Ηλεκτρονική Υποβολή Μηχανογραφικού

Με έναν προσωπικό κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας θα μπορεί από φέτος κάθε υποψήφιος για τα ΑΕΙ να κάνει στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό του δελτίο όσους συνδυασμούς σχολών επιθυμεί γράφει η Καθημερινή του Σαββάτου. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα μπορούν να πειραματιστούν με τους συνδυασμούς στο μηχανογραφικό δελτίο, ενώ θα οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμών. Το νέο σύστημα θα ισχύσει από φέτος, και όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», κάθε υποψήφιος μέσα από οκτώ προσεκτικά ηλεκτρονικά βήματα θα συμπληρώνει το μηχανογραφικό του δελτίο.

Ειδικότερα, οι περίπου 116.000 υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν μία από τις 74.440 θέσεις στα ΑΕΙ (άλλες 3.000 θα δοθούν σε σχολές στρατιωτικές, της αστυνομίας και του εμπορικού ναυτικού) θα πρέπει να συνδυάσουν τα όνειρά τους για συγκεκριμένες σπουδές με την ανάγκη να σπουδάσουν σε σχολή της περιοχής τους, ώστε να αποφύγουν τα έξοδα της «μετανάστευσης», που υπολογίζονται σε 10.000 ευρώ ετησίως. Ο γρίφος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ορφανοί κ. ά.), οι οποίοι πλέον δεν θα παίρνουν απευθείας μετεγγραφή σε σχολή της πόλης τους αλλά, μέσω της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, θα διεκδικήσουν αρχικά μία θέση από τις 66.400 που θα δοθούν στη γενική κατηγορία υποψηφίων και κατόπιν μία από τις 8.040 θέσεις που δίνονται στις ειδικές κατηγορίες. «Αλλάζει τελείως η λογική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου για τους έως πέρυσι δικαιούχους μετεγγραφής. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη πρέπει να δηλώσουν αποκλειστικά σχολές της πόλης τους. Η σωστή ενημέρωση είναι σημαντική για να αποφευχθούν λάθη, όπως πέρυσι, που οδήγησαν τις βάσεις κάτω από 1.000 μόρια», ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής μηχανογραφικού θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http: //exams.minedu.gov.gr. Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, απαιτούνται οκτώ βήματα, όπως παρουσιάζονται στο σχετικό εγχειρίδιο. Συγκεκριμένα:

– Κάθε υποψήφιος για να μπει στο σύστημα θα χρησιμοποιεί τον Αριθμό Εξετάσεων που έχει ήδη.

– Στο σύστημα θα μπορεί να βλέπει τις σχολές και να κάνει όσους συνδυασμούς επιθυμεί.

– Μετά το τέλος της διαδικασίας, το σύστημα θα επιστρέφει στον υποψήφιο έναν Κωδικό Δελτίου για το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο που κατέθεσε. Με τη χρήση του κωδικού, ο υποψήφιος μπορεί να μπει στο σύστημα και να διορθώσει το μηχανογραφικό.

– Ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης περισσότερων του ενός δελτίων, με την ίδια διαδικασία. Για κάθε δελτίο, το σύστημα θα δίνει στον υποψήφιο τον σχετικό ξεχωριστό κωδικό.

– Τελικά ο υποψήφιος θα επιλέξει ένα μηχανογραφικό δελτίο από όσα έχει συμπληρώσει και θα πάει στο σχολείο του για να υποβάλει το οριστικό μηχανογραφικό.

– Με τη χρήση του κωδικού, ο διευθυντής του σχολείου θα μπορεί να εντοπίσει το καταχωρισμένο μηχανογραφικό δελτίο και με τη συγκατάθεσή του υποψηφίου, θα προχωρεί τη διαδικασία.

– Ακόμη και σε αυτή τη φάση, ο υποψήφιος θα μπορεί να κάνει αλλαγές. Όμως, με την οριστική υποβολή, το δελτίο «κλειδώνει» και κανείς δεν μπορεί να κάνει αλλαγές.

– Το τελικό μηχανογραφικό καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στην κεντρική υπηρεσία του υπ. Παιδείας. Εάν ο υποψήφιος έχει καταχωρίσει περισσότερα του ενός δελτία, μετά την οριστική υποβολή αυτά σβήνονται από την κεντρική ηλεκτρονική βάση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *