Κλειστά Σχολεία Ανοικτά Φροντιστήρια

Διαβάζω την είδηση αλλά αδυνατώ να την πιστέψω. Οι καθηγητές αποφάσισαν να κάνουν στάσεις εργασίας στα σχολεία στα οποία σταματούν οι καταλήψεις. Διαβάζω ξανά και ξανά μια – μια τις λέξεις αλλά η είδηση δεν αλλάζει. Η ανακοίνωση είναι επίσημη και την υπογράφει η ΟΛΜΕ: «Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας σε κάθε σχολείο που ανοίγει με την επέμβαση της αστυνομίας». Τι εννοούν επέμβαση της αστυνομίας; Πού επενέβησαν οι «μπάτσοι», ποιά σχολεία άνοιξαν και πως; Η ΟΛΜΕ δεν είναι σε θέση να με διαφωτίσει και καταφεύγω στις προσωπικές γνωριμίες.(Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στο www.protagon.gr το οποίο μας υπενθύμισε ο τα πάντα αναγιγνώσκων Γιώργος Νικολούτσος)

Φίλος καθηγητής – αριστεριστής και υπέρμαχος των καταλήψεων – μου εξηγεί ότι η ΟΛΜΕ αντιδρά στην παρέμβαση που επιχειρεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες. Αναζητώντας τον μίτο της… αντίστασης, βρίσκομαι να διαβάζω εισαγγελικές παραγγελίες. Τι είπε λοιπόν ο Τέντες; «Ανάμεσα στους καταληψίες των σχολείων παρεισφρέουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές και αφαιρούν εκπαιδευτικό υλικό και κυρίως ηλεκτρονικούς υπολογιστές». Γνωστά όλα αυτά. Οι καταστροφές και οι κλοπές από το 3ο λύκειο Κομοτηνής στοίχισαν στο δημόσιο περί τα 100.000 ευρώ. Η αστυνομία ήταν εκείνο το βράδυ έξω από το λύκειο, δεν επενέβη όμως να συλλάβει ή έστω να εμποδίσει τους κουκουλοφόρους βάνδαλους.

Τι ζητάει λοιπόν ο Τέντες από την αστυνομία; «Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές, να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις που εμπλέκονται στις καταστροφές ανήλικοι μαθητές να ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος των γονέων τους για παραμέληση ανηλίκων».

Σε τι από όλα αυτά διαφωνεί το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών; Πού είναι το παράλογο για τον Νεοδημοκράτη Πρόεδρο της ΟΛΜΕ; Τα σχολεία μπορούν να καταστρέφονται και η αστυνομία να πίνει φραπέδες; Αυτό ζητούν;

Νομίζω ότι οι ίδιοι οι καθηγητές πρέπει να πουν δυο λόγια στην συνδικαλιστική τους ηγεσία. Οι καθηγητές γνωρίζουν ότι οι περισσότερες καταλήψεις γίνονται από κομματικούς «στρατούς» (εξωσχολικούς βέβαια). «Όχι στο μνημόνιο – έξω η τρόικα – ανυπακοή παντού», δεν είναι μαθητικά συνθήματα. Κάποιοι έχασαν τη μάχη των καταλήψεων στα πανεπιστήμια και προσπαθούν να εκδικηθούν με τα Λύκεια. Εκτός βέβαια αν πιστεύουν οι καθηγητές ότι ήρθε η ώρα της επανάστασης και οι μαθητές πρέπει να βγουν στους δρόμους για την τελική μάχη. Οπότε ας γκρεμίσουμε τα σχολεία, ας κάψουμε τα φροντιστήρια και βεβαίως ας σταματήσουμε τα ιδιαίτερα. Γιατί αν έχουμε κλειστά σχολεία – ανοιχτά φροντιστήρια (και επιπλέον ιδιαίτερα για να καλυφθούν τα κενά) αυτό δεν το λες επανάσταση, κάπως αλλιώς το λες. Αλλά ας μην συνεχίσω γιατί θα στεναχωρηθούμε πολύ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *