Ανεδαφικές Διεκδικήσεις

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν χθες κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Τα αιτήματα κατά τη δική μας άποψη είναι θεμιτά και ευκταία, όμως μάλλον παντελώς εξωπραγματικά. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του σημερινού Ριζοσπάστη για να αντιληφθείτε τον παραλογισμό στον οποίο έχουμε οδηγηθεί. Όσο για τη μαύρη παιδεία των ιδιαιτέρων και της πειρατείας οι σύντροφοι επιλέγουν τη σιωπή…

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την υπογραφή ΣΣΕ ανακοίνωσε χθες το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες ο ΣΕΦΙΕ, αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου, του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ξενόγλωσσων Φροντιστηρίων Βόρειας Ελλάδος PALSO, οι οποίοι αρνούνται να συζητήσουν αυξήσεις.

Ο ΣΕΦΙΕ οργανώνει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου την επόμενη Τετάρτη 23 Μάρτη: Στις 10.30 πμ. στην PALSO και στις 11.30 πμ. στον ΣΦΒΕ. Παράλληλα, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων, των γονιών και μαθητών της πόλης της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, την Πέμπτη 1 Απρίλη, στις 7 μμ.

Περιγράφοντας την κατάσταση που ισχύει σήμερα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΦΙΕ σημείωσαν ότι κυριαρχούν η ωρομισθία, η ανασφάλιστη εργασία ή «υποτιμημένα» ένσημα, απολύσεις, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, εργασιακή ανασφάλεια στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, κ.ο.κ. Οι εξευτελιστικές αμοιβές, οι οποίες συχνά είναι κάτω και από την ΣΣΕ.

Το πλαίσιο που διεκδικεί ο ΣΕΦΙΕ είναι: Αύξηση του ωρομισθίου από 11,09 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, σε 21,60 ευρώ, ενιαία για τους εκπαιδευτικούς τόσο στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών (ΦΞΓ), όσο και σε αυτά της Μέσης Εκπαίδευσης (ΜΕ). Πλήρη απασχόληση, δηλαδή κατώτερο όριο εργασίας 18 ώρες στα ΦΞΓ και 21 ώρες στα ΜΕ. Επίδομα 8% και 12% για καθηγητές κατόχους MASTER η διδακτορικού διπλώματος, αντίστοιχα. Πληρωμή της εργασίας (π.χ. επιτηρήσεις) τις Κυριακές. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου μετά από εργασία στον ίδιο εργοδότη άνω των 16 μηνών. Ανακοίνωση από πλευράς του εργοδότη για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών για το επόμενο διδακτικό έτος το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου. Σε αντίθετη περίπτωση, να είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψή τους. Σε περίπτωση μη ανανέωσης με ευθύνη του εργοδότη, καταβολή αποζημίωσης, με βάση το νόμο.

Αυτό το πλαίσιο αρνούνται να ικανοποιήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αν και σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΦΙΕ το κόστος μισθοδοσίας αποτελεί μόλις το 30% των συνολικών εσόδων ενός φροντιστηρίου και από το κάθε τμήμα σε ένα φροντιστήριο τα καθαρά κέρδη για τον ιδιοκτήτη ανέρχονται στο 50% περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *