Η Μαύρη Παιδεία σε Γκρίζο Φόντο

Αυτονόητες επισημάνσεις του Μιχάλη στην ηλεκτρονική διαβούλευση για τα νομοθετικά μέτρα που απαιτούνται για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 

Κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, οφείλει να είναι απολύτως ειλικρινής και διάφανος στις οικονομικές του συναλλαγές με την πολιτεία. Κάθε άλλη συμπεριφορά είναι αντικοινωνική, συνιστά ένδειξη ισχυρότατης πολιτικής αναλγησίας και έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από εξαιρετικά δυσάρεστες στρεβλώσεις οι οποίες παράγουν δεινά που μας βασανίζουν όλους.

Η έντιμη συμπεριφορά όμως, πρέπει να είναι αμοιβαία. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ζητά από τους πολίτες της να τηρούν αρχές και να σέβονται αξίες τις οποίες η ίδια περιφρονεί.

Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), εκπροσωπώ έναν κλάδο εργαζομένων ο οποίος πλήττεται βαρύτατα από την εκτεταμένη «μαύρη» και παράνομη εκπαιδευτική παραοικονομία. Εγώ και οι συνάδελφοί μου καλούμαστε – και οφείλουμε – να είμαστε άξιοι δάσκαλοι, καλοί εργοδότες και έντιμοι φορολογούμενοι, σε ένα καθεστώς απόλυτου, παράλογου, ανεξέλεγκτου, μαύρου και παράνομου ανταγωνισμού. Ο νόμιμος εκπαιδευτικός φροντιστής υποχρεούται (και πολύ σωστά) να έχει άδεια, να πληρώνει ενοίκια και υψηλά κόστη λειτουργίας, να καταβάλλει μισθούς, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια ώρα, χιλιάδες διορισμένοι καθηγητές «μετατρέπονται» κάθε απόγευμα σε παράνομους ανταγωνιστές του, στερώντας του συχνά τη δυνατότητα να επιβιώσει επαγγελματικά.

Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο και εκτεταμένο, που ουδείς μπορεί να υποκριθεί ότι το αγνοεί. Ωστόσο, δεκαετίες τώρα, η ελληνική πολιτεία αδιαφορεί. Το αποτέλεσμα, πέρα από την πολύ σημαντική εκπαιδευτική, πολιτική και ηθική κατάπτωση, οδηγεί το κράτος σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Λύση υπάρχει – και είναι πάρα πολύ απλή. Η ΟΕΦΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες, όμως, ποτέ μέχρι τώρα δεν βρήκαν ευήκοα θεσμικά ώτα…

Μήπως τώρα που «πιάσαμε πάτο», κάτι άλλαξε στο επίπεδο της πολιτικής βούλησης; Εάν ναι, εάν η παρούσα πολιτική ηγεσία επιθυμεί πράγματι να είναι δίκαιη και αποτελεσματική, η ΟΕΦΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί, να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία της, ώστε η νομιμότητα να επικρατήσει και να πάψει (επιτέλους!) το απαράδεκτο φαινόμενο, ένας νόμιμος επαγγελματικός κλάδος να πλήττεται βάναυσα από παράνομες δραστηριότητες, υπό την ανοχή της πολιτείας!!!
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Όχι ότι περιμένω καμιά συγκλονιστική ανταπόκριση (έτσι κι αλλιώς, τις διαμαρτυρίες και τις θέσεις μας τις έχουν πάρει στα χέρια τους πολλές φορές), αλλά για να μην μπορεί κανείς να μας πει ότι απουσιάσαμε…

Μιχάλης Αμοιραδάκης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *