Εξοντωτικός Ανταγωνισμός

Με στοιχεία εξοντωτικού ανταγωνισμού συνεχίζεται «η μάχη των εγγραφών» στα φροντιστήρια. Οι δωρεές και οι προσφορές υποδηλώνουν την ανησυχία των Φροντιστών αναφορικά και με την προσέλευση των μαθητών αλλά και με τη δυνατότητα των γονέων τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής δυσπραγίας. Όταν όμως τα δίδακτρα κινούνται σε αξίες εξαιρετικά χαμηλότερες του κόστους, ο ανταγωνισμός εξοντώνει κάθε έννοια νομιμότητας. Όταν στην πρώτη τάξη του Λυκείου υπάρχουν προσφορές με διψήφια σε ευρώ μηνιαία δίδακτρα βασικού προγράμματος, τότε ευλόγως μπορούμε να αναρωτηθούμε για την ποιότητα και την αξιοπιστία της προσφερόμενης υπηρεσίας. Όταν τα δίδακτρα ευτελίζονται, ευτελίζεται μοιραία και η αντιμίσθια των καθηγητών μας. Το φροντιστήριο οφείλει να ισορροπήσει ανάμεσα στην απόλυτα αποδεικνυόμενη νομιμότητα και στην κοινωνική του ευαισθησία ως προσιτό και λαϊκό σχολείο. Ο εξοντωτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα νόμιμα φροντιστήρια που έχουν όνομα και διεύθυνση πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο της υγιούς άμιλλας. Η προσωπική εμπειρία όλων μας πιστοποιεί ότι κανένα αγοραίο τρικ εκπτώσεων και δωρεών δεν μακροημερεύει. Η επιτυχία χτίζεται με παιδαγωγική σύνεση και πάγιες ηθικές αντιπαροχές. Αντί επομένως να πυροβολούμε τον εαυτό μας, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η απόλυτη νομιμότητα, η ποιότητα αλλά και οι συνεργατικές μορφές αμοιβαίας ωφέλειας θα δώσουν προοπτική και ανάπτυξη και θα ακυρώσουν τον ρόλο του εξοντωτικού ανταγωνισμού της μαύρης παιδείας που κάνει και αυτή τις δικές της μαύρες προσφορές.

One Reply to “Εξοντωτικός Ανταγωνισμός”

  1. Το αρθρο αυτό με τον τρόπο του και το κυρος του συγγραφέα βοηθάει πολύ . Η τακτική των διδακτρων κατω του κοστους είναι ενας φαυλος κυκλος με πολλές αρνητικες παρενεργειες και καμια θετική .
    Φιλε Γιωργο αν μπορείς γράψε κατι και για μια αλλη διάσταση του ανταγωνισμού των φροντιστηρίων η οποια επισης οδηγεί σε εξοντωση . Αναφερομαι στην συστηματική δωρεαν προσφορα πολλων επιπλεον του προγράμματος ωρων διδασκαλίας ανα τμήμα.
    Η τακτική αυτή ειναι ισοδύναμη με την τακτική των χαμηλών διδάκτρων .
    Καλή σχολική χρονιά και καλή δυναμη !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *