Η Εκδήλωση της Χρονιάς στην Άρτα

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία των φροντιστηρίων του νομού Άρτας πήρε σάρκα και οστά αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα του «Σκουφά» με καλεσμένο τον Οικονομολόγο – Σύμβουλο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Σπύρο Μιχαλούλη. Στην κατάμεστη αίθουσα που στην κυριολεξία «δεν έπεφτε καρφίτσα», εκατοντάδες μαθητές των Λυκείων της Άρτας αλλά και πολλοί γονείς επί ένα ολόκληρο δίωρο παρακολούθησαν μια διαφορετική παρουσίαση του τρόπου που πρέπει κανείς να επιλέγει την επαγγελματική του πορεία μέσα από τις επιλογές που προσφέρουν τα Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ο Παναγιώτης Λύτρας φίλος του ιστολογίου μας έστειλε το ρεπορτάζ του τοπικού τύπου.

Ο Λαρισινός στην καταγωγή ειδικευμένος επιστήμονας επαγγελματικής κατεύθυνσης, χρησιμοποιώντας την άμεση μέθοδο της πολυσυμμετοχικής επικοινωνίας με τους ακροατές του, έδωσε σωρεία απαντήσεων σε εκπαιδευτικά ερωτήματα.

Με πολύ έξυπνο τρόπο, έδωσε στο κοινό των εφήβων, το «μυστικό» της επιλογής κατεύθυνσης σπουδών, επισημαίνοντας πως πρωταρχικός παράγοντας δεν πρέπει να είναι η άμεση απόφαση της συγκεκριμένης φοιτητικής και μετέπειτα επαγγελματικής σταδιοδρομίας αλλά η επιλογή της σχολής που συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση και στις πραγματικές δεξιότητες του υποψηφίου φοιτητή.

Επεσήμανε στους αυριανούς φοιτητές πως δεκάδες φοιτητές κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τις σχολές τους και κόπους ετών απλά και μόνο επειδή δεν επέλεξαν κάτι που τους ταιριάζει πραγματικά.

Παρουσίασε κριτήρια που διαφοροποιούνται ανά άτομο για το πώς μπορεί ο μαθητής να «ανακαλύψει» ο ίδιος και όχι ο περίγυρός του, τα στοιχεία του χαρακτήρα και τις μοναδικές ανά άτομο κλίσεις.

Είναι πραγματικά δύσκολο ακόμη και για κάποιον έμπειρο στο ρεπορτάζ των εκδηλώσεων να μπορέσει να μεταφέρει το κλίμα μεταξύ των ακροατών που διατηρήθηκε αμείωτο ως το τέλος αλλά και τον τρόπο που «πέρασαν» από τον ομιλητή οι πληροφορίες στο κοινό του.

Αρκεί να γνωρίσει κανείς πως ο Σπύρος Μιχαλούλης δεν μίλησε καθόλου από το έδρανο που του είχαν ετοιμάσει αλλά μετακινούνταν συνεχώς ανάμεσα στα παιδιά της πλατείας.

Ως πρώτο συμπέρασμα μπορεί κανείς να πει πρώτα απ' όλα, πως ήταν η εκδήλωση της χρονιάς για την Άρτα χωρίς καμία επιφύλαξη.

Στην ουσία του θέματος αναδύθηκε στην επιφάνεια το τεράστιο κενό επαγγελματικού προσανατολισμού των εφήβων από την επίσημη πολιτεία, δημιουργώντας με την αδιαφορία της αυτή, είτε στρατιές ανέργων είτε πτυχιούχους χωρίς ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές.

Παράλληλα η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Φροντιστές της Άρτας, αποδεικνύει πως και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι και κοινωνός και συμμέτοχος στις εξελίξεις σε τομείς που άπτονται του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Οι φροντιστές της Άρτας την Παρασκευή το απόγευμα «έγραψαν» τη δική τους ιστορία στον τομέα αυτό. Ίσως το νέο και ορεξάτο διοικητικό συμβούλιο να συνεχίσει σ' αυτό το δρόμο αφού και η ανταπόκριση από μαθητές αλλά και γονείς ήταν πολύ μεγάλη και το μήνυμα λογικά πρέπει να έχει ληφθεί.

Άλλωστε παρά την πολύ μεγάλη συμμετοχή, κοινωνοί των τόσο σπουδαίων πληροφοριών έγινε μία μικρή μόνο μερίδα του μαθητικού κόσμου του νομού, οπότε ανάλογες ημερίδες έχουν να δώσουν ακόμη πολλά, σε πολλούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *