Η Ελεύθερη Πρόσβαση Διχάζει την Αριστερά

Ο σημερινός Ριζοσπάστης αποτυπώνει με ρεαλιστικό τρόπο τη θέση του ΚΚΕ αναφορικά με την ελεύθερη πρόσβαση. Επιτέλους μια αριστερή φωνή ρεαλισμού μέσα στην καταιγίδα του λαϊκισμού της ελεύθερης πρόσβασης σε μια  "αριστερή" κοινωνία που ευαγγελίζεται τον ισοπεδωτικό εξισωτισμό. Δείτε το δημοσίευμα.

Παιχνίδι με την αγωνία και την απογοήτευση χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων κάνει για άλλη μια φορά ο ΣΥΝ, που σε χτεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του αναφέρει πως «η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης». Είναι παιχνίδι, γιατί γνωρίζουν ότι αν όλοι και όλες επιθυμούν να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση και γίνει η πρόσβαση πραγματικά ελεύθερη, τότε δυο πράγματα θα συμβούν: 'Η θα έχεις μια κοινωνία μόνο με επιστήμονες, άρα δεν θα έχεις εργατικό δυναμικό για να καλύψεις τις ανάγκες της παραγωγής… 'Η η ανώτατη εκπαίδευση δε θα είναι ανώτατη, δηλαδή δε θα βγάζει επιστήμονες, αλλά θα είναι μια σούπα που θα τους χωράει όλους.

Επειδή η πρώτη εκδοχή σε καμιά απολύτως κοινωνία δε θα μπορούσε να έχει εφαρμογή, είναι προφανές ότι η πρόταση του ΣΥΝ συνδέεται με τη δεύτερη εκδοχή. Γι' αυτό και ανήμερα της ανακοίνωσης των βαθμολογιών δε βρήκε τίποτα να πει για τη διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης μόρφωσης σε όλες τις βαθμίδες που τη ζούμε ήδη τα τελευταία χρόνια.

Και ακόμα χειρότερα: Η «ελεύθερη πρόσβαση» και του ΣΥΝ και όλων όσοι τη σιγοντάρουν είναι μια απάτη, γιατί σημαίνει «ελεύθερη πρόσβαση μόνο στο πρώτο έτος» και μετά εξετάσεις, κοψίματα, επιλογή εντός των ιδρυμάτων. Δηλαδή… ένας χρόνος χαμένος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *