Ο ΟΟΣΑ οι Αγωνιστικές Κινήσεις και τα Φροντιστήρια…

Συστάσεις για αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών, κάνει ο ΟΟΣΑ στις χώρες μέλη του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση θα βοηθήσουν τη διεθνή οικονομία να ορθοποδήσει από την τρέχουσα οικονομική κρίση, τονίζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του «Education at a Glance» για το 2009 που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ειδικότερα, από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες μαθητές αποφοιτούν από το Λύκειο. Από 78% που ήταν το ποσοστό των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 1995, έχει φθάσει σήμερα στο 90%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (πρώτη είναι η Γερμανία και δεύτερη η Φινλανδία). Μάλιστα, η χώρα μας στον τομέα αυτό παρουσίασε την μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Όμως, η πορεία των Ελλήνων 18χρονων δεν είναι το ίδιο… επιμελής όταν εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισάγεται το 65% των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολλοί είναι οι φοιτητές που αναγκάζονται να καθυστερήσουν την αποφοίτησή τους ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων επί του συνόλου των φοιτητών…

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την εκπαίδευση, η αύξηση της χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Όμως, παρότι διεθνώς τα εκπαιδευτικά συστήματα αναζητούν πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα η χρηματοδότηση προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από κρατικούς πόρους με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν αδύνατη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η αύξηση της χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή που ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την ανάγκη της χρηματοδότησης και της ιδιωτικής παιδείας η Αγωνιστική Κίνηση Σύρου Τήνου και Μυκόνου ξιφουλκεί με ανακοίνωση της κατά των φροντιστηρίων. Απολαύστε το κείμενο το οποίο είναι παντελώς αναληθές καθώς τα φροντιστήρια εξαιρούνται από τις κρατικές επιδοτήσεις και ειδικά από το ΕΣΠΑ…

Επιδοτούν τα φροντιστήρια με δημόσιο πόρους!!!

Τη στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται κάτω από τη μέγγενη της υποχρηματοδότησης και τα σχολεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε διδακτικό προσωπικό και η απειλή της οικονομικής κρίσης λειτουργεί ως πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των δημόσιων δαπανών στην εκπαίδευση, αυτή τη στιγμή η καταρρέουσα κυβέρνηση της Ν.Δ επιλέγει να επιδοτήσει με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, ο  Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου κ. Κόκκινος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του σωματείου ιδιοκτητών φροντιστηρίων στο Νομό Δωδεκανήσου ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να συμπεριληφθούν τα φροντιστήρια στις κατηγορίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης στα πλαίσια Ε.Σ.Π.Α 2007-2013.  Στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της απασχόλησης, οι έμποροι της γνώσης θα μπορούν να χρηματοδοτούνται για να επεκτείνουν τις αντιεκπαιδευτικές δραστηριότητές τους. Αυτό είναι το μορφωτικό τους όραμα !!  Υποχρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων και γενναία χρηματοδότηση και ενίσχυση της  ιδιωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης.

Μήπως σύντροφοι των Αγωνιστικών Κινήσεων πρέπει να καταγγείλετε τους επίορκους που κάνουν μαύρα ιδιαίτερα μερικοί από τους οποίους κοσμούν τα ψηφοδέλτιά σας ;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *