Κλειστό Επάγγελμα η Πολιτική

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα μοιάζει λίγο με την ιστορία του… λύκου που τον βάζει ο βοσκός να φυλάει τα πρόβατα. Είναι τυχαίο που η απελευθέρωση για τα κλειστά επαγγέλματα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων αποφασίστηκε τελικά, αλλά νομοθετήθηκε με πολλά «παραθυράκια» – εξαιρέσεις; Δεν νομίζω, εάν σκεφτούμε ότι ένας στους τέσσερις βουλευτές έχει κάνει νομικές σπουδές. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα επαγγέλματα (για παράδειγμα μηχανικοί, φαρμακοποιοί) που βρίσκονται στη λίστα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά έχουν ισχυρή, συντεχνιακού χαρακτήρα, υποστήριξη βουλευτών, οι οποίοι ασκούν το ίδιο επάγγελμα. Δηλαδή, είναι σαν να ζητάμε από τους Έλληνες βουλευτές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να πάρουν μία απόφαση παραμερίζοντας τα οφέλη τα δικά τους, των συναδέλφων τους και της εκλογικής τους πελατείας…

Ειδικότερα, τα ευρήματα της έρευνας που έκαναν οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού της εταιρείας Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας κ. Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν ειρωνικά αλλά και πικρά σχόλια για τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές περγαμηνές των 300 της ελληνικής Βουλής. Συγκεκριμένα, 77 (ποσοστό 25,6%) έχουν σπουδάσει σε μία από τις τρεις νομικές σχολές της χώρας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή). Άλλοι 44 βουλευτές σπούδασαν οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Τρίτος πληθυσμιακά επαγγελματικός κλάδος στη Βουλή είναι οι γιατροί· είναι 35 μεταξύ των 300. Στα βουλευτικά έδρανα βρίσκουμε, επίσης, πολλούς ακόμη εκπροσώπους κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι μηχανικοί (πολιτικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρονικοί, μεταλλειολόγοι, τοπογράφοι, χημικοί) και οι φαρμακοποιοί. Οι συνολικά 208 δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, γιατροί και φαρμακοποιοί πλειοψηφούν. Ως εκ τούτου, η χώρα θα έπρεπε να έχει απελευθερώσει την αγορά των υπηρεσιών, θα έπρεπε να έχει καλή οργάνωση των οικονομικών της και θα όφειλε να έχει λύσει τα προβλήματα του συστήματος υγείας, τα οποία οι βουλευτές γνωρίζουν ενδελεχώς…

Επίσης, βρίσκουμε φυσικούς, μαθηματικούς, χημικούς, φιλολόγους, γεωπόνους, κοινωνιολόγους, οδοντιάτρους, βιολόγους, γυμναστές, δημοσιογράφους, αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού, κοινωνικούς λειτουργούς, θεατρολόγους και γεωλόγους. Αυτά ως προς τις σπουδές τους. Διότι αρκετοί άλλο σπούδασαν και άλλο επάγγελμα γράφει η ταυτότητά τους.

Γενικά, οι Έλληνες βουλευτές έχουν έφεση στις θεωρητικές σπουδές (συνολικά 114, ποσοστό 38%, τις έχουν ακολουθήσει), ενώ ακολουθούν οι τεχνολογικές επιστήμες (50 βουλευτές, 16,7%), η οικονομία (44, 14,6%), οι επιστήμες υγείας (41, 13,7%), οι θετικές επιστήμες (32, 10,7%), ενώ 19 βουλευτές (6,3%) έχουν κάνει άλλες σπουδές ή δεν αναφέρουν αν έχουν σπουδάσει κάτι συγκεκριμένα.

Ως προς τους πολιτικούς αρχηγούς – βουλευτές, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης και ως επαγγελματική ιδιότητα δηλώνει κοινωνιολόγος. Από το Amherst College έχει αποφοιτήσει και ο κ. Σαμαράς με σπουδές στα οικονομικά και επαγγελματική ιδιότητα οικονομολόγος. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα είναι απόφοιτος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Αθηνών και δηλώνει εκπαιδευτικός – ιδιωτική υπάλληλος. Ο κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης έχει σπουδάσει στο London School of Journalism και το CFCF στον Καναδά και δηλώνει δημοσιογράφος. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και δηλώνει το αντίστοιχο επάγγελμα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παν. του Μονάχου και δηλώνει πολιτικός επιστήμονας. Τέλος, ο κ. Φώτης Κουβέλης είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο ίδιο ίδρυμα, και δηλώνει δικηγόρος. Με άλλα λόγια, οι 300 της Βουλής ανήκουν στην επιστημονική ιντελιτζένσια της χώρας, από την οποία θα περιμέναμε περισσότερη προνοητικότητα, μαχητικότητα και ανιδιοτέλεια.

(Πηγή «Καθημερινή»)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *