Διαρροές και Επιτηρητές

Τις περίφημες Ι.Β. διαρροές των περσινών εξετάσεων μας υπενθυμίζει ο Απόστολος Λακασάς στη σημερινή Καθημερινή. Φέτος μάλιστα εκτός από τους επιτηρητές του ΔΝΤ έχουμε και εκείνους του Διεθνούς Απολυτηρίου. Δείτε το ρεπορτάζ της εφημερίδας με αναφορές στον εκπαιδευτικό Καλλικράτη και τις Πανελλαδικές. Ανοίγει εκ νέου το θέμα της διαρροής θεμάτων στις περυσινές εξετάσεις του προγράμματος International Baccalaureate (I.B.). Είχε αποκαλυφθεί όταν συνελήφθη υποψήφιος να κατέχει θέματα που επρόκειτο να εξετασθούν. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) θα επιδώσει υπόμνημα σήμερα στην ηγεσία του υπ. Παιδείας. Ήδη, πάντως, οι φετινές εξετάσεις έχουν αρχίσει προ δεκαημέρου με την παρουσία στελεχών του International Baccalaureate Organisation (IBO).

«Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που τεκμηριώνουν εκτεταμένες παραβιάσεις της νομιμότητας αλλά και την αδράνεια του υπουργείου για τον πειθαρχικό έλεγχο των ενεχομένων», ανέφερε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός. Το περυσινό σκάνδαλο στις εξετάσεις του I.B. ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη. Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι παιδιά οικογενειών με ισχυρή οικονομική επιφάνεια, είχαν καταφέρει να πάρουν τα θέματα των εξετάσεων του I.B., δίνοντας 300.000 ευρώ για όλο το «πακέτο». Επίσης, υπήρξαν πληροφορίες ότι οι πρώτοι που εξαγόρασαν τα θέματα τα μεταπώλησαν και σε άλλους μαθητές. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δικαστική έρευνα έχει προκύψει εμπλοκή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών από περισσότερα του ενός σχολεία.

Το περυσινό σκάνδαλο οδήγησε τον IBO να στείλει τον περασμένο Φεβρουάριο στελέχη του στην Αθήνα τα οποία είχαν επαφές με τους διευθυντές των προγραμμάτων I.B. για να εφαρμοστούν νέοι κανόνες ασφαλείας. Οι εξετάσεις άρχισαν προ δεκαημέρου με τη συμμετοχή περίπου 600 παιδιών. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα I.B. απευθύνεται σε μαθητές 16 έως 19 ετών είναι ένα πλήρες, εντατικό διετές πρόγραμμα σπουδών. Οι κάτοχοί του στοχεύουν σε μια θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προγράμματα I.B. οργανώνονται σε 13 ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα.

Ως προς τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε χθες την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε χωροταξικές αλλαγές στα ΑΕΙ της χώρας, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων – έναν εκπαιδευτικό «Καλλικράτη». «Η αναδιάρθρωση θα βασιστεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και σε κριτήρια που έχουν σχέση με τις περιφερειακές δομές της χώρας, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πανεπιστημιακά ιδρύματα ισχυρά. Πρέπει να εξαντλήσουμε στα όρια του Συντάγματος τη δυνατότητα συμμετοχής και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης της Επιτροπής Παιδείας της Επιτροπής Περιφερειών που διοργανώνεται στην Αθήνα από τη Νομαρχία Αθηνών. Ο νομάρχης Αθηνών κ. Σγουρός αναφέρθηκε στη συνεργασία της Νομαρχίας με ελληνικά πανεπιστήμια δηλώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός των ερευνητικών προγραμμάτων που ανατέθηκαν άμεσα από τη Νομαρχία Αθηνών σε πανεπιστήμια είναι 6,1 εκατ. ευρώ». Στη χθεσινή Διεθνή Διάσκεψη συμμετείχαν 150 περιφερειάρχες, δήμαρχοι και νομάρχες από τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. καθώς και πανεπιστημιακοί φορείς. Η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα πανεπιστήμια και τους τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς κρίθηκε απαραίτητη από τους συνέδρους.

Ως προς τις Πανελλαδικές μειώνονται και οι επιτηρητές. Η διαδικασία των πανελλαδικών κοστίζει περίπου 25 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του σχεδίου λιτότητας, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος, με εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ζήτησε να μειωθούν οι επιτηρητές. Ήδη, το υπουργείο προχώρησε φέτος στη μείωση των εξεταστικών κέντρων σε 830 από 1.240 πέρυσι. «Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε κατά την κατανομή των υποψηφίων να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, για να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών», αναφέρει η εγκύκλιος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *