμε τα μέλη μας, τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία, τους γονείς των 100.000 περίπου μαθητών μας, αλλά και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο ερώτημά μας και αναμένουμε σύντομα την απάντησή σας.
Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΕΙΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *