Τι Συμβαίνει με τις Μετεγγραφές;

Είναι έξω από κάθε λογική αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες γράφει η εκπαιδευτική πύλη www.alfavita.gr η οποία έχει δεχθεί εκατοντάδες μηνύματα διαμαρτυρίας από υποψήφιους και γονείς υποψηφίων για το θέμα της … αλλαγής του συστήματος των μετεγγραφών. Χιλιάδες υποψήφιοι, ενώ έχει ήδη αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού δεν γνωρίζουν ποιες αλλαγές σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας στο σύστημα των μετεγγραφών, αλλαγές οι οποίες μέσες άκρες και με διφορούμενες παρουσιάσεις ανακοινώθηκαν από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Το θέμα έχει ως εξής:

Δύο μόλις μέρες πριν από την έναρξη της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους χιλιάδες υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σύσσωμος ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος επισήμανε ότι «το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές, περιορίζοντας δραστικά τον συνωστισμό στις κεντρικές σχολές υψηλής ζήτησης μέσω ομαδοποίησης των τμημάτων και επιβολής πρόσθετου βαθμολογικού κριτηρίου για όσους έχουν δικαίωμα μετεγγραφής».

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (7/7/2010) αναφέρονται τα εξής: «Αναστάτωση προκλήθηκε στο ΠαΣοΚ εξαιτίας της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές. Χθες ο υφυπουργός κ. Ι. Πανάρετος πήγε σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας και ενημέρωσε προφορικά τους βουλευτές για την πρόθεση του υπουργείου να βάλει πλαφόν στις μετεγγραφές ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα τον Σεπτέμβριο στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ με τον αριθμό των φοιτητών. Αργότερα συμμετείχε στη σύσκεψη και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η ηγεσία του υπουργείου δεν παρουσίασε το κείμενο της τροπολογίας στους βουλευτές, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα εγκαλώντας την για προχειρότητα. «Αν δεν μας φέρετε στοιχεία και το γραπτό κείμενο της τροπολογίας, εγώ δεν θα την ψηφίσω» είπε η κυρία Χρύσα Αράπογλου. Μαζί της συμφώνησαν και άλλοι βουλευτές, αφού η συζήτηση επικεντρώθηκε στη ρύθμιση για τις μετεγγραφές των τρίτεκνων οικογενειών. «Πρέπει να συζητήσουμε ξανά το θέμα του πλαφόν. Δεν μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να υποχρεώσουμε οικογένειες να ανοίξουν δύο και τρία σπίτια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους» επεσήμαναν οι βουλευτές Σοφία Γιαννακά, Μιχ. Κατρίνης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Χρ. Κατσούρας. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν διαφώνησαν με τα κριτήρια αυ τά, θεώρησαν όμως ότι η θέσπιση πλαφόν αποτελεί ένα σκληρό μέτρο για πολλές οικογένειες και ζήτησαν επιπλέον τεκμηρίωση.

Η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε επειδή η κυρία Διαμαντοπούλου έπρεπε να είναι παρούσα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διά βίου μάθηση και η «αόρατη» τροπολογία δεν κατετέθη έπειτα από την αντίδραση των μελών του ΚΤΕ Παιδείας. Αναμένεται όμως να δοθεί στη δημοσιότητα, περισσότερο επεξεργασμένη, στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της ερχόμενης, μαζί με τα στοιχεία που αφορούν τον γενικό βαθμό πρόσβασης στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας».

Την ίδια μέρα (7/7/2010) η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Περιορισμός μετεγγραφών για τρίτεκνους» γράφει ότι «σε περιορισμό των μετεγγραφών των υποψηφίων από τρίτεκνες οικογένειες σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας» και ότι «ειδικότερα, καθώς η κατάργηση από φέτος της βάσης του 10 θα αυξήσει τους εισακτέους στα περιφερειακά ΤΕΙ κατά περίπου 14.000 (πρόκειται για υποψηφίους με βαθμό πρόσβασης κάτω από 10), το υπουργείο επιχειρεί να τοποθετήσει «φίλτρα» για να μην υπάρξει έκρηξη των αιτήσεων για μετεγγραφή το 2010-2011. Ένα από αυτά είναι ο περιορισμός των μετεγγραφών των υποψηφίων που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες. Ο ισχύων νόμος δίνει δικαίωμα άμεσης μετεγγραφής στο ΑΕΙ της αρεσκείας τους στους φοιτητές από τρίτεκνη οικογένεια. Μόνος όρος είναι η ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας που δεν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 26 έτη. Όμως, το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση πλαφόν 20% για τις συγκεκριμένες μετεγγραφές. Η ικανοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τη βαθμολογία του αιτούντος στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Όλα τα παραπάνω τα οποία έχουν απασχολήσει και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει αναστάτωση σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους καθώς οι όροι των μετεγγραφών είναι παράγοντας που επηρεάζει τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν με διάφορους τρόπους τις προθέσεις του υπουργείου: Άλλοι πιστεύουν ότι θα μειωθούν οι μετεγγραφές των τριτέκνων άλλοι ότι θα δοθεί η δυνατότητα να παίρνουν μετεγγραφή όσοι έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το Υπουργείο δεν ανακοινώνει τίποτε επίσημα και οι μέρες περνούν. Τι να πει κανείς; Μάλλον εδώ ταιριάζει ένα σλόγκαν από άλλη περίπτωση, το οποίο μας το γράφει ένας αναγνώστης της alfavita.gr: «εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει …το Υπουργείο Παιδείας!»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *