Φροντιστήριο Αγγλικών στην Ευρώπη… μέσω Μανίλας

Είναι πεντέμισι το βράδυ. Η Noemi Pineda κάθεται στο γραφείο της στις Φιλιππίνες, φοράει τα ακουστικά της και παίρνει τηλέφωνο στη Γερμανία. Μοιάζει σαν να μιλάνε δυο φίλες, όμως εδώ πρόκειται για μάθημα αγγλικών. Η Hanna Maiwald, μαθήτρια της Noemi Pineda, βλέπει σε ένα παράθυρο στον υπολογιστή της με λίγες προτάσεις την ύλη του μαθήματος.

Η Hanna Maiwald δουλέυει ως τμηματάρχης σε μία μεγάλη επιχείρηση στη νότια Γερμανία. Η εταιρεία της της παρέχει μαθήματα αγγλικών από απόσταση. Η Hanna Maiwald παρακολουθεί μαθήματα για να διευκολυνθεί στην επικοινωνία, ενώ άλλες εταιρείες παρέχουν στους υπαλλήλους τους μαθήματα αγγλικών για αρχάριο ή προχωρημένο επίπεδο. Μερικοί έχουν μάθημα καθημερινά, ενώ άλλοι μία φορά την εβδομάδα. Εδώ και λίγο καιρό παρέχεται και μάθημα σε γκρουπ με συνδιάσκεψη.


Περίπου 1.000 πελάτες λαμβάνουν καθημερινά φροντιστήριο από τη Μανίλα.

Η εταιρεία ΙΤΙ Consulting παρέχει μέσω τηλεφώνου μαθήματα αγγλικών από τη Μανίλα. Ο διευθυντής είναι ο 27χρονος Robert de Ocampo. Σπούδασε έναν χρόνο στη Γαλλία διοίκηση επιχειρήσεων σε μία σχολή και έκανε πρακτική στην εταιρεία Go Fluent, η οποία παρέχει μαθήματα αγγλικών μέσω τηλεφώνου. Οι καθηγητές της Go Fluent ήταν αρχικά στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Σεπτέμβρη του 2004 η ΙΤΙ Consulting άρχισε να παρέχει μαθήματα αγγλικών για την Go Fluent με τον Robert de Ocampo ως διευθυντή και δύο άλλους υπαλλήλους.

Εντωμεταξύ 1.000 περίπου πελάτες καθημερινά λαμβάνουν μαθήματα αγγλικών από τη Μανίλα. Οι μαθητές είναι κυρίως από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία αλλά και από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Η ΙΤΙ Consulting έχει περίπου 100.000 πελάτες και καθημερινά γίνονται καινούριες εγγραφές. Ο de Ocampo ονομάζει μερικές από τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν μαθήματα αγγλικών στους συνεργάτες τους μέσω της ΙΤΙ Consulting: Alcatel, SAP, Schneider Electronic, Sanofi Aventis, Ikea.

 

Μόλις νυχτώνει στην Ευρώπη, οι καθηγητές έχουν ρεπό.

Η παγκοσμιοποίηση αφορά και τη γνώση.

Σήμερα στη Μανίλα υπάρχουν τόσοι καθηγητές όσοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά μαζί. Η ΙΤΙ Consulting έχει προς το παρόν 250 υπαλλήλους, ενώ ο de Ocampo προσέλαβε τους τελευταίους μήνες άλλους 60 καθηγητές λόγω της μεγάλης ζήτησης από την Ευρώπη. Τα επόμενα χρόνια θα ανοίξουν δύο καινούρια υποκαταστήματα σε άλλες φιλιππινέζικες πόλεις. Για την Go Fluent είναι πολύ ελκυστικό να παράγει μαθήματα στη Μανίλα, γιατί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή και την απόδοση είναι τεράστια. Οι Φιλιππινέζοι καθηγητές έχουν την ίδια ποιότητα με τους καθηγητές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ είναι πιο οικονομικοί. Οι υποψήφιοι καθηγητές πρέπει να περάσουν ένα τεστ, προτού μπορέσουν να προσληφθούν για διδασκαλία.

Η ώρα αιχμής για μαθητές και καθηγητές είναι οχτώ το βράδυ στη Μανίλα και δύο το μεσημέρι στην Ευρώπη. Ο de Ocampo εξηγεί ότι οι Γάλλοι προτιμούν να κάνουν μάθημα μετά το μεσημέρι, ενώ οι Γερμανοί προτιμούν να κάνουν μάθημα στο σπίτι τους για να μην τους ακουν οι συνάδελφοί τους την ώρα που μαθαίνουν αγγλικά. Όποιος είναι σε επαγγελματικό ταξίδι κάνει το μάθημά του στο ξενοδοχείο. Μερικοί εξετάζουν το κείμενο μαζί με τον καθηγητή ή την καθηγήτριά τους, προτού κάνουν την παρουσίαση στα αγγλικά.

Μερικές φορές οι μαθητές συζητούν ακόμα και προσωπικά θέματα με τους καθηγητές τους και παίρνουν συμβουλές.

Οι μαθητές μπορούν να καθορίζουν το μάθημά τους μέσω ίντερνετ έως και μία ώρα πρίν κάνουν το μάθημα. Στο διαδίκτυο μπορούν να δούν πότε είναι διαθέσιμος ο δικός τους καθηγητής ή, αν όχι, κάποιος άλλος. Εκεί υπάρχει περιγραφή της εκπαίδευσης των καθηγητών συνοδευόμενη από φωτογραφία, έτσι ώστε να είναι εύκολο για τον μαθητή να διαλέξει.

Μερικοί καθηγητές κάθονται μέχρι τις πέντε το πρωί στον υπολογιστή τους. Τότε, όταν στην Ευρώπη είναι έντεκα το βράδυ, σχολάνε οι υπάλληλοι στη Μανίλα. Οι Φιλιππινέζοι καθηγητές κοιμούνται όταν κοιμούνται και οι μαθητές τους, παρόλο που εκεί έχει αρχίσει μια καινούρια μέρα. Ανάλογα, οι αργίες και οι διακοπές τους καθορίζονται από τις αντίστοιχες των πελατών τους στην Ευρώπη.

Υπάλληλοι του τμήματος έλεγχου ποιότητας οι οποίοι παρακολουθούν το μάθημα των καθηγητών ψηφίζουν κάθε μήνα τον καλύτερο καθηγητή ή καθηγήτρια.

Κείμενα, εργασίες για το σπίτι και ασκήσεις γραμματικής παράγονται επίσης στη Μανίλα, έτσι ώστε να είναι πιο οικονομικά.

Οι κανόνες της εταιρείας ορίζουν ότι ο/η καθηγητής/-τρια πρέπει να φροντίζει, ώστε κάθε μάθημα να περιλαμβάνει στοιχεία με προσωπικό χαρακτήρα για τον μαθητή, όπως για παράδειγμα λεξιλόγιο εγκυμοσύνης, αν η μαθήτρια είναι έγκυος. Έτσι, μέσα από το μάθημα, η απόσταση ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη μπορεί να ξεπεραστεί πιο εύκολα.

  Πηγή: www.patakis.gr : εκπαιδευτικά νέα από όλο τον κόσμο

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *