Μόνο η Παναγία η Θεοσκέπαστη…

Καθηγητές στο στόχαστρο της Αστυνομίας

03/11/2009 ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

Καταγγέλλονται ότι παραδίδουν παράνομα φροντιστήρια

Ο κατάλογος με τους «παρανομούντες» εκπαιδευτικούς ετοιμάστηκε από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. Σ’ αυτόν περιλαμβάνονται δέκα εκπαιδευτικοί από τη Λεμεσό, ένας από την Πάφο, 13 από τη Λάρνακα και 15 από τη Λευκωσία.

ΟΕΛΜΕΚ
Δεν μας αφορά το θέμα

Τριάντα εννέα εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία ότι παραδίδουν παράνομα φροντιστήρια. Ο κατάλογος με τους εκπαιδευτικούς που παρανομούν παραδόθηκε από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος με τη σειρά του τον διαβίβασε στην Αστυνομία, απευθύνοντας προς την ΟΕΛΜΕΚ δημόσια έκκληση για συμβολή στις έρευνες της Αστυνομίας.
Την ίδια στιγμή η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών, η ΟΕΛΜΕΚ, διά της Προέδρου της κ. Ελένης Σεμελίδου, επιτίθεται κατά του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος επέλεξε να απευθύνει στην οργάνωση των καθηγητών έκκληση, μέσω της διάσκεψης Τύπου, αντί να την ενημερώσει επισήμως για το όλο θέμα. Ταυτόχρονα, η κ. Σεμελίδου τονίζει στη «Σ» ότι το θέμα των παράνομων φροντιστηρίων δεν είναι θέμα που απασχολεί την ΟΕΛΜΕΚ, η οποία δεν προτίθεται να μετατραπεί σε αστυνομικό Σώμα.
Αναλυτικότερα:
Κατάλογο από εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης που παραδίδουν παράνομα φροντιστήρια καθώς και λίστες από λειτουργία παράνομων φροντιστηρίων από ιδιώτες έδωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου στην Αστυνομία, ώστε να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις που αναφέρονται και να τεθούν σε ενέργεια οι διαδικασίες της νομοθεσίας.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ο κατάλογος από τις λίστες δόθηκε από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου σε συνάντηση που είχε μαζί τους, την περασμένη Παρασκευή. «Η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στην Αστυνομία από την ίδια ημέρα. Με την Αστυνομία μίλησα κι εγώ σήμερα (χθες) και η Αστυνομία θα βάλει σε ενέργεια τις διαδικασίες του νόμου ώστε να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις που αναφέρονται στον κατάλογο αυτό. Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως οφείλουμε», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η παραπαιδεία δεν είναι αποδεχτή ως φαινόμενο και πολύ περισσότερο για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης που έχουν ευθύνη απέναντι στην πολιτεία και τους μαθητές τους, να μην εργάζονται έξω από το δημόσιο σχολείο.
Ερωτηθείς ανέφερε ότι στον κατάλογο «είναι πολλοί καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, όλων των κλάδων».
«Μιλάμε για πολλές δεκάδες. Μιλάμε για δέκα άτομα στη Λεμεσό, ένα στην Πάφο, 13 στη Λάρνακα, 15 στη Λευκωσία – αυτοί κατονομάζονται και επίσης υπάρχουν όλα τα στοιχεία τους και η διεύθυνσή τους. Υπάρχει κι άλλη μια μεγάλη λίστα με ανάλογους αριθμούς που περιλαμβάνει ονόματα και ειδικότητες χωρίς όμως διευθύνσεις. Και οι δύο λίστες μαζί με τη λίστα παράνομων φροντιστηρίων έχουν δοθεί στην Αστυνομία», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση πώς ενήργησε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου για να καταλήξει σε αυτό τον κατάλογο, ο κ. Δημητρίου απάντησε πως δεν είναι δουλειά του Υπουργού να ερευνήσει πώς ο σύνδεσμος το έπραξε. «Οι ίδιοι θεώρησαν ότι είναι κατάλογος που μπορεί να παραδοθεί σ' εμένα. Παραδόθηκε σ' εμένα, εγώ αμέσως τον παρέδωσα στην Αστυνομία, διότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και επομένως το πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι να ερευνήσει η Αστυνομία τις περιπτώσεις μια-μια».

Πρώτα έρευνα και μετά απόφαση για διώξεις
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ολυμπία Στυλιανού είπε πως αν διαπιστωθεί από την έρευνα της Αστυνομίας ότι όντως διαπράττεται αδίκημα, είναι θέμα της Αστυνομίας να το καταγγείλει στο δικαστήριο και η υπόθεση να πάρει την πορεία της στη Δικαιοσύνη.
«Είναι ποινικό αδίκημα το να κάνει κάποιος φροντιστήρια χωρίς να έχει άδεια. Απ' εκεί και πέρα όταν ολοκληρωθεί η υπόθεση στο δικαστήριο, ο νόμος λέει ότι όταν υπάρχει ποινική δίωξη για κάποιο παράπτωμα δεν γίνεται πειθαρχική έρευνα αλλά όταν ολοκληρωθεί και προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, τότε ακολουθείται η διαδικασία του νόμου. Σε αυτό το στάδιο, όμως, είναι θέμα της Αστυνομίας να προχωρήσει στις ενέργειές της», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν εκπαιδευτικοί θα διωχθούν από το δημόσιο, η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έρευνα που θα γίνει και τι θα δείξει. «Νομίζω ότι είναι πρόωρο να πούμε τώρα. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα όταν ένα παράπτωμα είναι τόσο σοβαρό και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών κρίνεται ότι θα επιβληθεί αυτή η ποινή, του τερματισμού της απασχόλησης ή πρόωρης αφυπηρέτησης – υπάρχουν διάφορα».
Σε ερώτηση τι κάνει το Υπουργείο για να πατάξει το όλο φαινόμενο, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως «το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι διωκτικός μηχανισμός, ενεργοποιεί τον νόμο όταν έχει στοιχεία».
«Εδώ έχουμε στοιχεία, ενεργοποιούμε το νόμο. Από την άλλη μεριά, η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, μέσα από τις αλλαγές που επιχειρούμε να φέρουμε με τα νέα αναλυτικά προγράμματα είναι να μειώσουμε την εξάρτηση από την παραπαιδεία, από τη διδασκαλία εκτός σχολικού συστήματος», σημείωσε.
Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα από τις αλλαγές που φέρνουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα θ' αρχίσουμε γρήγορα να τις βλέπουμε να εφαρμόζονται ήδη από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, οπότε θ' αρχίσει η δοκιμασία των νέων αναλυτικών προγραμμάτων».
Η ανάγκη αυτή για φροντιστήρια, συνέχισε, θα γίνει φανερό στους μαθητές και γονείς τους ότι θα περιοριστεί. Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόγραμμα αύξησης των θέσεων για σπουδές στα κυπριακά πανεπιστήμια.
Σε άλλη ερώτηση αν χρειάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας που να επιτρέπει στο Υπουργείο να ενεργήσει όπως θα ήθελε, είπε πως η απονομή της δικαιοσύνης έχει τους δικούς της κανόνες.
«Ο νόμος είναι σαφής, δεν επιτρέπεται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης να διδάσκουν και το ορίζει ως ποινικό αδίκημα. Η διαδικασία της απόδειξης δεν είναι υπόθεση του Υπουργείου Παιδείας αλλά της δικαιοσύνης», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση αν θα δοθεί ο κατάλογος στη δημοσιότητα, ο Υπουργός είπε πως ουδείς σύμφωνα με τη δικαιοσύνη είναι ένοχος μέχρι αυτό να αποδειχτεί κι επομένως δεν μπορούν να σπιλωθούν άτομα αν δεν αποδειχτεί ότι είναι ένοχοι.
Σε άλλη ερώτηση για τον τομέα της έρευνας, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο επανεξέτασε τους προϋπολογισμούς για την έρευνα και τους αύξησε κατά 13 εκ. ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΛΙΔΟΥ
«Δεν θα μετατραπούμε σε αστυνομικούς»

«Δεν είναι θέμα που αφορά την οργάνωση. Έχουμε πει για πολλοστή φορά ότι εμείς δεν καλύπτουμε την παρανομία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι διαδικασίες και θα ακολουθηθούν», ανέφερε σχετικά με το θέμα των παράνομων φροντιστηρίων η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Ελένη Σεμελίδου. Ερωτηθείσα τι ακριβώς εννοεί με το ότι δεν αφορά την οργάνωση απάντησε «δεν την αφορά. Δεν θα μετατραπούμε εμείς σε αστυνομικούς, για να συμβάλουμε στις διαδικασίες». Η κ. Σεμελίδου πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Παιδείας, μας κάλεσε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε στο έργο της Αστυνομίας. Τι ακριβώς εννοούσε, να μπούμε μέσα στα περιπολικά της Αστυνομίας;». «Λυπούμαστε», τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ «γιατί ακούμε από τα ΜΜΕ την έκκληση του Υπουργού Παιδείας να συμβάλουμε στις διαδικασίες, χωρίς να ενημερώσει εμάς κατευθείαν. Αντιλαμβάνομαι ότι πλέον το θέμα είναι ποιοι κάνουν τα φροντιστήρια, θέμα το οποίο παρουσιάζεται κάθε χρόνο. Επί της ουσίας όμως δεν γίνεται τίποτε».
Σε άλλη ερώτηση εάν γνωρίζει η οργάνωση εκπαιδευτικούς που να διατηρούν παράνομα φροντιστήρια, απάντησε: «Εμείς δεν ασχολούμαστε καθόλου με το θέμα».

«Μόνο η Παναγία η Θεοσκέπαστη…»
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, Τάκης Μανώλη ανέφερε στη «Σ» ότι πλέον σήμερα «μόνο η Παναγία η Θεοσκέπαστη δεν κάνει φροντιστήρια στην Κύπρο». «Τα μέσα καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να ασχολούνται συνεχώς με το θέμα των παράνομων φροντιστηρίων, καθώς τα τελευταία 20-30 χρόνια τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν είναι μόνο 150 τα παράνομα φροντιστήρια που δόθηκαν στον Υπουργό Παιδείας. Γι' αυτούς υπάρχουν στοιχεία, τα οποία τα έδωσαν οι γονείς. Υπάρχουν και άλλα», ανέφερε ο κ. Μανώλη. Σε ερώτηση αν οι χειρισμοί που γίνονται τώρα είναι σωστοί, απάντησε ότι «εκ πρώτης όψεως φαίνονται πάντα οι κατάλληλοι, αλλά να θυμήσω ότι και παλαιότερες κυβερνήσεις είχαν ξεκινήσει να πατάξουν την παρανομία και στο τέλος δεν γινόταν τίποτε». Ο κ. Μανώλη διερωτήθηκε: «Τι θα γίνει αύριο αν ένα από αυτά τα φροντιστήρια πάθει ζημιές και τραυματιστούν παιδιά; Ποιος θα φέρει την ευθύνη; Ποιος τα επιθεωρεί;».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *