Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν χθες κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Τα αιτήματα κατά τη δική μας άποψη είναι θεμιτά και ευκταία, όμως μάλλον παντελώς εξωπραγματικά. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του σημερινού Ριζοσπάστη για να αντιληφθείτε τον παραλογισμό στον οποίο έχουμε οδηγηθεί. Όσο για τη μαύρη παιδεία των ιδιαιτέρων και της πειρατείας οι σύντροφοι επιλέγουν τη σιωπή…
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την υπογραφή ΣΣΕ ανακοίνωσε χθες το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες ο ΣΕΦΙΕ, αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου, του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ξενόγλωσσων Φροντιστηρίων Βόρειας Ελλάδος PALSO, οι οποίοι αρνούνται να συζητήσουν αυξήσεις.
Ο ΣΕΦΙΕ οργανώνει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου την επόμενη Τετάρτη 23 Μάρτη: Στις 10.30 πμ. στην PALSO και στις 11.30 πμ. στον ΣΦΒΕ. Παράλληλα, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων, των γονιών και μαθητών της πόλης της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, την Πέμπτη 1 Απρίλη, στις 7 μμ.
Περιγράφοντας την κατάσταση που ισχύει σήμερα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΦΙΕ σημείωσαν ότι κυριαρχούν η ωρομισθία, η ανασφάλιστη εργασία ή «υποτιμημένα» ένσημα, απολύσεις, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, εργασιακή ανασφάλεια στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, κ.ο.κ. Οι εξευτελιστικές αμοιβές, οι οποίες συχνά είναι κάτω και από την ΣΣΕ.
Το πλαίσιο που διεκδικεί ο ΣΕΦΙΕ είναι: Αύξηση του ωρομισθίου από 11,09 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, σε 21,60 ευρώ, ενιαία για τους εκπαιδευτικούς τόσο στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών (ΦΞΓ), όσο και σε αυτά της Μέσης Εκπαίδευσης (ΜΕ). Πλήρη απασχόληση, δηλαδή κατώτερο όριο εργασίας 18 ώρες στα ΦΞΓ και 21 ώρες στα ΜΕ. Επίδομα 8% και 12% για καθηγητές κατόχους MASTER η διδακτορικού διπλώματος, αντίστοιχα. Πληρωμή της εργασίας (π.χ. επιτηρήσεις) τις Κυριακές. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου μετά από εργασία στον ίδιο εργοδότη άνω των 16 μηνών. Ανακοίνωση από πλευράς του εργοδότη για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών για το επόμενο διδακτικό έτος το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου. Σε αντίθετη περίπτωση, να είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψή τους. Σε περίπτωση μη ανανέωσης με ευθύνη του εργοδότη, καταβολή αποζημίωσης, με βάση το νόμο.
Αυτό το πλαίσιο αρνούνται να ικανοποιήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αν και σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΦΙΕ το κόστος μισθοδοσίας αποτελεί μόλις το 30% των συνολικών εσόδων ενός φροντιστηρίου και από το κάθε τμήμα σε ένα φροντιστήριο τα καθαρά κέρδη για τον ιδιοκτήτη ανέρχονται στο 50% περίπου.
Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Χατζητέγας γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1957 από βλαχόφωνους Έλληνες γονείς και επαναπατρίσθηκε το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1982 διευθύνει φροντιστήρια γενικών εξετάσεων στην Αθήνα. Διδάσκει το μάθημα της Φυσικής σε υποψήφιους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά για επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητήματα, συμμετέχει σε προγράμματα εφαρμοσμένου επαγγελματικού προσανατολισμού και σε πλήθος σχετικών σεμιναρίων – διαλέξεων – εκπομπών σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Εταιρείας Αρωμανικού Πολιτισμού. Το 2004 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας. … ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Ανατροπή του Ελληνικού Μύθου είναι ένα δοκίμιο που συμπυκνώνει τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς μιας δημιουργικής και πολυτάραχης οκταετίας στην πρώτη γραμμή, στα συλλογικά δρώμενα των Φροντιστών. Το βιβλίο αποδεικνύει ότι το φροντιστήριο δεν αποτελεί ένα εγχώριο φαινόμενο, αλλά διεθνές και διαχρονικό εκπαιδευτικό γεγονός. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμπληρώστε το e-mail σας στο παρακάτω πεδίο για να ενημερώνεστε πρώτοι από το ιστολόγιο.