Σχόλιο για τα Αρχαία Κατεύθυνσης

Οι συνεργάτιδες του ιστολογίου μας Μαρία Κανιάρη και Ματίνα Μισιάκα σχολιάζουν τα σημερινά θέματα στα Αρχαία Κατεύθυνσης:

Το γνωστό – διδαγμένο κείμενο ανταποκρινόταν στις γνώσεις των καλά διαβασμένων μαθητών. Τα «Ηθικά Νικομάχεια» επιλέγονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «δοκιμάζοντας» τους μαθητές που επιλέγουν να στηριχθούν στα SOS θέματα. Η ανάπτυξη των απαντήσεων θα πρέπει να είναι εκτενής και εμπεριστατωμένη, καθώς ζητά συμπεράσματα με βάση την κριτική ικανότητα του εξεταζόμενου. Η εισαγωγή απαιτούσε από τους μαθητές τη γνώση όλων των παραγράφων και την επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λεξιλογική άσκηση πρόσφερε μια λυτρωτική ανάσα καθώς ο εντοπισμός των ομόρριζων λέξεων ήταν εύκολος.

Σε ό, τι αφορά τα θέματα του αδίδακτου κειμένου, θα λέγαμε γενικά ότι ήταν πιο απαιτητικά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Η μετάφραση του κειμένου παρά το γεγονός ότι δεν περιείχε άγνωστες για το μαθητή λέξεις, απαιτούσε ωστόσο ευελιξία και «μαεστρία» για την απόδοσή της. Τα θέματα της Γραμματικής ήταν βατά αλλά απαιτούσαν προσοχή. Σε ό, τι αφορά το Συντακτικό, ο μαθητής μπορούσε εύκολα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των 6 μονάδων αλλά πολύ δυσκολότερα μπορούσε να εξασφαλίσει το θέμα των 4 μονάδων.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων στο www.pedio.ekp.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *