Πρακτικά της Συνάντησης στην Πόλη

 Από τις “Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο” κυκλοφορούν τα Πρακτικά μαζί με άλλα κείμενα για την «Συνάντηση στην Πόλη», το Συνέδριο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου, που έγινε τον Ιούλιο του 2006, στην Κωνσταντινούπολη, και στο οποίο παρουσιάστηκαν επιστημονικές έρευνες για τη δημογραφία, την εκπαίδευση, την οργάνωση και το βακουφικό και άλλα ζητήματα της Ομογένειας. Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τους  Κ. Γαβρόγλου και Κ. Τσιτσελίκη. Το βιβλίο περιλαμβάνει και τη σχετική έρευνα της ΟΕΦΕ, με τη συνδρομή του Σπύρου Μιχαλούλη και του Νίκου Παυλάκου, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών των ελληνικών σχλείων της Πόλης, καθώς και την ομιλία του Γ. Χατζητέγα στο συνέδριο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η "Συνάντηση στην Πόλη", τον Ιούλιο του 2006, καταγράφηκε στη συνείδηση όλων όσων συμμετείχαν σ αυτήν ως ένα ορόσημο στην πορεία της μειονότητας. Εκεί ανανεώσαμε τις σχέσεις μας με τους εκπατρισθέντες, πιάσαμε ξανά επαφή, συναντηθήκαμε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εκεί, μέσα από έναν ορίζοντα μελέτης των σύγχρονων ζητημάτων της Κοινότητας, μέσα από επιστημονικές έρευνες για τη δημογραφία, την εκπαίδευση, την οργάνωση και το βακουφικό, που έγιναν ειδικά για το Συνέδριο από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, διερευνήθηκαν οι προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον. Φάνηκε πως θέματα που, για χρόνια, αποτελούσαν μια συζήτηση σε κλειστό κύκλο, μπορούσαν να συζητηθούν δημόσια και να κατανοηθούν καλύτερα. Κατέστη προφανές ότι η συζήτηση για το μέλλον σήμαινε συζήτηση για τα πολλά -κοινωνικά, πολιτικά, αλλά και δικά μας κακώς κείμενα- που έπρεπε να αλλάξουν. Ότι λύσεις υπάρχουν.

Η συλλογή αυτών των πρακτικών είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας δύο και παραπάνω χρόνων, και το αποτέλεσμα της πεποίθησης της Οργανωτικής Επιτροπής ότι έπρεπε να καταγραφούν σε έναν τόμο όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το παρόν και το μέλλον των Ρωμιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *