Αναβάθμιση Προπομπός

Η αναβάθμιση των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών αποτελεί μια ιστορική πράξη η οποία αποτελεί προπομπό της γενικότερης διευθέτησης που αναμένεται και στο χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης. Επιτέλους η επίσημη πολιτεία θέτει το πλαίσιο και πιστοποιεί τις εκπαιδευτικές δομές μιας υπαρκτής συνιστώσας της παιδείας. Και στα δικά μας! Δείτε το ρεπορτάζ της «Κ»..

Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών εισέρχονται και… επισήμως στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, καθώς χθες το υπουργείο Παιδείας όρισε το πλαίσιο λειτουργίας τους. Ο νέος «παίκτης», πάντως, προκαλεί τις αντιδράσεις των υπολοίπων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ιδιοκτήτες ΙΕΚ θεωρούν ότι το υπουργείο θέτει ευνοϊκούς όρους υπέρ των ΕΕΣ και ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 1.000 ΕΕΣ και καλύπτουν βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα περισσότερα εξειδικεύονται σε πληροφορική, αισθητική και οικονομικά. Η απόφαση, που υπεγράφη από την αναπληρώτρια υπ. Παιδείας κ. Φώφη Γεννηματά, τοποθετεί τα ΕΕΣ στον χάρτη της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, καθώς τους προσφέρει αναγνώριση (μέσω της ένταξης σε σχετικό κλαδικό μητρώο) και πιστοποίηση σπουδών. «Τα ΕΕΣ λειτουργούσαν χωρίς κανόνες για πενήντα χρόνια.

Η ποιότητα των υπηρεσιών τους εξαρτιόταν από την ευσυνειδησία των ιδιοκτητών. Για εμάς αυτό δεν αρκεί. Τα προσόντα που θα αποκτούνται στο πλαίσιο του μη τυπικού συστήματος εκπαίδευσης θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Προσόντων. Ετσι θα πετύχουμε την αναβάθμιση των ΕΕΣ, με σημαντικά οφέλη για χιλιάδες σπουδαστές», δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Η ανακοίνωση των όρων λειτουργίας των ΕΕΣ προκάλεσε αντιδράσεις ιδιοκτητών ΙΕΚ, που θεωρούν ότι οι όροι για τα πρώτα είναι πιο ελαστικοί σε σχέση με τους όρους για τα ΙΕΚ. Σήμερα λειτουργούν περί τα 30 ΙΕΚ στη χώρα με ετήσια δίδακτρα περί τα 3.500 ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, το κόστος των εξαμηνιαίων προγραμμάτων των ΕΕΣ κυμαίνεται περί τα 600 ευρώ μαζί με τα έξοδα πιστοποίησης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *