Πικρές Αλήθειες , Θλιβερά Ψέματα & Ένοχη Σιωπή

Την προσπάθεια κατάργησης της συλλογικής τους σύμβασης από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και την υπογραφή ατομικών επιχειρησιακών συμβάσεων που προτείνουν νέες μειώσεις μισθών σε ποσοστό 20-30% καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, τη στιγμή που, όπως επισημαίνουν, ο κλάδος τους παρουσιάζει κερδοφορία ! Το ιστολόγιο προσθέτει το θαυμαστικό στην ανταπόκριση του ΑΠΕ γιατί η κερδοφορία είναι αόρατη την τελευταία τετραετία για τα φροντιστήρια τα οποία επιβιώνουν μέσα στο καθεστώς του πλανόδιου παραεμπορίου των ιδιαιτέρων για τα οποία τα συνδικάτα δεν βρίσκουν λόγια … Η συζήτηση για τις συμβάσεις πρέπει να έχει λογική και σύγκριση γιατί η νόμιμη αντιμισθία είναι καλύτερα αμειβόμενη από το μαύρο ιδιαίτερο. Δείτε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο οποίο υπάρχουν πικρές αλήθειες , θλιβερά ψέματα και ένοχη σιωπή που δεν βοηθούν την αναγκαία και έντιμη συνεννόηση της νόμιμης συνύπαρξης αντί της συναδελφικής αλληλοεξόντωσης.
Το σωματείο εργαζομένων στα φροντιστήρια ιδιωτικών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και βόρειας Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη 6 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου (Palso), με αίτημα την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα φροντιστήρια. Η κινητοποίηση θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς παρόμοιες διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Αγρίνιο και Αλεξανδρούπολη. Επίσης, το σωματείο θα συμμετάσχει στη διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΑΕΔ (στη Δωδεκανήσου, στις 10.30 π.μ. την Τετάρτη 7 Μαρτίου), που κάλεσε το ΠΑΜΕ για την μείωση των επιδομάτων ανεργίας.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το Σωματείο εργαζομένων στα φροντιστήρια, επεσήμανε ότι οι μειώσεις μισθών και η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων ξεκίνησαν στον κλάδο τους πριν την οικονομική κρίση, μέσα σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και φόβου. Όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Χρανιώτης, με βάση στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου, ο κλάδος των φροντιστηρίων παρουσιάζει κερδοφορία που φτάνει και το 50-70%, καθώς μόνο από ένα τμήμα 8 παιδιών, τα ετήσια έσοδα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα του φροντιστηρίου.
Το σωματείο ζητά νέα ενιαία κλαδική συλλογική σύμβαση, που προβλέπει 21,60 ευρώ μικτά ανά ώρα (σήμερα προβλέπει 11,09 ευρώ/ώρα) και πλήρη ασφάλιση για όλους τους μήνες του έτους. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 238 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και 466 ξένων γλωσσών, όπου εργάζονται περίπου 5.000 καθηγητές. (πηγή ΑΠΕ)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *