Ομιλία στους Γερμανούς Φροντιστές των Nachhilfe

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Ονομάζομαι Γιώργος Χατζητέγας, είμαι καθηγητής Φυσικής, διευθύνω φροντιστήρια από το 1982 στη χώρα μου στην οποία λειτουργούν περίπου 3.000 φροντιστήρια στα οποία παρακολουθούν μαθήματα σε ομαδικά τμήματα το 70% των μαθητών του Λυκείου. Το υπόλοιπο 30% μαθαίνει το απόγευμα κυρίως μέσω παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων. Υπήρξα για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης των Φροντιστών (ΟΕΦΕ) και από το περασμένο Σάββατο είμαι Πρόεδρος ενός νέου ευρωπαϊκού δικτύου (ENES).

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΕNES), που εκπροσωπώ σήμερα, είναι η φυσική εξέλιξη μιας πολύχρονης αναζήτησης των φαινομένων της υποστηρικτικής εκπαίδευσης για το σχολείο και τις εξετάσεις• ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Στη χώρα μου είχαμε την ιδιαίτερη ανάγκη να αποδείξουμε ότι τα φροντιστήρια δεν είναι μία εγχώρια εκπαιδευτική ασθένεια !

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την κυρία Cornelia Sussieck με την οποία συνεργαζόμαστε σχεδόν καθημερινά από το 2008 με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου των επαγγελματιών της απογευματινής ιδιωτικής εκπαίδευσης των φροντιστηρίων ή αν θέλετε των Nachhilfe που όλοι σας εκπροσωπείτε. Το 2008 συναντηθήκαμε στην Αθήνα, το 2010 στην Κύπρο, το 2011 στη Λισσαβόνα και το προηγούμενο Σάββατο στην Πόλη. Εκεί υπογράψαμε την ίδρυση του Δικτύου και με την συνδρομή όλων σας που είναι αναγκαία θα κινηθούμε σε τρεις σημαντικούς άξονες:
• στην ανταλλαγή εκπαιδευτικών και οργανωτικών εμπειριών με τακτικά συνέδρια για την ενημέρωση των μελών μας,
• στην παρουσίαση στις επιτροπές παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των ζητημάτων που απασχολούν κάθε χώρα χωριστά.

Αγαπητοί φίλοι, η υποστηρικτική εκπαίδευση, η οποία σε κάθε χώρα έχει και ένα διαφορετικό όνομα, είναι ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό γεγονός που ανατρέπει εμφανώς το μύθο για το φροντιστήριο που υπήρχε σε κάθε χώρα ανεξαιρέτως. Στην Ελλάδα πίστευαν ότι το φροντιστήριο είναι εθνική ιδιαιτερότητα• στην Ιαπωνία πίστευαν ότι τα juku είναι ιαπωνική επινόηση• στην Τουρκία πίστευαν ότι τα dershane είναι τουρκική πρωτοτυπία. Στη Γερμανία αρκετοί αγνοούν ότι Nachhilfe υπάρχουν παντού. Το φροντιστήριο όμως είναι ένα ιστορικό γεγονός που εμφανίστηκε παράλληλα με το πρώτο οργανωμένο σχολείο της ανθρώπινης ιστορίας, το σχολείο των Σουμερίων 4000 χρόνια πριν. Οι ιστορικές πηγές από τις χιλιάδες σχολικές εκθέσεις που έχουν διασωθεί από εκείνη την εποχή αποδεικνύουν ότι παράλληλα με το σχολείο λειτουργούσε και η απογευματινή υποστηρικτική βοήθεια. Κάποια πράγματα παραμένουν κατ’ ουσία ίδια, όσα χρόνια κι αν περάσουν: το τελάρο με την αργιλώδη λάσπη απ’ τον Τίγρη και τον Ευφράτη πάνω στο οποίο έγραφαν με τις σφήνες τα παιδιά των Σουμερίων είναι ένα tablet της σημερινής εποχής, ενώ το iPad 3 που έρχεται σε λίγους μήνες φιλοδοξεί να γίνει η καθημερινή τσάντα των μαθητών του μέλλοντος.

Θα δούμε τώρα εικόνες και video απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης σχετικά με το φαινόμενο του φροντιστηρίου, αμφιλεγόμενο στη χώρα μου από την αρχαία εποχή. Μέχρι και ο Αριστοφάνης στις Νεφέλες ασχολήθηκε με το θέμα των φροντιστηρίων και κατέκρινε το Σωκράτη καίγοντας στο τέλος το φροντιστήριό του! Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Γαλλίας, όπου η soutien scolaire αποτελεί ένα φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη και με την ερμηνεία του έχουν ασχοληθεί σπουδαίοι κοινωνιολόγοι της εκπαίδευσης, όπως ο Dominique Glasman, ο οποίος υποστηρίζει ότι το φροντιστήριο είναι το ενδιάμεσο μέσο με το οποίο το παιδί μαθαίνει χωρίς την πίεση της οικογένειας και χωρίς την αυστηρότητα του σχολείου. Αν όμως στη Γαλλία και σε διάφορες ακόμη χώρες το φαινόμενο του φροντιστηρίου δημιουργήθηκε ως απαίτηση της κοινωνίας και προωθήθηκε απ’ τις δυνάμεις της αγοράς, στις Η.Π.Α. γιγαντώθηκε με την ευθύνη της πολιτείας που εφάρμοσε το απογευματινό πρόγραμμα No child left behind, με στόχο τη βελτίωση της σχολικής επίδοσης. Περιττό να σας πω τι συμβαίνει στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, στο Μεξικό, την Βραζιλία και την Χιλή (προβολή μερικών βίντεο). Το πολιτικό σύστημα ανακαλύπτει πλέον σ’ ολόκληρο τον κόσμο το φροντιστήριο. Ο Marc Bray για λογαριασμό της UNESCO μελετά το φαινόμενο εδώ και μια εικοσαετία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Μάιο ασχολήθηκε επιτέλους με τη διόγκωση του φαινομένου σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρώ αναγκαίο να απαριθμήσω τα κύρια σημεία αυτής της έρευνας απ’ την οποία θα προκύψουν νέες εκπαιδευτικές πολιτικές στο άμεσο μέλλον.
1) Το φροντιστήριο είναι ένα φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη .
2) Η ύπαρξή του στέλνει μηνύματα για τη φύση της εκπαίδευσης .
3) Έχει επικυριαρχήσει σε πολλές χώρες και ειδικά στις νότιες.
4) Ενισχύεται σε μέγιστο βαθμό όταν υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
5) Ένας ισχυρός λόγος για την επέκταση του φαινομένου είναι οι χαμηλές αμοιβές των καθηγητών στα δημόσια σχολεία , οι οποίοι ασχολούμενοι το απόγευμα με παράνομα μαθήματα στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η απογευματινή εκπαίδευση είναι αναγκαία και γίνονται οι καλύτεροι προπαγανδιστές του θεσμού!
6)Το φαινόμενο παρατηρείται έντονα και στους πολύ καλούς μαθητές, αλλά και στους μαθητές ακριβών ιδιωτικών σχολείων!
7) Το φαινόμενο πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί, μας λέει η έκθεση , γιατί επαυξάνει τις ανισότητες. Οι πλούσιοι ξοδεύουν για τα παιδιά τους και έχουν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες σπουδών. Μια ακόμη πτυχή του φαινομένου που υπογραμμίζεται είναι ότι σε μερικές χώρες η υποστηρικτική συμπληρωματική εκπαίδευση είναι χαμηλής παιδαγωγικής αξίας, κάτι που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας.
Η έκθεση τέλος αναφέρεται στη μαύρη αγορά της εκπαίδευσης μέσα από ιδιαίτερα μαθήματα, που γίνονται πολλές φορές από τους καθηγητές των κρατικών σχολείων στους μαθητές που οι ίδιοι διδάσκουν το πρωί.

Αγαπητοί φίλοι, θα συνόψιζα τους στόχους και του σκοπούς του δικτύου μας ως εξής:
1) να δημιουργηθεί ένα μεγάλο forum των μορφών της ιδιωτικής, μη τυπικής εκπαίδευσης μέσω του οποίου θα έχουμε μία χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών και μεθόδων,
2) να υπερασπιστούμε τα μέλη μας από την αυθαιρεσία της κρατικής παιδείας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις επιχειρεί να θέσει ανεπίτρεπτους περιορισμούς ή και ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό,
3) να προετοιμαστούμε για το μέλλον μιας εκπαίδευσης, η οποία θα είναι διαφορετική από την μαζική εκπαίδευση της ομοιομορφίας που κυριάρχησε για αιώνες.

Αναφέρω το συμπέρασμα δύο διάσημων ερευνητών της shadow education, αυτός είναι ο διεθνής όρος, οι οποίοι μας λένε ότι η shadow education προσπερνά το τυπικό σχολείο και θα έχει ιδιαίτερο ρόλο τις επόμενες δεκαετίες στην εκπαίδευση.

Θα ήθελα να κλείσω την περιήγησή μου αυτή στον Παγκόσμιο χάρτη των φροντιστηρίων με τους King of tutors του Χονγκ Κονγκ (βίντεο CNN), την αυτοκρατορία των 25.000 Kumon σε 45 χώρες, την Αυστραλία η οποία έχει μία πολύ σημαντική εθνική ένωση φροντιστών, την Πορτογαλία που έχουμε επισκεφθεί και στην οποία τα explicacoes έχουν μία ιστορία πολύ μεγάλη. Η Ιταλία είναι ένα ακόμα παράδειγμα, η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Ινδία και η Νότιος Κορέα το πιο δυνατό και σκληρό μοντέλο απογευματινής εκπαίδευσης (6 μέρες την εβδομάδα, 6 ώρες την ημέρα). Στην Πόλη ο εκπρόσωπος των Νοτιοκορεατών μας είπε ότι στη χώρα του δεν το συζητάνε πλέον. Το ματς έχει τελειώσει και το φροντιστήριο έχει νικήσει!

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Το δίκτυό μας έχει απόλυτη ανάγκη την ένωσή σας και θέλουμε να μας υποστηρίξετε με κάθε τρόπο για το κοινό καλό. Σας ευχαριστώ και είμαι έτοιμος να δεχθώ τις ερωτήσεις σας εφ’ όλης της ύλης όχι μόνο για τα φροντιστήρια αλλά και για την κρίση που υπάρχει στη χώρα μου !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *