Μείωση Εξεταστικών Κέντρων

Σε δραστική μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων στις φετινές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προχωρά το υπουργείο Παιδείας για λόγους οικονομίας και διαφάνειας, ξεβολεύοντας όμως χιλιάδες μαθητές οι οποίοι δεν θα διαγωνιστούν στα σχολεία τους, αλλά θα πρέπει να μεταβούν σε γειτονικά γράφει στα σημερινά Νέα ο Νίκος Μάστορας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 1.240 εξεταστικών κέντρων που λειτούργησαν πέρυσι σε όλη την επικράτεια, εφέτος θα λειτουργήσουν μόλις 830. Οι περισσότερες συγχωνεύσεις θα γίνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι μαθητές των οποίων θα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες ημέρες τη σχετική ανακοίνωση για να μάθουν πού θα πάνε να δώσουν εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται από το υπουργείο ότι θα εξοικονομηθεί περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Για το ζήτημα απεστάλη στα τέλη Μαρτίου εγκύκλιος προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την οποία ζητήθηκε να μην προχωρήσουν σε ορισμό εξεταστικών κέντρων Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων, γιατί με νεώτερο έγγραφο θα γνωστοποιηθεί ο συνολικός αριθμός των κέντρων κάθε περιοχής.

Ωστόσο, η προοπτική της απομάκρυνσης χιλιάδων υποψηφίων από τους «φυσικούς τους χώρους» παραμονές των εξετάσεων προκειμένου να εξεταστούν σε κάποιον άλλον σχολικό χώρο ενώ δεν το περίμεναν, προκαλεί αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του κ. Δημήτρη Σγούρου, πατέρα υποψηφίας:

«Να πληρώσουμε για την οικονομική κρίση, αλλά όχι τα παιδιά και όχι σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Οι μαθητές γνωρίζουν ότι θα εξεταστούν στο σχολείο όπου φοίτησαν. Τυχόν μετακίνηση θα υποβάλει τους μαθητές της περιφέρειας σε ψυχική, σωματική και οικονομική ταλαιπωρία, που δεν αποτιμάται. Θα αναγκαστούν να ξυπνήσουν πολύ νωρίτερα και να μετακινηθούν άγνωστο για πόσα χιλιόμετρα. Επίσης, στην ταλαιπωρία θα συνυποβληθούν και οι γονείς, αφού θα αναγκαστούν σε αρκετές περιπτώσεις να αναλάβουν οι ίδιοι την μετακίνηση των παιδιών τους. Η εξέταση δεν θα είναι ισότιμη, αφού κάποιοι θα εξεταστούν στο οικείο περιβάλλον του σχολείου τους και κάποιοι άλλοι σε άγνωστο περιβάλλον» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής των γενικών περικοπών, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε χθες να αναστείλει για εφέτος τις κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 225.000 ευρώ για καθένα από τα ιδρύματα 6 πρώην πρωθυπουργών της χώρας.

Πρόκειται για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, το Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *