Voucher System For a Few Parents

Σε μια εποχή που έχει επανέλθει η συζήτηση για τα προνόμια των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που καλούνται εσπευσμένα να κοπούν με άνωθεν εντολές της τρόικας, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι τα χρήματα για μαθήματα αγγλικών και λοιπών ξένων γλωσσών από τα κάθε λογής φροντιστήρια οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ δεν τα πληρώνουν από την τσέπη τους, αλλά από τον κουμπαρά των ελλήνων φορολογουμένων. Βλέπετε, «απολαμβάνουν» μαθήματα με… επιδότηση, τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους, αφού αναλαμβάνει να τα καλύψει η εταιρεία ύδρευσης απαλλάσσοντας τους εργαζομένους της από το βάρος αλλά και το άγχος της πληρωμής των διδάκτρων.(πηγή www.star.gr)
Αν και δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός όσων κάνουν χρήση του μέτρου, εκτιμάται ότι η παροχή αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν εύλογα σπεύσει να την αξιοποιήσουν. Πρόκειται για βοήθημα που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις και απαλλάσσει χιλιάδες υπαλλήλους από το βάρος της πληρωμής διδάκτρων εδώ και πολλά χρόνια. Η ίδια η ΕΥΔΑΠ θεωρεί ότι είναι μια κοινωνική παροχή, ενώ από πλευράς εργαζομένων υπογραμμίζεται ότι έχει δοθεί ως αντιστάθμισμα αντί αυξήσεων. Όπως επισημαίνει πάντως το «Έθνος», που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το θέμα, δεν είναι γνωστό τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά ή δεν μαθαίνουν οι ίδιοι ξένες γλώσσες, καθώς δεν αξιοποιούν αυτήν τη δυνατότητα που υποτίθεται ότι χορηγείται έναντι αυξήσεων που δεν δόθηκαν. Η κάλυψη διδάκτρων για ξένες γλώσσες από την ΕΥΔΑΠ, που ισχύει επί πολλά χρόνια, συνεχίζεται και φέτος. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 22 Αυγούστου 2011 και αναφέρεται στο τρέχον εκπαιδευτικό έτος, η παροχή ισχύει για όλο το προσωπικό. Τονίζεται χαρακτηριστικά: «…και κατά το σχολικό έτος 2011-2012 η Εταιρεία αναλαμβάνει τη δαπάνη των διδάκτρων για την εκμάθηση Ξένων Γλωσσών από τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι απαιτείται να προσκομίσουν στην Υπηρεσία Προσωπικού τις αποδείξεις και υπεύθυνη δήλωση από τη σχολή ξένων γλωσσών όπου θα αναφέρεται η γλώσσα, η τάξη, η διάρκεια της φοίτησης, η μηνιαία και η ετήσια δαπάνη της κάθε ξένης γλώσσας κλπ. Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση στην ανακοίνωση προκαλεί μία παράγραφος, καθώς σύμφωνα με τη διατύπωση ο εργαζόμενος θα εισπράξει ολόκληρο το ποσό που κατέβαλε, προσαυξημένο κατά 45%!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *