Τέρμα τα φροντιστήρια !

Τέρμα οι δάσκαλοι και τα φροντιστήρια. Μία καινούργια τεχνική που αναπτύσσουν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπόσχεται μια μέρα να μετατρέψει τον εγκέφαλό μας σε… σφουγγάρι μάθησης, βάζοντας τον στην «πρίζα»! Η τεχνική αυτή ονομάζεται διακρανιακή διέγερση με συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα (TDCS), και η καθηγήτρια Κλινικής Νευρολογίας Γιόχανσεν Μπεργκ την έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία σε εθελοντές.
Η λειτουργία της στηρίζεται στη διέγερση τμημάτων του εγκεφάλου με ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται και να επιταχύνεται η διαδικασία εκμάθησης διαφόρων πραγμάτων και κυρίως δεξιοτήτων που σχετίζονται με κινήσεις του σώματος. Σε πρώτη φάση, η δρ Γιόχανσεν Μπεργκ και οι συνεργάτες της, διαπίστωσαν ότι με τη διοχέτευση μικρής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος στον εγκέφαλο, οι εθελοντές που μετείχαν στην έρευνά της μπορούσαν να παίζουν καλύτερα ένα παιχνίδι στον υπολογιστή που έμοιαζε με πιάνο. Έπρεπε να πατούν πλήκτρα με συγκεκριμένη αλληλουχία, σαν να αναπαράγουν ένα μουσικό κομμάτι στο πιάνο, και αυτό το κατάφερναν καλύτερα και γρηγορότερα μόλις διοχετευόταν στον εγκέφαλο τους ηλεκτρικό ρεύμα από δύο ηλεκτρόδια. Έστω κι αν δεν είχαν καμία εξοικείωση με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο.
Τα ηλεκτρόδια συνδέονταν με μια μπαταρία 9 volt. «Διοχετεύσαμε το ρεύμα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει την κίνηση», ανέφερε η δόκτωρ Μπεργκ κατά τη διάρκεια του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης. Και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανό με κάποια αντίστοιχη τεχνική να μπορούν να υποβοηθηθούν παιδιά ώστε να τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, έστω κι αν κάτι τέτοιο θα ήγειρε ηθικά ζητήματα». Για τους ειδικούς που αναπτύσσουν την τεχνική της διακρανιακής διέγερσης, πρώτο τους μέλημα είναι να ωφεληθούν άνθρωποι που έμειναν παράλυτοι ύστερα από εγκεφαλική συμφόρηση. Πιστεύουν ότι μελλοντικά, με τη βοήθεια μιας μικρής φορητής συσκευής που θα στέλνει ρεύμα στον εγκέφαλο, άνθρωποι που υπέστησαν εγκεφαλική συμφόρηση θα μπορούν να κινούν τα άκρα τους ή να περπατούν, να μιλούν ή να ντύνονται χωρίς βοήθεια.
Η συγκεκριμένη τεχνική στηρίζεται στη χρήση δύο ηλεκτροδίων που είναι συνδεδεμένα με μία πηγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το ένα ηλεκτρόδιο τοποθετείται πάνω από το αριστερό αυτί, εκεί όπου βρίσκεται το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, και το άλλο πάνω από το δεξί μάτι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόλις άρχιζαν τη διοχέτευση μιας ελάχιστης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στον εγκέφαλο, ίση με ένα ή δύο χιλιοστά του αμπέρ, τότε η ταχύτητα εκμάθησης των εθελοντών βελτιωνόταν κατά 10%. Ενδεχομένως αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα ενεργοποιούσε μία διαδικασία απελευθέρωσης χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ενδυνάμωναν τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων.
Πηγή Τα Νέα 20.09.2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *