Αποφάσεις Σπουδών και Ζωής

Ολοκληρώνεται αύριο η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων. Μια κορυφαία διαδικασία λήψης απόφασης σπουδών και ζωής χιλιάδων νέων πραγματοποιείται δεκαετίες τώρα με την ουσιαστική συνδρομή των φροντιστηρίων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η συμβουλευτική υποστήριξη και η πληροφόρηση των υποψηφίων από τους φροντιστές επικυρώνει μια σχέση που υπερβαίνει τη διδακτική στήριξη.

Μετά από μια πολυήμερη και ιδιαιτέρως κοπιαστική διαδικασία επικοινωνίας και συζήτησης με εκατοντάδες υποψηφίους, έχω την απόλυτη αίσθηση ότι εμείς ορίζουμε την ευτυχία και την επιτυχία. Όλες οι σχολές και όλες οι σπουδές οδηγούν στην ευτυχία και την αποκατάσταση με την προϋπόθεση ότι θα αγαπήσουμε αληθινά αυτό που σπουδάζουμε. Στις ατομικές συναντήσεις των ημερών που προηγήθηκαν αλλά και στα μαζικά σεμινάρια, ανάμεσα στις λεπτές αποχρώσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων και του επιπέδου των πανεπιστημίων και των σχολών, με μονότονο τρόπο επαναλάμβανα την ανάγκη να αφιερωθούμε στη σπουδή των πραγμάτων. Γιατί κανένα πτυχίο δεν οδηγεί πια από μόνο του στην επαγγελματική ένταξη, πολύ δε περισσότερο στην εργασιακή ευτυχία.

Η προσωπικότητα που σφυρηλατείται μέσω των σπουδών και της γνώσης μπορεί να εξασφαλίσει στο δυναμικό και απρόβλεπτο μέλλον αυτό που ως κρατικοδίαιτη κοινωνία έχουμε ονομάσει «αποκατάσταση». Οι ισορροπίες του μέλλοντος στο κατώφλι της risk society είναι δυναμικές και ασταθείς και μόνο η προσωπικότητα και η γνώση που δε χωράει στα παρωχημένα πτυχία θα μπορεί να αποτρέψει τις μεγάλες ανατροπές.

Αν ο μικρός Αϊνστάϊν σπουδάσει Φυσική, Γεωλογία, Μαθηματικά ή Λογοτεχνία έχει τις μέγιστες πιθανότητες της διάκρισης και της «αποκατάστασης» ως φυσικό αποτέλεσμα του πάθους για τη γνώση και της επιμονής του στην αρετή της εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *