Οι Περιπέτειες ενός Blogger

Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας κ. Ι.Πανάρετου και της υπουργού του κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου προκαλεί ένταση στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην παιδεία και στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση για την κατάργηση της βάσης του δέκα γράφει σήμερα στο Βήμα η Μάρνυ Παπαματθαίου. Η δημόσια θέση του κ. Πανάρετου για τη μετατροπή σχολών και τμημάτων σε κολλέγια έγινε κεντρικό θέμα σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα. Δείτε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

 

Αυτοβούλως και χωρίς να ενημερώσει την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός κ. Ι. Πανάρετος αποφάσισε χθες να παραθέσει δημοσίως δείγμα του 5ήμερου πρόσφατου ταξιδιού του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης: έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (www.ypepth.opengov. com) πρότασή του για την αντικατάσταση των ΤΕΙ που δέχονταν τα προηγούμενα χρόνια χαμηλό αριθμό εισακτέων από τοπικά «κολέγια» πανεπιστημίων κατά το μοντέλο των ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή προκάλεσε χθες πολλαπλά «εμφράγματα» στους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς συνδέθηκε από τον κ. Πανάρετο ανοικτά με το θέμα της βαθμολογικής βάσης του δέκα. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες στο «Βήμα» ότι ο κ. Πανάρετος ενήργησε αυτοβούλως και χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους προϊσταμένους τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι οι απόψεις ενός μπλόγκερ που δεν απηχούν απόψεις ούτε του Πρωθυπουργού, ούτε της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου ». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Πανάρετος δέχθηκε χθες οξύτατη κριτική από συνεργάτες του στο υπουργείο Παιδείας, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που του απέδωσαν «θράσος και μεγαλοϊδεατισμό».

 

«Δεν πρόκειται για προσωπικές μου απόψεις, αλλά για τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου το 1995, στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος» δήλωσε ο κ. Πανάρετος μιλώντας στο «Βήμα». Στην ερώτηση γιατί τις επαναφέρει σήμερα και μάλιστα λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, απάντησε «γιατί απόψεις που εκφράστηκαν στο παρελθόν μπορεί να έχουν ενδιαφέρον σήμερα και μπορεί να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα που έχουν προκύψει σήμερα». Σε ερώτηση αν ενημέρωσε την υπουργό Παιδείας για τις προθέσεις του, απάντησε: «Δεν μπορώ να αποκαλύψω το περιεχόμενο των συζητήσεών μου με την κυρία Διαμαντοπούλου». Από το περιβάλλον της υπουργού Παιδείας βέβαια «Το Βήμα» πήρε αρνητική απάντηση στην ερώτηση αν είχε ενημερωθεί η κυρία Διαμαντοπούλου για το θέμα.

 

Η πρόταση Πανάρετου

Χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα προβλέπονται δίδακτρα (κάτι που μοιάζει σχεδόν βέβαιο δεδομένου ότι στη χρηματοδότησή τους θα εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως δήμοι, οργανισμοί κ.λπ.), ο υφυπουργός Παιδείας πρότεινε να καταργηθούν τα ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και τα ΙΕΚ, και να αντικατασταθούν από τοπικά «κολέγια» που θα λειτουργούν ως παραρτήματα των πανεπιστημίων. Οι σπουδαστές τους ύστερα από διετή φοίτηση θα μπορούν να μεταπηδήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *