Οι Πόλεις του Μέλλοντος

Οι μεγαλουπόλεις μοιάζουν ήδη ασφυκτικά γεμάτες αλλά θα γεμίσουν ακόμη περισσότερο, αφού σύμφωνα με νέες προβλέψεις ειδικών μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές. Αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις υποδομές και στο περιβάλλον, ενώ δείχνει να αποτελεί πρόκληση για τους πολεοδόμους, τους κατασκευαστές και τους δημάρχους που συγκεντρώθηκαν στις Κάννες για τη μεγάλη ετήσια κτηματομεσιτική διεθνή έκθεση MIPIM.

Το 1900 περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε πόλεις, ποσοστό που μέχρι το 1950 είχε αγγίξει το 30%. Σήμερα υπολογίζεται γύρω στο 50%. Περισσότερες από 400 πόλεις στον κόσμο φιλοξενούν πληθυσμό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, 19 εκ των οποίων έχουν περισσότερους από 10 εκ. κατοίκους. Σύμφωνα με τον Τόνι Λόιντ Τζόουνς, του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ στη Βρετανία, τα επόμενα 40 χρόνια θα παρατηρηθεί μεγάλη ανάπτυξη του πληθυσμού σε μεγαλουπόλεις της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και άλλων χωρών στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Αυτή η τάση αστικοποίησης ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους για τις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε σεισμογενείς ζώνες ή πλήττονται από πλημμύρες, ενώ η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Ειδικοί τονίζουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται σχεδιασμός που να καθιστά τις πόλεις πιο ευπροσάρμοστες στις αλλαγές. Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Λόιντ Τζόουνς τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι πυκνοκατοικημένες πόλεις θα αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συγκοινωνία και την ενέργεια.

«Το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στις πόλεις» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον από το βήμα της έκθεσης MIPIM στις Κάννες. Και κατέληξε :«Οι πόλεις είναι εκεί που ο κόσμος ζει περισσότερο, λαμβάνει καλύτερη εκπαίδευση και είναι πιο παραγωγικός».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *